Rusia amenință, la ONU, să distrugă sateliții occidentali folosiți pentru a ajuta Ucraina

Rusia amenință, la ONU, să distrugă sateliții occidentali folosiți pentru a ajuta Ucraina

Moscova ar putea doborî sateliţi comerciali occidentali folosiţi în ajutorul Ucrainei în războiul împotriva Rusiei, care îşi continuă campania de bombardare a unor infrastructuri ucrainene, a amenințat, la ONU, un oficial guvernamental rus de rang înalt.

Ajutarea Ucrainei împotriva Rusiei cu sateliţi occidentali este ”o tendinţă extrem de periculoasă”, a avertizat, joi, în Comisia 1 a ONU, Konstantin Voronţov, adjunct al Departamentului Neproliferării şi Controlului Armamentului la Ministerul rus de Externe, citat de Reuters.

ADVERTISING

Iar ”infrastructuri cvasi-civile pot fi o ţintă legitimă într-un atac ca represalii”, a mai spus Voronțov.

”Este vorba despre implicarea în conflicte armate a unor componente ale unor infracturi spaţiale civile, inclusiv comerciale, de către Staele Unite şi aliaţii lor”, a detaliat oficialul rus.

Voronţov nu a dat numele vreunei companii satelitare, însă Elon Musk a anunţat luna aceasta că SpaceX va continua să finanţeze serviciul Starlink în Ucraina.

Rusia deţine capacităţi spaţiale ofensive semnificative - la fel ca SUA şi China -, iar în 2021 a lansat o rachetă antisatelit şi a distrus un satelit.

ADVERTISING

În august, Moscova a acuzat SUA de implicare directă în războiul din Ucraina, după ce adjunctul directorului spionajului militar ucrainean Vadim Skibiţki a dezvăluit cotidianului britanic The Telegraph că Kievul foloseşte Sisteme de Lansare de Rachete de Artilerie de Înaltă Mobilitate (HIMARS) cu ajutorul unor imagini satelitare şi informaţii în timp real ”excelente”.

Imagini satelitare din zona de conflict realizate de firme americane comerciale sunt examinate zilnic, pe Twitter, de către experţi în informaţii din surse deschise şi evidenţiază coordonate ale unor potenţiale puncte slabe ale armatei ruse.

ADVERTISING

În cazul în care ar trece la fapte, Moscova ar declanşa o escaladare în spirală a războiului din Ucraina şi ar intra într-un conflict direct cu Occidentul.

Statele Unite şi companiile satelitare comerciale nu au reacţionat imediat după această ameninţare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇