Nu s-au oprit scurgerile de gaze din Nord Stream 2 aşa cum susţinea Gazprom, iar Norvegia îşi păzeşte conductele cu armata

Nu s-au oprit scurgerile de gaze din Nord Stream 2 aşa cum susţinea Gazprom, iar Norvegia îşi păzeşte conductele cu armata
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Vârtejurile cauzate de scurgeri de gaze naturale din gazoductul avariat Nord Stream 1 s-au oprit – dar nu şi cele din Nord Stream 2 -, anunţă luni Paza de Coastă suedeză, care survolat cele două conducte.

Nord Stream AG, operatorul celor două gazoducte submarine care leagă Rusia şi Germania, a anunţat sâmbătă că scurgerile de gaze naturale din Nord Stream 2 s-au oprit, din cauza unei presiuni insuficiente ca gazele să mai poată ieşi din gazoduct, relatează AFP.

Pe de altă parte, armata norvegiană a desfăşurat militari pentru a contribui la paza marilor platforme industriale de procesare de petrol şi gaze pe uscat, Norvegia fiind cel mai mare furnizor de gaze din Europa şi un important exportator de petrol.

ADVERTISING

Norvegia şi-a desfăşurat săptămâna trecută forţele navale şi aeriene pentru a patrula în jurul câmpurilor petroliere offshore şi a anunţat că va primi asistenţă din partea Marii Britanii, Germaniei şi Franţei în acest sens, informează Reuters.

La cererea poliţiei norvegiene, Garda Naţională, o forţă de mobilizare rapidă, a început luni să desfăşoare trupe la platformele de procesare şi export de petrol şi gaze.

Deşi guvernul norvegian a declarat că nu ştie despre existenţa unor ameninţări specifice la adresa infrastructurii de petrol şi gaze, el consideră prudent să întărească securitatea şi caută să calmeze preocupările printre muncitori.

ADVERTISING

Printre facilităţile de pe uscat care primesc luni protecţia Poliţiei şi Armatei sunt terminalele de export de gaze Kollsnes şi Nyhamna, instalaţia de gaz şi condensat Kaarstoe şi rafinăria de petrol Mongstad.

Un purtător de cuvânt al forţelor armate a refuzat să spună câţi militari au fost desfăşuraţi, invocând preocupări de securitate.

Gazul a început să se scurgă în Marea Baltică la 26 septembrie din conductele ruseşti Nord Stream 1 şi 2, în largul coastelor Danemarcei şi Suediei. Seismologii au înregistrat explozii în zonă şi Poliţia din mai multe ţări a demarat anchete.


ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇