Imaginile subacvatice obținute de o companie norvegiană prezintă efectul exploziilor care au afectat luna trecută conducta Nord Stream.
Înregistrarea video realizată de o companie norvegiană specializată în operarea echipamentelor robotice și publicată de ziarul suedez Expressen arată că avaria se întinde pe o porțiune de cel puțin 50 de metri din gazoductul Nord Stream 1.
Blueye Robotics a folosit o dronă subacvatică pentru a filma metalul contorsionat al conductei, aflată la o adâncime de 80 de metri pe fundul Mării Baltice.
Potrivit companiei norvegiene, lipsesc mai multe părți din conductă. „Doar o forță extremă poate îndoi metalul în felul acesta”, a spus operatorul dronei, Trond Larsen, pentru ziarul Expressen.
Poliția daneză a anunțat că „explozii puternice” au provocat patru găuri în gazoduct și în cealaltă conductă, Nord Stream 2, construită ulterior.
Încă nu se cunoaște cine sau ce anume a provocat exploziile, însă persistă ipoteza unui sabotaj, relatează BBC.
Descoperirile poliției daneze par să le confirme pe cele ale autorităților suedeze care au deschis, de asemenea, o anchetă. "Inspecțiile au confirmat că acolo au fost avarii extinse ale conductei Nord Stream 1 și 2 în zona economică exclusivă a Danemarcei", a anunțat poliția din această țară.
Autoritățile din Germania, Danemarca și Suedia investighează separat incidentul. Procurorii suedezi au respins, însă, propunerea unei anchete comune, invocând refuzul de a împărtăși informații confidenţiale din propria investigaţie.
Moscova a acuzat echipele de anchetă occidentale că încearcă să arunce vina pe Rusia. "Logica elementară arată că distrugerea conductei nu era în interesul Rusiei", a declarat marți purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov.
Liderii occidentali au evitat să acuze Rusia în mod direct, dar Uniunea Europeană a acuzat anterior această țară că folosește exporturile de gaze ca armă pentru susținerea invaziei din Ucraina.
Rusia s-a arătat anterior dispusă să se implice în orice investigație, întrucât avariile s-au produs în apele internaționale, însă Danemrca și Suedia au refuzat.
Conducta Nord Stream 1 nu a mai transportat gaze naturale din luna august, când Rusia a închis-o, susținând că au loc lucrări de mentenanță. Magistrala are o lungime de 1.200 de kilometri, de pe coasta Rusiei, în apropiere de Sankt Petersburg, până în nord-vestul Germaniei.
Nord Stream 2 aștepta încă avizele pentru începerea funcționării în februarie, când Rusia a invadat Ucraina.
T.D.