România primește joi primele doze de vaccin Johnson & Johnson. S-ar putea amâna însă folosirea lor, dacă EMA nu vine cu recomandări

România primește joi primele doze de vaccin Johnson & Johnson. S-ar putea amâna însă folosirea lor, dacă EMA nu vine cu recomandări

Peste 60 de mii de doze de vaccin de la Johnson & Johnson sosesc joi în România, însă se așteaptă recomandări de la Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) cu privire la acest ser.

Asta după ce Agenţia Statelor Unite pentru Medicamente (FDA) a decis marți suspendarea vaccinărilor cu serul de Johnson&Johnson în SUA.

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a subliniat că, în cazul în care nu vor exista suficiente date de siguranță, vaccinarea cu acest ser poate fi amânată.

ADVERTISING

”Așteptăm pe bună dreptate o recomandare de la EMA și putem amâna dacă nu avem suficiente date de siguranță. Cred că săptămâna aceasta EMA va face o precizare, mai ales că în Europa nu s-au folosit aceste doze.

Frecvența acestor cazuri de tromboză pare de a fi de 1 caz la 1 milion, dar este de așteptat ca EMA să facă precizări”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Cu Johnson & Johnson urmau să fie vaccinați deținuții

Cei care urmau să fie vaccinați cu serul Johnson & Johnson sunt, în special, deținuții din penitenciare.

ADVERTISING

Medicul Valeriu Gheorghiță a precizat că va fi distribuit acest ser pentru a facilita vaccinarea.

„Se va distribui vaccin de la Johnson&Johnson pentru a facilita vaccinarea pentru că este vorba de o singură doză, însă se pot folosi și alte tipuri de vaccinuri în masură în care se respectă lanțurile de frig și celelalte condiții necesare”, a declarat Gheorghiță.

El a explicat și cum se va efectua vaccinarea în penitenciare. Astfel, va fi întocmită o listă cu cei care doresc să fie imunizați, iar vaccinarea va fi realizată în cabinetele proprii medicale din penitenciare.

ADVERTISING

„La nivelul penitenciarelor se va întocmi o listă cu doritorii pentru vaccinare. Această activitate se va desfășura în cabinetele proprii medicale din penitenciare cu resursa umană proprie.

Pot participa și alte persoane unde nu există suficiente resurse umane disponibile. Persoanele vor fi introduse în registrul vaccinărilor, iar adeverința se păstrează la fișa medicală a fiecărei persoane”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇