Putin a ordonat confiscarea Sahalin-1, proiectul de petrol şi gaze condus de Exxon

Putin a ordonat confiscarea Sahalin-1, proiectul de petrol şi gaze condus de Exxon

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat vineri un decret care stabileşte un nou operator pentru proiectul de petrol şi gaze Sahalin-1, din Orientul Îndepărtat al Rusiei, condus de Exxon Mobil.

Mişcarea lui Putin, care afectează cea mai mare investiţie a Exxon în Rusia, imită o strategie pe care a folosit-o pentru a prelua controlul asupra altor proprietăţi energetice din ţară. Decretul acordă guvernului rus autoritatea de a decide dacă acţionarii străini pot păstra participaţiile în proiect.

Exxon deţine o participaţie de 30% la Sahalin-1, având ca parteneri compania rusă Rosneft, ONGC Videsh din India şi SODECO din Japonia.

ADVERTISING

Producția de petrol la proiectul Sahalin-1 a scăzut în iulie la doar 10.000 de barili pe zi (bpd), de la 220.000 de barili pe zi înainte ca Rusia sa invadeze Ucraina.

Exxon a încercat, din martie, să părăsească operaţiunile sale din Rusia şi să îşi transfere rolul deţinut la Sahalin-1 unui partener, după sancţiunile internaţionale impuse Moscovei.

Guvernul Rusiei şi Exxon au intrat în dezacord, producătorul de petrol ameninţând că va duce cazul la arbitraj internaţional. Exxon a refuzat să comenteze decretul de vineri.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Grupul japonez SODECO nu a fost disponibil imediat pentru a comenta, dar un oficial al Ministerului Industriei, care deţine o participaţie de 50% la companie, a declarat că adună informaţii şi discută cu partenerii. Japonia a încetat să mai cumpere ţiţei din Rusia din iunie.

Exxon a înregistrat în aprilie costuri de depreciere de 4,6 miliarde de dolari pentru activităţile sale ruseşti şi a declarat că lucrează cu parteneri pentru a transfera operaţiunile Sahalin-1. De asemenea, a redus producţia de energie şi a mutat personalul din ţară.

ADVERTISING

În august, Putin a emis un decret despre care Exxon a spus că face dificilă o ieşire sigură pentru mediu din Sahalin-1. Producătorul american a emis apoi „o notă de diferenţă”, un pas legal înainte de arbitraj.

Decretul de vineri spune că guvernul rus înfiinţează o companie rusă, administrată de filiala Rosneft, Sahalinmorneftegaz-shelf, care va deţine drepturile investitorilor în Sahalin-1.

Partenerii străini vor avea la dispoziţie o lună după crearea noii companii pentru a cere guvernului rus acţiuni la noua entitate, se arată în decret.

Putin a folosit o strategie similară în iulie, pentru a prelua controlul deplin al Sahalin-2, un alt proiect de petrol şi gaze din Orientul Îndepărtat al Rusiei, dar cu Shell şi companiile japoneze Mitsui & şi Mitsubishi ca parteneri.

Rusia a aprobat cererile celor două companii japoneze care doresc să îşi transfere pachetul de acţiuni către un nou operator.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇