După Nord Stream, au fost detectate scurgeri și la oleoductul care aprovizionează Europa cu petrol rusesc

După Nord Stream, au fost detectate scurgeri și la oleoductul care aprovizionează Europa cu petrol rusesc

Operatorul polonez PERN a detectat marţi seara o scurgere în una din conductele oleoductului Drujba, care transportă petrol din Rusia către Europa.

Oficialii polonezi spun că această scurgere a fost probabil cauzată de un accident, scrie Reuters.

„Aici putem vorbi despre daune accidentale", a declarat telefonic pentru Reuters Mateusz Berger, cel mai înalt oficial polonez responsabil cu infrastructura energetică. Acesta a spus că nu există motive să se creadă că scurgerea a fost cauzată de sabotaj.

Evenimentul ar putea să alimenteze îngrijorările cu privire la securitatea aprovizionării cu energie a Europei. Descoperirea vine în contextul în care Europa se confruntă cu o criză energetică severă în urma invaziei Moscovei în Ucraina, care a întrerupt livrările de gaz în urma unei dispute continue. În plus, scurgeri semnificative de gaz au fost detectate în Marea Baltică, fiind avariate atât conductele Nord Stream 1, cât și cele ale Nord Stream 2. Rusia acuză un act terorist, în timp ce Europa face anchete, suspectând un nou act de șantaj energetic al Moscovei.

ADVERTISING

Revenind la Drujba, PERN a precizat într-o declarație că, în acest moment, nu se cunosc cauzele exacte ale scurgerii. Aceasta a fost detectată într-o secțiune a conductei la aproximativ 70 de kilometri de orașul Plock, din centrul Poloniei. Un purtător de cuvânt al PERN a refuzat să ofere mai multe detalii.

Oleoductul Drujba, al cărui nume înseamnă „prietenie" în limba rusă, este unul dintre cele mai mari din lume, furnizând petrol rusesc către o mare parte din Europa Centrală, inclusiv Germania, Polonia, Belarus, Ungaria, Slovacia, Republica Cehă și Austria.

ADVERTISING

„Principala acțiune (pe care o întreprindem) este de a pompa lichidul și de a localiza scurgerea și de a o opri", a declarat purtătorul de cuvânt al pompierilor, Karol Kierzkowski, pentru televiziunea de stat TVP Info. „Când presiunea va scădea, scurgerea se va opri și ne va permite să ajungem la zona accidentată", a spus el, adăugând că este prea devreme pentru a stabili cauza. El a precizat că nu există niciun pericol pentru locuitorii din zonă.

A doua conductă a oleoductului şi alte elemente ale infrastructurii PERN funcţionau normal.

ADVERTISING

Operatorul ceh MERO a informat miercuri printr-o purtătoare de cuvânt că nu a detectat nicio modificare a fluxurilor de ţiţei prin Drujba către Cehia.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇