Putin vorbește despre „schimbarea tectonică a ordinii mondiale”

Putin vorbește despre „schimbarea tectonică a ordinii mondiale”

Lumea a intrat în deceniul său cel mai periculos şi imprevizibil după al Doilea Război Mondial, a estimat joi preşedintele rus Vladimir Putin, care a acuzat Occidentul că urmăreşte să-şi menţină dominaţia asupra planetei.

”Suntem într-un moment istoric. Ne aflăm fără îndoială în faţa deceniului cel mai periculos, cel mai important, cel mai imprevizibil” după 1945, a apreciat liderul de la Kremlin în intervenţia sa la forumul de discuţii Valdai de la Moscova, informează Agerpres.

''Occidentul nu este în măsură să conducă lumea, dar încearcă asta cu disperare, şi majoritatea popoarelor lumii nu o vor accepta'', a continuat Putin, conform căruia omenirea se află acum într-o ''situaţie revoluţionară''.

ADVERTISING

Potrivit preşedintelui rus, ofensiva militară pe care a ordonat-o împotriva Ucrainei se înscrie în această ''schimbare tectonică a ordinii mondiale''.

De asemenea, el a prezentat această ofensivă drept o luptă pentru supravieţuirea Rusiei. ''Rusia nu sfidează Occidentul, Rusia doar îşi apără dreptul de a exista'', a susţinut Putin.

În acest nou rechizitoriu împotriva rivalilor săi geopolitici care susţin şi înarmează Ucraina pentru ca această ţară să facă faţă armatei ruse, liderul de la Kremlin a acuzat SUA şi statele occidentale în general că încearcă ''să distrugă, să şteargă (Rusia) de pe hartă'' printr-un joc geopolitic ''periculos, sângeros şi murdar''.

ADVERTISING

Dar, ''cel care seamănă vânt, culege furtună'', a avertizat el, susţinând că statele occidentale vor fi în final nevoite să discute ''în condiţii de egalitate'' cu Rusia şi cu restul lumii asupra ''unui viitor comun''.

El a pledat pentru o "conversaţie de pe poziţii egale" în contextul "noilor centre ale lumii multipolare" și s-a declarat convins că Occidentul va reveni la diplomaţie.

"Eu am crezut mereu şi cred în simţul comun, deci sunt convins că mai devreme sau mai târziu noile centre ale lumii multipolare şi Occidentul vor începe o conversaţie de pe poziţii egale despre viitorul pe care îl avem în comun, cu cât mai devreme, cu atât mai bine", a afirmat Putin, potrivit Mediafax.

ADVERTISING

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, anunțase în cursul zilei că Vladimir Putin va ține joi un discurs urmat de o întrunire la forumul unei organizații neguvernamentale, Valdai Club.

Întâlnirea se anunță foarte importantă, a spus Peskov, pentru agenția rusă de presă TASS, fără a menționa subiectele pe care Putin le va aborda în discursul său. Forumul organizat de Valdai Club a anunțat că tema întrunirii este "O lume post-hegemonică: Dreptate și securitate pentru toți", relatează CNN.

Discursul amplu pe care Putin îl va susține va reprezenta "principalul eveniment al zilei care va fi analizat, studiat, citit și reciti multe zile", a mai spus Peskov.

La ediția din acest an a forumului participă 111 experți, politicieni, diplomați și economiști din 41 de state, potrivit unui comunicat al președinției Rusiei.

"Situația geopolitică și schimbările din sistemul de parteneriate al Rusiei au afectat reprezentarea geografică a invitaților de la ediția din 2022 a evenimentului", se arată în documentul citat.

Potrivit Kremlinului, Orientul Mijlociu, Asia, America Latină, Africa și Comunitatea Statelor Independente "sunt mult mai larg reprezentate în acest an" la acest forum. Președinția rusă a menționat că sunt prezenți și "reprezentanți ai mai multor țări occidentale".

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇