SUA suspendă vaccinarea cu Johnson&Johnson

SUA suspendă vaccinarea cu Johnson&Johnson

Statele Unite suspendă vaccinările cu serul de Johnson&Johnson, au decis Agenţia americană pentru Medicamente (FDA) și Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC).

Decizia a fost luată ”dintr-un exces de precauţie”, relatează revista de specialitate EndPoints News.

”Siguranța vaccinurilor este o prioritate majoră pentru guvernul federal și luăm foarte în serios toate rapoartele privind problemele de sănătate în urma vaccinării împotriva COVID-19”, a transmis FDA, într-un comunicat.

Hotărârea vine după examinarea datelor privind șase cazuri (din SUA) de un tip rar și grav de cheag de sânge la persoanele care au primit vaccinul.

ADVERTISING

”FDA va revizui datele privind aceste cazuri. Până la finalizarea acestui proces, însă, recomandăm o pauză în utilizarea acestui vaccin dintr-un exces de precauţie”, au transmis FDA și CDC.

Acest vaccin se administrează într-o singură doză. Zilele trecute au fost descoprite cazuri de tromboză, în urma inoculării serului, însă momentan nu a fost stabilită o legătură.

”Toate cele șase cazuri au apărut la femei cu vârste cuprinse între 18 și 48 de ani. Simptomele au apărut la 6 până la 13 zile după vaccinare”, au menționat reprezentanții celor două instituții.

ADVERTISING

Până acum, aproape 7 milioane de doze cu acest vaccin au fost administrate în SUA.

La ce trebuie să fie atenți cei care s-au vaccinat

Persoanele cărora le-a fost inoculat acest ser trebuie să se adreseze unui medic dacă, la 3 săptămâni după vaccinare, au următoarele simptome:

  • dureri de cap severe,
  • dureri abdominale,
  • dureri de picioare,
  • dificultăți de respirație.

Tratamentul acestui tip specific de cheag de sânge este diferit de heparină, care se administrează în mod obișnuit. În aceste cazuri rare, ”administrarea de heparină poate fi periculoasă și trebuie administrate tratamente alternative”.

ADVERTISING

Săptămâna trecută, Comitetul de siguranță al Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) a precizat că analizează patru ”cazuri rare și grave de cheaguri de sânge, cu trombocite scăzute”, inclusiv un deces, toate raportate după inocularea cu J&J.

Joi, România urmează să primească primele doze de vaccin Johnson&Johnson, a anunțat chiar astăzi Valeriu Gheorghiță, șeful campaniei de vaccinare în țara noastră.

Merită precizat că administrarea serului poate fi amânată și în România. Gheorghiță a menționat, marți, că așteaptă mai întâi recomandări de la EMA.

Iată ce a declarat specialistul pe acest subiect - România primește joi primele doze de vaccin Johnson & Johnson. S-ar putea amâna însă folosirea lor, dacă EMA nu vine cu recomandări

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇