Jurnalul de front al unor ruși mobilizați: Ofițerii fugeau ca gândacii când a început să tragă artileria ucraineană

Jurnalul de front al unor ruși mobilizați: Ofițerii fugeau ca gândacii când a început să tragă artileria ucraineană

La începutul lunii octombrie, ruşii mobilizați în regiunea Moscovei au fost trimiși pe front. După retragerea trupelor în fața contraofensivei ucrainene, doar jumătate dintr-un pluton s-a mai întors acasă.

Pe 17 octombrie, un canal rus de YouTube a difuzat un mesaj video al soldaților recrutați din regiunea Moscovei, înregistrat cu nouă zile înainte. Aceștia spuneau că vor fi trimiși la Liman, pentru a intra într-unul din „eșaloanele de atac” și se plângeau că sunt împinși pe front cu arme ruginite și blocate și că n-au făcut instrucție militară.

A doua zi după ce au făcut înregistrarea, recruții au ajuns în regiunea Lugansk. După câteva zile, ei au transmis un alt mesaj video pe care l-au pus la dispoziția site-ului MediaZona, cu rugămintea de a nu-l difuza. Site-ul creat de cele două membre ale trupei ruse de punk rock Pussy Riot a relatat, în schimb, povestea acestor soldați.

ADVERTISING

La război, cu mâinile goale

Cei mai mulți dintre cei care apar în înregistrarea trimisă au fost luați în armată între 23 și 25 septembrie, în primele zile ale mobilizării din Rusia. Sora unuia dintre ei a spus că fratele ei a fost luat direct de la comisariat și dus într-o unitate militară din Alabinp, în apropiere de Naro-Fominsk. Acolo a rămas mai multe zile, timp suficient pentru a-și cumpăra echipament cu banii lui.

Recruții au fost duși apoi într-un loc de lângă satul Nikitovka, în regiunea Khokhlovo, iar de acolo în regiunea Lugansk. Nu li s-a făcut nicio instrucție completă, scrie site-ul citat de Meduza.

Soldații au fost incluși în plutonul 1 al companiei a doua din regimentul 15 de infanterie mecanizată al diviziei Taman și desfășurați în regiunea Svatovo pe 9 octombrie. Aici au fost "aruncați" într-o pădurice.

A doua zi li s-au dat niște stații radio care nu funcționau. Mai târziu, acestea au fost înlocuite, dar şi noile staţii aveau întreruperi. "Nu aveam legături nici cu centrele de comandă, nici cu comanda companiei, nici cu plutonul 2, nici cu plutonul 3", a spus unul dintre soldați.

ADVERTISING

În total, erau cam 30 de oameni pe poziție, inclusiv un șofer de mașină blindată de infanterie, deși aceasta nu este în sine un vehicul de luptă. Au primit doar mitraliere - fără grenade, lansatoare de grenade antitanc, iar una dintre mitraliere era defectă.

Cu această echipare, li s-a dat prima misiune: comandantul companiei le-a ordonat "să întâmpine coloana inamică."

Când cei mobilizați au spus că niciunul dintre ei nu a mai folosit vreodată un lansator de grenade, ofițerul le-a răspuns: "Atunci vă trimit în prima linie, ca să vă folosiți armele acolo."

Fuga de pe front și plângerile împotriva comandanților

În seara de 12 octombrie, artileria ucraineană a început să țintească poziția plutonului 1. O oră mai târziu, soldații au văzut un grup de 30-40 de militari ruși care veneau de pe linia frontului. S-au dus la ei și i-au întrebat ce se întâmplă, dacă satul lângă care se aflau a fost înconjurat: "Lupta în sat e pierdută, ne-au atacat cu mortiere, ne retragem", le-au spus aceștia, anunțându-i că în scurt timp va începe o luptă cu tancuri. În sat luptau două companii de mărimea celei din care făcea parte plutonul de mobilizați.

ADVERTISING

După puțin timp, patru tancuri rusești cu farurile pornite s-au îndreptat dinspre poziția plutonului 1 spre linia frontului. La vreo 20 de minute mai târziu, soldații mobilizați au auzit explozii, iar tancurile s-au întors cu viteză redusă și luminile stinse.

"Ne-am strâns repede mitralierele, vestele antiglonț, rucsacii și am luat-o pe unde au plecat tancurile", a povestit un soldat. Ofițerii au încercat să oprească retragerea, dar când artileria ucraineană a început să lovească tot mai aproape, "fugeau ca gândacii".

Ofițerii au sărit în mașini și au părăsit imediat postul. Tanchiștii au cerut stații walkie-talkie, fiindcă nu mai aveau legătură radio cu centrul de comandă. "Le-am dat pe ale noastre. Ne-au cerut și arme: 'băieți, n-aveți vreo mitralieră liberă?'".

Plutonul și-a continuat retragerea, iar după 20-25 de kilometri a ajuns la un post de control al forțelor proruse. Doar 15 inși au mai ajuns acolo. Soldații au povestit că au fost bombardați toată noaptea și nu știau nimic de soarta celorlalți.

Tot echipamentul și armele le-au fost luate la punctul de control, apoi li s-a zis: "Faceți ce vreți, pe scurt, dar dați-vă din calea noastră."

Pe 14 octombrie, soldații mobilizați au părăsit punctul de control și după ceva timp au revenit în rândurile armatei ruse cu un vehicul de infanterie, după ce șoferul a fost de acord să-i ducă până la Svatovo. Acolo s-au ascuns într-o casă părăsită, temându-se că vor fi trimiși înapoi pe front. La punctul de control auziseră că unii comandanți i-au dat în avans pe soldați dispăruți sau uciși.

Din Svatovo, cei 13 membri ai plutonului rămași, precum și alte unități aflate în retragere, s-au îndreptat spre granița cu Rusia. Vladislav, unul dintre soldați, a povestit că cei din plutonul 1 au fost reintegrați într-o unitate din regiunea Belgorod, iar procurorul general, FSB-ul și "mulți alții" anchetează ce s-a întâmplat.

Vladislav speră ca ofițerii superiori să fie pedepsiți pentru că au trimis pe liniile frontului recruți neinstruiți și neînarmați corespunzător. El a adăugat că în jur de 200 de persoane au depus plângeri împotriva comandanților la biroul procurorului.

Ulterior, el a transmis că se așteaptă să fie trimis "din nou, undeva". De atunci, nu a mai putut fi contactat.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇