Scurgerile din Nord Stream 2 au încetat sub presiunea apei. Cea mai mare eliberare de metan din istorie

Scurgerile din Nord Stream 2 au încetat sub presiunea apei. Cea mai mare eliberare de metan din istorie

Scurgerile din gazoductul Nord Stream 2, care leagă Rusia de Germania, în Marea Baltică, au încetat, a declarat, sâmbătă, un purtător de cuvânt pentru AFP.

„Presiunea apei a închis mai mult sau mai puţin conducta, aşa că gazul care este înăuntru nu poate ieşi”, a spus purtătorul de cuvânt al Nord Stream 2, Ulrich Lissek. Cele două scurgeri din gazoductul Nord Stream 1 ar urma să se oprească duminică.

Spărturile din sistemul de conducte de gaze naturale Nord Stream de sub Marea Baltică au dus la ceea ce este probabil cea mai mare eliberare de metan, dăunătoare pentru climă, înregistrată vreodată, potrivit Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu, transmite Reuters.

ADVERTISING

Un uriaş val de metan foarte concentrat, un gaz cu efect de seră mult mai puternic, dar cu o durată mai scurtă de viaţă decât dioxidul de carbon, a fost detectat într-o analiză a imaginilor satelitare efectuate de cercetători asociaţi cu Observatorul Internaţional al Emisiilor de Metan al UNEP sau IMEO, a spus organizaţia.

Cercetătorii de la GHGSat, care utilizează sateliţi pentru a monitoriza emisiile de metan, au estimat că rata de scurgere de la unul dintre cele patru puncte de rupere a fost de 22.920 de kilograme pe oră. Acest lucru este echivalent cu arderea a aproximativ 287 de tone de cărbune în fiecare oră, a spus GHGSat într-un comunicat.

ADVERTISING

Cum s-au produs spărturile

Scurgerile descoperite pe conductele de gaz Nord Stream 1 şi 2 în apele internaţionale din largul insulei daneze Bornholm au fost cauzate de explozii subacvatice echivalente cu „sute de kilograme” de TNT, iar „toate informaţiile disponibile indică faptul că aceste explozii sunt consecinţa unui act deliberat”, au indicat Suedia şi Danemarca într-un raport oficial transmis Naţiunilor Unite.

Aceste scurgeri au fost descoperite luni, în apele internaţionale, la est de Insula daneză Bornholm. Două dintre ele se află în zonele economice exclusive ale Suediei, iar celalte două în zonele economice exclusive ale Danemarcei.

ADVERTISING

Pe fondul războiului rus din Ucraina şi tensiunilor dintre Rusia şi Occident, pagubele cauzate gazoductelor - instalaţii strategice care leagă Rusia şi Germania - se află la originea unor impresionante barbotări, care au, la suprafaţă diametre cuprinse între 200 şi 900 de metri.

Navigaţia în aceste zone, dar şi survolarea acestora, sunt interzise.

Consorţiul Nord Stream AG, care operează gazoductele, a anunţat joi seara într-un comunicat că ar putea ”începe să evalueze pagubele cauzate gazoductului imediat ce va primi autorizaţiile oficiale necesare”, adică ”atunci când presiunea în gazoduct se va stabiliza, iar scurgerea gazelor naturale va înceta”.

Preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat vineri Occidentul că se află la originea ”exploziilor” care au cauzat aceste scurgeri importante de gaze naturale din gazoductele Nord Stream 1 şi 2, construite cu scopul de a transporta gaze naturale ruseşti în Europa.

”Organizând explozii la gazoducte internaţionale, pe fundul Mării Baltice, ei au început, în realitate, să distrugă infrastructura energetică europeană”, a denunţat Vladimir Putin într-un discurs, la Kremlin, înaintea anexării a patru teritorii ucrainene. Putin a atribuit acest ”sabotaj” ”anglo-saxonilor”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇