Un prinț saudit a investit peste jumătate de miliard de dolari în petrolul rusesc la începutul războiului

Un prinț saudit a investit peste jumătate de miliard de dolari în petrolul rusesc la începutul războiului

Kingdom Holding din Arabia Saudită, o companie controlată de prințul miliardar Alwaleed Bin Talal, a investit peste 500 de milioane de dolari în trei mari companii energetice rusești în lunile februarie și martie.

Investind în Gazprom, Rosneft și Lukoil, firma prințului a căutat probabil companii pe care le considera subevaluate, scrie CNN.

Dar această mișcare a venit în contextul în care multe state occidentale au impus sancțiuni firmelor energetice rusești și directorilor acestora după invadarea Ucrainei de către Rusia pe 24 februarie.

ADVERTISING

Arabia Saudită și alte state din Zona Golfului au încercat până acum să mențină ceea ce spun ele că este o poziție neutră față de războiul din Ucraina, frustrând unii oficiali occidentali care au încercat să izoleze Rusia.

Kingdom a investit în Gazprom și Roseneft 365 de milioane de dolari și, respectiv, 52 de milioane de dolari. Compania a investit, de asemenea, 109 milioane de dolari în Lukoil, au arătat documente financiare.

Kingdom Holding este deținută în proporție de 16,9% de fondul suveran de investiții al Arabiei Saudite, condus de prințul moștenitor Mohammed Bin Salman.

ADVERTISING

Prințul Alwaleed bin Talal a devenit cunoscut la nivel internațional după ce a pariat cu succes pe Citigroup în anii 1990 și a fost unul dintre primii investitori ai Apple.

Prințul a câștigat și sute de milioane de dolari investind în companii precum Uber și Twitter.

Arabia Saudită și Rusia conduc grupul OPEC+, o alianță formată în 2017 între Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și producătorii aliați.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇