Oficialii Administrației Biden discută dacă anumite acțiuni ale lui Elon Musk ar trebui supuse unor analize de risc de securitate.
Potrivit unor surse de la Washington citate de Bloomberg, oficialii americani au devenit tot mai alarmați după amenințările recente ale lui Musk de a opri accesul Ucrainei la sateliții Starlink, care au venit după poziționări controversate pe subiectul războiului, cum ar fi propunerea planului de pace care i-ar fi fost favorabil lui Vladimir Putin.
Și achiziția Twitter ridică îngrijorări, mai ales după ce Musk a vorbit de planuri de a cumpăra platforma împreună cu un grup de investitori străini.
Discuțiile de la Washington sunt încă într-o fază incipientă, dar oficialii guvernamentali și cei din serviciile de informații caută să vadă dacă și ce instrumente au la îndemână, care să permită guvernului federal să analizeze proiectele lui Musk.
O posibilitate ar fi prin Comitetul pentru Investiții Străine din Statele Unite (CFIUS), care ar putea, potrivit legii, să revizuiască acordurile și operațiunile lui Musk pentru riscurile de securitate națională.
CFIUS e instituția care analizează achizițiile pe care le fac entități străine în SUA. Iar Musk a anunțat că din grupul care ar urma să cumpere Twitter fac parte prințul saudit Alwaleed bin Talal, Binance Holdings Ltd. – o bursă de active digitale fondată și condusă de un om de afaceri originar din China – și Fondul suveran de investiții al Qatarului.
Dar nu e clar cum o astfel de procedură ar putea implica și evaluări ale Departamentului de Stat și al celui de Apărare și Securitate Internă.
Rugat să comenteze situația, un purtător de cuvânt al Trezoreriei SUA a reiterat că CFIUS „nu dă detalii publice despre nicio tranzacție care ar putea fi sau nu în curs de revizuire”.
Elon Musk l-a votat și l-a susținut inițial pe Joe Biden, însă din 2021 încoace cei doi par a fi într-un război. Biden a lăudat mereu inovațiile GM și Ford în domeniul mașinilor electrice, ironizându-l în același timp ce fondatorul Tesla că el mai mult vorbește decât face.
În plus, când Musk a anunțat că ia în considerare să concedieze 10% din angajații Tesla pentru că are „o senzație super proastă în legătură cu situația economică a SUA”, Biden a vorbit despre miile de angajați noi de la Ford și investițiile uriașe continue făcute de companie.
Acum Musk amenință că va da afară 75% din angajații Twitter, după ce va cumpăra compania.
Declarațiile lui Musk de-a lungul timpului au influențat puternic bursele, provocând pierderi uriașe multora, în timp ce alții s-au îmbogățit.