Rusia amintește Germaniei de trecutul nazist, în fața deciziei istorice a Berlinului de a crește bugetul armatei

Rusia amintește Germaniei de trecutul nazist, în fața deciziei istorice a Berlinului de a crește bugetul armatei

Moscova a reacționat agresiv vineri, după ce Germania a anunțat investiții istorice în armată, ca răspuns la amenințările de securitate din Europa de la acest moment.

Replica a venit prin Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, care a ținut să amintească Germaniei de trecutul său nazist.

„Percepem declaraţiile cancelarului german ca fiind o nouă confirmare că Berlinul a lansat o cursă de remilitarizare accelerată a ţării. Oare cum se va încheia acest lucru? Se ştie din istorie...", a declarat ea, referindu-se la Germania nazistă și rolul sau în cel de-Al Doilea Război Mondial.

ADVERTISING

Amintim că pe 30 mai cancelarul Olaf Scholz a anunțat un plan de 100 de miliarde de euro prin care Germania își va moderniza toate ramurile militare: avioane, nave, submarine și armament. Însă momentan acest plan a fost blocat în Bundestag, camera inferioară a Parlamentului german.

Formaţiunile Die Linke (stânga) şi Alternativă pentru Germania (AfD, extremă-dreapta) au depus mai multe obiecții ce urmează a fi dezbătute, astfel că votul pe proiect va avea loc cel mai probabil săptămâna viitoare. Suplimentarea bugetului militar necesită modificarea Constituţiei Germaniei, această cheie de siguranță fiind stabilită tocmai având în vedere trecutul nazist. Însă invazia Rusiei în Ucraina și amenințările continue la adresa restului lumii au impus măsuri.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ziua 100 de război în Ucraina - desfăşurarea evenimentelor

Guvernul de la Berlin are de gând să cumpere între 45 şi 60 de elicoptere Chinook, produse de compania americană Boeing, pe care armata germană ar urma să le primească în perioada 2023-2029. Armata germană va înlocui avioanele de vânătoare Tornado cu aeronave multirol F-35 achiziţionate din Statele Unite, potrivit Mediafax.

De asemenea, vor fi cumpărate din Statele Unite şi elicoptere de atac. Avioanele militare Eurofighter ar urma să fie modernizate. În total, pentru achiziţia de avioane militare, elicoptere şi drone vor fi alocate 40 de miliarde de euro, potrivit unui document vizualizat de publicaţia Süddeutsche Zeitung.

ADVERTISING

Germania intenţionează să cumpere şi noi sisteme antiaeriene, precum şi aparate de telecomunicaţii. Planul de achiziţii include şi noi vehicule blindate, precum şi investiţii în dezvoltarea unor echipamente militare în colaborare cu Franţa. Forţele Navale germane vor primi 20 de miliarde de euro pentru cumpărarea de corvete, fregate şi submarine.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇