Poliția daneză: Explozii puternice au provocat scurgerile din conductele Nord Stream

Poliția daneză: Explozii puternice au provocat scurgerile din conductele Nord Stream

O anchetă preliminară asupra avariilor la cele două gazoducte Nord Stream în zona economică exclusivă daneză a Mării Baltice arată că scurgerile au fost cauzate de explozii puternice, a anunţat poliţia din Copenhaga, într-un comunicat emis marţi.

Investigaţii suplimentare cu privire la avarierea gazoductelor Nord Stream 1 şi 2 în zona economică exclusivă daneză vor fi conduse în comun de poliţia din Copenhaga şi Serviciul danez de securitate şi informaţii, transmite Reuters.

"Este încă prea devreme pentru a spune ceva despre cadrul în care cooperarea internaţională cu, de exemplu, Suedia şi Germania se va desfăşura, întrucât depinde de câţiva actori", a indicat poliţia din Copenhaga.

ADVERTISING

Descoperirile autorităţilor daneze par similare celor ale procurorilor suedezi. Aceștia au declarat că alte două avarii în gazoductele Nord Stream 1 şi 2, care leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică, par, de asemenea, că au fost cauzate de explozii şi că acest caz este investigat ca sabotaj major.

Suedia a respins, însă, planurile de a înfiinţa o echipă oficială de anchetă comună cu Danemarca şi Germania pentru a analiza recentele spărturi ale conductelor Nord Stream 1 şi 2.

Mats Ljungqvist, procurorul implicat în ancheta penală a Suediei privind scurgerile de gaze din Nord Stream din zona economică suedeză, a spus că Suedia a refuzat propunerea pentru o Echipă Comună de Investigaţie (JIT) din partea agenţiei de cooperare judiciară Eurojust, deoarece o astfel de investigaţie comună ar include acorduri legale în baza cărora Suedia ar trebui să împărtăşească informaţii din propria investigaţie pe care le consideră confidenţiale.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Un purtător de cuvânt al Serviciilor de Securitate Suedeze a declarat că poliţia de securitate cooperează strâns cu alte autorităţi, inclusiv la nivel internaţional, în cadrul anchetei penale suedeze.

Potrivit postului public german ARD, şi Danemarca a refuzat înfiinţarea unei echipe comune de anchetă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇