Europa va interzice importurile de petrol din Rusia începând cu 5 decembrie. Acum importă 1 milion de barili pe zi

Europa va interzice importurile de petrol din Rusia începând cu 5 decembrie. Acum importă 1 milion de barili pe zi

UE va interzice importurile de petrol rusesc începând cu 5 decembrie – în pofida faptului că blocul încă se încarcă cu ţiţei rusesc cu câteva luni înainte de iarnă, pe fondul crizei energetice actuale.

Embargoul este de aşteptat să reducă aproximativ 90% din importurile de ţiţei rusesc către UE, scrie Business Insider.

Interdicţia în curs acoperă mărfurile transportate prin nave, dar nu include petrolul transportat prin conducte.

Europa a importat aproximativ 1 milion de barili pe zi în săptămâna încheiată pe 2 septembrie, marcând un maxim de patru săptămâni, potrivit unei analize Bloomberg bazată pe datele de urmărire a navelor.

ADVERTISING

Datele sunt, de asemenea, în creştere faţă de cei 890.000 de barili înregistraţi în urmă cu o lună, în august.

Maximul post-invazie a fost de 1,28 milioane de barili pe zi în iunie, potrivit datelor publicate luni.

Se aşteaptă ca UE să-şi încetinească achiziţiile de petrol rusesc cu cel puţin o lună înainte de interdicţia din 5 decembrie, pentru a asigura cu succes încheierea importurilor până la termenul limită.

Analiza publicată de Bloomberg subliniază dependenţa Europei de energia rusă şi provocările cu care se confruntă în încercarea de a renunţa la petrolul şi gazele gigantul energetic.

ADVERTISING

În 2021, Europa a importat aproximativ jumătate din produsele petroliere ale Rusiei şi trei sferturi din gazele sale naturale, potrivit Administraţiei americane pentru informaţii în domeniul energiei.

Embargoul petrolier al Europei vine, de asemenea, într-un moment dificil pentru piaţa de energie, care se confrunta deja cu o criză a aprovizionării chiar înainte de invazia Rusiei în Ucraina, la începutul acestui an.

Acum, UE se confruntă cu o criză energetică din cauza închiderii conductei Nord Steam 1. Aprovizionarea cu ulei este, de asemenea, limitată.

ADVERTISING

"Pieţele de petrol sunt strânse; vor rămâne strâmte pentru ceva timp. În ceea ce priveşte oferta, este un fapt foarte bine cunoscut că OPEC nu poate produce la volumele declarate, pentru că şi capacităţile lor se epuizează", a declarat Ben van Beurden, CEO al gigantului energetic Shell.

„Trebuie să vedem ce va aduce data de 5 decembrie. Din câte se observă, se pare că piaţa va fi deveni destul de volatilă, probabil pentru ceva timp”, a mai spus van Beurden.

Între timp, Comisia Europeană anunță noi măsuri în criza energiei. Putin amenință Occidentul că îi va „îngheța coada”


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇