Comisia Europeană anunță noi măsuri în criza energiei. Putin amenință Occidentul că îi va „îngheța coada”

Comisia Europeană anunță noi măsuri în criza energiei. Putin amenință Occidentul că îi va „îngheța coada”

Comisia Europeană a anunțat miercuri un plan care cuprinde noi măsuri de economisire a energiei și de reducere a dependenței de energia rusească.

Printre ele se numără și plafonarea prețului la gazul rusesc, în ciuda amenințărilor lui Vladimir Putin, care a spus miercuri că Rusia nu va mai livra nici petrol şi nici gaze naturale ţărilor care plafonează preţul hidrocarburilor vândute de către Moscova.

El a avertizat Occidentul că va tremura de frig la iarnă și îi va îngheța coada precum lupului dintr-un celebru basm rusesc.

ADVERTISING

"Nu vom furniza gaze, petrol, cărbune, combustibil pentru încălzire. Nu vom furniza nimic. Ne-ar rămâne un singur lucru de făcut: ca în celebrul basm rusesc, vom condamna coada lupului să fie înghețată", a declarat Putin, potrivit Reuters.

Însă, în ciuda acestor amenințări, Comisia Europeană propune un plafon pentru gazul rusesc.

„Vom propune un plafon de preț pentru gazul rusesc. Trebuie să reducem veniturile Rusiei pe care Putin le folosește pentru a finanța acest război atroce din Ucraina”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, citată de Reuters.

ADVERTISING

Unele țări din UE - care ar trebui să aprobe propunerile UE - se feresc însă să plafoneze prețul gazului rusesc, în cazul în care acest lucru le-ar costa aprovizionarea din ce în ce mai redusă pe care o primesc de la Moscova.

Von der Leyen a subliniat că UE dorește să plafoneze veniturile producătorilor care nu sunt alimentați cu gaz și să redirecționeze "profiturile neașteptate" spre măsuri care să sprijine gospodăriile și companiile.

Prețurile energiei electrice europene sunt stabilite de obicei de centralele pe gaz, iar plafonarea ar avea drept scop reducerea costului energiei electrice generate de parcurile eoliene, centralele nucleare și generatoarele pe cărbune, care au costuri de funcționare mai mici, deoarece nu sunt expuse la creșterea prețurilor la gaz.

ADVERTISING

Firmele de petrol și gaze care au înregistrat creșteri uriașe ale profiturilor ar trebui, de asemenea, să aducă o „contribuție de solidaritate”, a spus von der Leyen, fără a oferi mai multe detalii.

Alte măsuri pe care Bruxelles-ul le va propune includ reducerea utilizarea energiei electrice la orele de vârf și un ajutor de lichiditate pentru firme.

Miniștrii Energiei din țările UE vor discuta aceste propuneri în cadrul unei reuniuni de urgență care va avea loc vineri.

Prețurile energiei și combustibilului au crescut în Europa, deoarece Rusia a redus cantitatea de gaz pe care o trimite în Europa. Moscova a spus însă că reducerile de aprovizionare sunt cauzate de probleme tehnice și de sancțiunile occidentale impuse în urma invaziei sale în Ucraina.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇