Danemarca şi Suedia au raportat, luni şi marţi, mai multe breșe și scurgeri de gaze în Marea Baltică din conductele ruseşti Nord Stream 1 și Nord Stream 2, ambele oprite acum.
Mai întâi, Danemarca a raportat, luni, o scurgere de gaz în apropierea insulei Bornholm, aflată în apropierea gazoductului Nord Stream 2. Autoritatea maritimă daneză a sfătuit navele să se îndepărteze de zonă.
Scurgerea de gaz „este periculoasă pentru traficul maritim” și „navigația este interzisă pe o rază de cinci mile marine față de poziția raportată”, a arătat autoritatea maritimă.
Ulterior, marţi, autoritatea maritimă suedeză a emis un avertisment cu privire la două scurgeri de gaze la Nord Stream 1.
„Există două scurgeri pe Nord Stream 1, una în zona economică suedeză și una în zona economică daneză. Ele sunt foarte aproape una de cealaltă", a declarat un purtător de cuvânt al administrației maritime pentru Reuters.
Scurgerile au fost localizate la nord-est de insula daneză Bornholm, dar nu se știe cauza.
„Menținem o supraveghere suplimentară pentru a ne asigura că nicio navă nu se apropie prea mult de zonă", a declarat alt purtător de cuvânt al SMA.
Ulterior, premierul Danemarcei a declarat că situația a rezultat în urma unor „acţiuni deliberate".
„Scurgerile sunt rezultatul unor acţiuni deliberate, nu sunt accidentale", a declarat Mette Frederiksen, conform cotidianului Le Monde, precizând că estimările specialiștilor arată că scurgerile vor dura „cel puțin o săptămână”.
Administraţia de la Washington a anunţat că este pregătită să le ofere susţinere partenerilor europeni în anchetarea fisurilor la gazoductele din Marea Baltică.
UPDATE 1: Mai mult, potrivit televiziunii suedeze SVT, seismologii au identificat explozii în apropierea conductelor Nord Stream în ultimele 36 de ore.
”SVT poate dezvălui că staţiile de măsurare din Suedia şi Danemarca au înregistrat luni explozii subacvatice puternice în aceeaşi zonă unde sunt scurgerile de gaz. Nu există nicio îndoială că acestea sunt explozii”, a declarat Björn Lund, lector în seismologie la Reţeaua Naţională Seismică Suedeză, (SNSN).
Prima explozie a fost înregistrată la ora locală 02:03 în noaptea dinspre duminică spre luni, iar a doua la ora locală 19:04, luni seara. SVT a obţinut coordonatele exploziilor, care se află în aceeaşi zonă în care au fost înregistrate scurgerile de gaze.
„Puteţi vedea clar cum valurile vin dinspre fund spre suprafaţă. Nu există nicio îndoială că a fost o explozie. Am avut chiar şi o staţie în Gnosjö care a detectat exploziile. De obicei primim informaţii despre exploziile care au loc sub apă, dar uneori nu le primim. În acest caz, nu am primit nicio informaţie”, a mai declarat Lund, care a subliniat că zona în care au fost înregistrate exploziile nu este folosită de obicei pentru desfăşurarea exerciţiilor militare.
Expertul a subliniat că una dintre explozii a avut o magnitudine de 2,3 pe scara Richter.
UPDATE 2 - Kremlinul nu exclude sabotajul ca motiv pentru deteriorarea rețelei de conducte Nord Stream din Marea Baltică. Nord Stream AG, operatorul rețelei, a declarat, marți, că trei linii offshore ale sistemului de gazoducte Nord Stream au suferit daune „fără precedent” într-o singură zi.
„Nu poate fi exclusă nicio opțiune în acest moment”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, când a fost întrebat dacă sabotajul a fost cauza problemelor, transmite Reuters.
El a mai spus că Kremlinul este foarte preocupat de situație, care necesită o investigație promptă, deoarece este o problemă pentru securitatea energetică pentru „întregul continent”.
Scurgerea vine în contextul în care, marţi, a fost inaugurată o nouă conductă Baltic Pipe, care leagă resursele de gaze norvegiene cu Danemarca şi Polonia. În primă fază, gazoductul va transporta 2-3 miliarde de metri cubi de gaze anual.
UPDATE 3 - În schimb, Kievul consideră că Rusia e responsabilă pentru aceste explozii.
„Scurgerea gazelor naturale actuală din Nord Stream 1 nu este nimic altceva decât un atac terorist planificat de Rusia şi un act de agresiune împotriva Uniunii Europene”, acuză într-un mesaj postat pe Twitter Mihailo Podoliak, consilierul lui Volodimir Zelenski.