Ziua 248 de război: Atac la Sevastopol. Rusia se retrage din acordul pentru cereale. Rușii stau pe loc, Ucraina e în beznă

Ziua 248 de război: Atac la Sevastopol. Rusia se retrage din acordul pentru cereale. Rușii stau pe loc, Ucraina e în beznă

În ziua 248 de război, Rusia a anunţat sâmbătă că îşi suspendă participarea la acordul ce asigură continuarea exporturilor de cereale ucrainene, vitale pentru aprovizionarea alimentară a ţărilor sărace, după atacul cu drone care a vizat în timpul dimineţii nave ruseşti în Crimeea.

Bombardamentele Rusiei au continuat în orașele din jurul centralei Zaporojie, dar și în alte regiuni. Patru oameni au murit și alți 10 au fost răniți de cele mai recente tiruri ale invadatorilor.

Întreruperile de curent au devenit din ce în ce mai problematice pentru populația Ucrainei, în timp ce președintele Volodomir Zelenski a semnalat încă o strategie toxică a Rusiei, anume încercarea de a transforma regiunea Herson într-o zonă de excludere.

ADVERTISING

De remarcat este și faptul că rușii nu fac progrese semnificative în jurul orașului-cheie Bakhmut din regiunea Donețk și nici în alte zone de pe front, realitatea contrastând astfel cu informațiile venite de la Moscova, după cum remarcă specialiștii Institutului pentru Studiul Războiului.

Evoluții pe front:

  • 4 milioane fără curent - Aproximativ 4 milioane de oameni din Ucraina sunt afectaţi de întreruperile de curent din cauza penelor de curent provocate de bombardamentele Rusiei, a declarat Volodimir Zelenski. Compania de energie din regiunea Kiev a anunțat întreruperi „fără precedent” de curent.
  • Atacuri la Zaporojie - Cel puţin patru persoane au murit şi 10 au fost rănite după ce mai multe oraşe din apropierea centralei electrice Zaporojie, ocupată de forţele ruse, au fost lovite de bombardamente. Ministerul rus al Apărării a declarat susține că forţele sale au respins tentativele ucrainene de a avansa în est şi au distrus o fabrică militară ucraineană lângă oraşul Pavlograd.
  • Atacuri aeriene - Statul Major General al forțelor armate ucrainene a informat că în ultimele 24 de ore, Rusia a lansat până la 25 de lovituri aeriene asupra Ucrainei, transmite The Kyiv Independent. În plus, au fost patru lovituri cu rachete și peste 70 de atacuri cu MLRS. De cealaltă parte, Forțele Aeriene ale Ucrainei au doborât două avioane de atac Su-25, un elicopter Mi-8 și o dronă rusească.
  • Herson - zonă de excludere - Zelenski spune că Rusia vrea să facă regiunea Herson o zonă de excludere, prin distrugerea aici a întregului sistem de sănătate (spitale, echipamente, ambulanțe etc) și forțarea medicilor să plece în Rusia. El le-a cerut ucrainenilor care trăiesc în regiunile ocupate să se ajute reciproc şi să nu cedeze.
  • Atac cu dronă la Sevastopol - Marina militară rusă a respins un atac cu dronă asupra flotei din Marea Neagră, în golful Sevastopol, a anunţat guvernatorul oraşului din Crimeea.
  • Forțele ruse nu avansează - Rușii nu fac progrese semnificative în jurul orașului-cheie Bakhmut, în regiunea Donețk sau oriunde altundeva de-a lungul liniilor de front, se arată în cea mai recentă analiză a Institutului pentru Studiul Războiului, chiar dacă rușii pretind altceva.
  • Ofițer din grupul Wagner, ucis - Trupele de elită ucrainene au ucis un ofițer de rang înalt din grupul Wagner în contraofensiva din sudul Ucrainei, transmite The Kyiv Independent.
  • Schimb de prizonieri - Rusia și Ucraina au făcut sâmbătă un schimb de prizonieri de război, în total 102 persoane fiind eliberate, au confirmat atât Moscova, cât și Kievul. Printre cei 52 de prizonieri ucraineni s-au aflat ofițeri, medici și sergenți.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Alte informații relevante

  • Rusia s-a retras din exporturile de cereale - Rusia a anunţat sâmbătă că îşi suspendă participarea la acordul ce asigură continuarea exporturilor de cereale ucrainene, vitale pentru aprovizionarea alimentară a ţărilor sărace, după atacul cu drone care a vizat în timpul dimineţii nave ruseşti în Crimeea. Detalii AICI.
  • Drone cu țânțari - Reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a declarat că militari ruși implicați în „operațiunea militară specială” au descoperit drone în Ucraina care pot "răspândi țânțari infectați cu viruși periculoși", relatează Ukrainska Pravda.
  • Rusia somează SUA - Ambasadorul Rusiei la Washington a somat Statele Unite să își retragă toate armele nucleare desfășurate în afara teritoriului Americii, potrivit agenției TASS. Totodată, a susținut că țara sa are mai multe arme nucleare decât SUA.
  • Active blocate - Uniunea Europeană a blocat active ruseşti în valoare de peste 17 miliarde de euro în cadrul sancţiunilor aplicate Rusiei după invadarea Ucrainei, a declarat comisarul european pentru Justiţie, Didier Reynders.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇