100 de zile de război: Mesaj de la Zelenski pentru lume, sancțiuni adoptate cu chiu, cu vai de UE, amenințări de la Kremlin (Foto & video)

100 de zile de război: Mesaj de la Zelenski pentru lume, sancțiuni adoptate cu chiu, cu vai de UE, amenințări de la Kremlin (Foto & video)

A trecut și ziua 100 de război, iar Rusia e departe de obiectivele cu care a intrat în Ucraina.. Forțele Moscovei au reușit, însă, să securizeze mai multe regiuni cucerite, iar acolo unde nu au putut au lăsat în urmă masacre și distrugeri.

La Moscova a fost primit cu mare prietenie Ramzan Kadîrov, poreclit „Măcelarul din Groznîi”, care spune că a primit noi sarcini pentru a accelera invazia din Ucraina.

UE a reușit să adopte oficial, după o lună de tratative, al șaselea pachet de sancțiuni, dar în cele din urmă blocul comunitar a trebuit să-l ajusteze așa cum a dictat premierul Ungariei, Viktor Orban.

Din SUA au apărut vești dintr-un raport clasificat al serviciilor americane, cum că Putin ar fi tratat pentru cancer în stadiu avansat și că a fost vizat și de o tentativă de asasinat. Oficialii care au vorbit despre asta le transmit însă celor care speră că eventuala moarte a lui Putin ar aduce pacea că, din contră, ar arunca totul în haos.

SpotMedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, evenimentele de vineri, 3 iunie, ziua 100 de război în Ucraina:

22:20 - Forțele ucrainene au recucerit aproximativ 20% din terenul pierdut în Severodonețk, anunță guvernatorul regiunii Lugansk. "Deși înainte situația era dificilă, procentul rușilor era în jur de 70%, acum deja i-am împins înapoi cu aproximativ 20%", a declarat Serghei Haidai pentru televiziunea națională ucraineană citată de BBC.

22:00 - Emmanuel Macron a declarat că i-a spus lui Putin că "a comis o greșeală istorică și fundamentală" invadând Ucraina, iar acum acesta este "izolat", relatează BBC. Președintele Franței nu a exclus o vizită la Kiev în curând.

ADVERTISING

21:50 - Rusia nu stă în calea exporturilor de cereale ale Ucrainei, susține Vladimir Putin, potrivit CNN. "E o cacealma. Și o să vă explic de ce. Lumea produce în jur de 800 de milioane de tone de grâu pe an. Ni se spune că Ucraina e gata să exporte 30 de milioane de tone. Înseamnă doar 2,5%", a spus președintele rus într-un interviu difuzat de televiziunea de stat Russia-1.

21:25 - Un cetățean francez care lupta ca voluntar în Ucraina a fost ucis, a anunțat ministrul de Externe din Hexagon citat de France 24. Acesta a subliniat că nu recomandă plecarea în Ucraina, indiferent de motiv. Este al doilea francez ucis în Ucraina în mai puțin de o săptămână, după ce jurnalistul Frederic Leclerc-Imhoff a murit luni.

20:52 - Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, spune că următoarele câteva săptămâni vor fi determinante pentru cursul acestui război de lungă durată "pentru că în jur de o treime din forţele ruseşti mobilizate la începutul războiului, acum o sută de zile, sunt astăzi incapacitate din diverse motive". "Au progres limitat, dar au ceva progres în Donbas şi de aceea aşteptăm ca aceste câteva săptămâni să fie săptămâni foarte încrâncenate, cu pierderi umane de ambele părţi, de această dată, semnificative”, a spus Mircea Geoană la Ştirile ProTv. 

19:40 - Doi jurnalişti ai agenţiei de presă Reuters au fost răniţi uşor, vineri, în estul Ucrainei, iar şoferul lor, furnizat de insurgenţii separatişti proruşi, a fost ucis, informează cotidianul Le Figaro.

17:49 - Uniunea Europeană va menţine cât va fi necesar sprijinul pentru Ucraina și va contribui la reconstruirea țării, după încheierea războiului, a spus președintele CE, Ursula von der Leyen.

ADVERTISING

"Tocmai am adoptat al şaselea pachet de sancţiuni puternice împotriva Rusiei şi vom menţine presiunile. Europa va susţine Ucraina cât de mult timp va fi necesar, cu toată asistenţa financiară, tehnică şi umanitară posibilă. Îi vom ajuta să reconstruiască, să se reformeze şi să se modernizeze", a spus Ursula von der Leyen, pe Twitter.

17:03 - Președintele Ucrainei a transmis un scurt mesaj video, în a 100 a zi de război. El s-a filmat împreună cu echipa sa, ca în a doua zi de război, când a făcut asta ca să dezmintă zvonurile propagandei ruse că ar fi fugit din Kiev. Zelenski arată că e încă pe baricade și va lupta până la capăt pentru Ucraina.

16:40 - Televiziunea rusă de stat Canal 1 a transmis un reportaj despre cum aduc autoritățile oțel de la Mariupol. Ucraina a acuzat în urmă cu câteva zile că Rusia continuă jaful.

16:34 - Iată cum arată Mariupolul, după ce a fost „eliberat” de ruși.

16:21 - Preşedintele Uniunii Africane, senagalezul Macky Sall, i-a cerut vineri preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, să conştientizeze că naţiunile africane sărace sunt victime ale conflictului din Ucraina, în contextul limitării exporturilor de alimente.

"Am venit să vă spun să conştientizaţi faptul că ţările noastre sunt victime ale acestei crize la nivel economic", i-a transmis Macky Sall lui Vladimir Putin cu ocazia întâlnirii din staţiunea Soci.

Pe de altă parte, preşedintele Uniunii Africane a îndemnat şi naţiunile occidentale să anuleze sancţiunile impuse Rusiei în sectorul exporturilor de alimente.

ADVERTISING

15:25 - Aproape 2.600 de copii ucraineni sunt înscriși în școlile și grădinițele din România, potrivit datelor anunțate vineri de Ministerul Educației.

15:16 - Administraţia Vladimir Putin a exprimat preocupări, vineri, în legătură cu planul Germaniei de "remilitarizare", sugerând că situaţia este comparabilă cu cea din al II-lea Război Mondial.

"Percepem declaraţiile cancelarului german ca fiind o nouă confirmare că Berlinul a lansat o cursă de remilitarizare accelerată a ţării. Oare cum se va încheia acest lucru? Se ştie din istorie...", a declarat vineri Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, potrivit cotidianului Le Figaro, referindu-se la al II-lea Război Mondial.

Germania va face investiţii masive în avioane militare, nave şi submarine, în contextul modificării priorităţilor strategice din cauza tensiunilor cu Rusia. Principalele formaţiuni politice din Germania au stabilit alocarea unui buget suplimentar de 100 de miliarde de euro pentru înzestrarea armatei. Guvernul Olaf Scholz vrea să consolideze rapid apărarea ţării, în contextul deteriorării mediului de securitate.

14:52 - Mihail Kasianov, fost premier al Federaţiei Ruse în timpul primului mandat complet de preşedinte deţinut de Vladimir Putin (2000-2004), a anunţat vineri că se află în străinătate, în contextul în care el s-a pronunţat împotriva conflictului din Ucraina.

''Sper că este pentru puţin timp'', a scris el într-un mesaj transmis AFP, confirmând informaţiile difuzate de media ruse.

14:25 - Ucraina „avansează" spre „familia europeană", în timp ce Rusia „se apropie de o viaţă în spatele 'Cortinei de fier'", a apreciat vineri premierul ucrainean Denis Şmâgal, în ziua în care invazia rusă a intrat în cea de-a 100-a zi, relatează AFP.

„Ucraina avansează cu încredere spre obiectivul său: a trăi într-o ţară democratică, liberă, în cadrul familiei europene. Rusia, în schimb, se apropie de o viaţă în spatele 'Cortinei de fier' şi de izolare de lumea dezvoltată. Destinul nostru este doar libertatea. Ucraina va câștiga fără îndoială", a apreciat Şmâgal într-un mesaj pe contul său Telegram.

13:28 - Turcia se numără printre cei care cumpără cereale furate de Rusia din Ucraina, susține un diplomat ucrainean citat de Sky News.

13:21 - Procurorii care investighează cazuri cu privire la crimele de război din Ucraina examinează, de asemenea, acuzaţiile de deportare forţată a copiilor în Rusia de la începutul invaziei, deoarece încearcă să argmenteze o acuzaţie de genocid, a declarat procurorul general ucrainean, Irina Venediktova, pentru Reuters.

13:07 - Uniunea Europeană a aprobat, vineri, oficial al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei. Pachetul include un embargo complet asupra ţiţeiului rusesc şi produselor petroliere transportate pe mare, sancţiuni care vizează băncile şi televiziunile ruse. De asemenea, au fost impuse noi sancţiuni și împotriva Belarusului.

Al șaselea pachet e discutat de o lună la Bruxelles și în cele din urmă blocul comunitar a trebuit să-l ajusteze așa cum a dictat premierul Ungariei, Viktor Orban.

12:42 - Preşedintele rus Vladimir Putin ar fi urmat un tratament pentru un cancer în stadiu avansat în luna aprilie şi ar fi scăpat de o tentativă de asasinat în martie, susţine un raport clasificat al Statelor Unite, au declarat trei lideri ai serviciilor secrete americane pentru Newsweek.

Un oficial din cadrul serviciilor naţionale de informaţii (DNI) afirmă că posibilitatea ca Putin să fie bolnav, sau chiar să moară, ar diminua ameninţarea unui război nuclear. „Putin este cu siguranţă bolnav”, însă continuă să fie „periculos, iar dacă moare, se va declanşa haosul”, a mai subliniat oficialul DNI.

12:08 - Iată o reprezentare vizuală a primelor 100 de zile de război și cum a avansat Rusia în această perioadă.

11:57 - Liderul cecen Razman Kadîrov e la Moscova și s-a întâlnit cu ministrul Apărării Serghei Șoigu. Spune că „operațiunea militară specială” va continua într-un ritm accelerat.

11:34 - Un locuitor din Herson povestește cum se trăiește sub ocupație: „Ne-au deconectat de la rețelele ucrainene de comunicații și internet și ne urlă din difuzoare propaganda despre cum am fost abandonați. Pentru a-și putea contacta rudele și apropiații, ucrainenii din Herson merg în cafenele sau în oficii poștale, unde încă mai există internet.

10:47 - Matt Seyler, jurnalist ABC News acreditat la Pentagon, anunță că americanii au început deja să-i antreneze pe ucraineni în ce privește folosirea lansatoarelor multiple de rachetă HIMARS.

10:20 - La Zaporojie rușii pregătesc un pseudo-referendum în districtele ocupate și vor să pună „capitala” regiunii la Melitopol, de vreme ce nu au reușit să controleze orașul Zaporojie.

10:16 - Încă un incendiu masiv în Moscova. De această dată flăcările au cuprins clădirea de birouri Grand Setun Plaza. Nu se cunosc la acest moment cauzele.

09:54 - Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a acordat un interviu Al Jazeera în care a promis că Moscova va răspunde pe măsură după ce americanii au anunțat că trimit Ucrainei rachete HIMARS.

„Asta e ceva ce deja s-a întâmplat. Există mai multe perspective din care poate fi privită, dar putem presupune că sunt deja pe drum cavalerii Apocalipsei și toată nădejdea ne-o punem în Dumnezeu Atotputernicul”, a spus Medvedev.

9:33 - Rusia controlează peste 90% din regiunea Lugansk și este probabil să preia complet controlul în următoarele două săptămâni, arată Ministerul Apărării din Marea Britanie în cel mai recent raport de informații.

Rusia a obținut aceste succese tactice cu costuri semnificative și prin concentrarea forței sale într-o singură parte a campaniei. Rusia nu a reușit să genereze manevre sau mișcări pe alte fronturi sau axe.

Raportat la planul inițial al Rusiei, "niciunul dintre obiectivele strategice nu a fost atins”, adaugă raportul.

9:21 - Martin Griffiths, un oficial ONU, se află vineri la Moscova pentru a discuta despre deschiderea drumului pentru exporturile de cereale și alte alimente din porturile Ucrainei de la Marea Neagră.

9:12 - Aproximativ 800 de persoane, inclusiv copii, se ascund sub fabrica de produse chimice Azot din Severodoneţk, potrivit guvernatorului regiunii Lugansk. Rusia a preluat controlul asupra cele mai mari părţi din acest oraș cheie din estul Ucrainei.

9:05 - Incendiu uriaş la Naberejnîe Celnî, în Rusia. Flăcările sunt la compania Altyn Polymer şi se întind pe 2.000 mp.

8:50 - Belarus trimite unitățile Forțelor Speciale în zonele învecinate cu Ucraina.

8:37 - Aşa arată acum centrul oraşului Mariupol:

8:29 - Cu ocazia Zilei Copilului, câinele căutător de mine Patron a participat la un festival pentru copii din Liov. A fost întâmpinat cu cadouri, iar oamenii i-au scandat numele.

8:18 - Vladimir Putin i-a acordat un premiu marelui maestru rus Serghei Karjakin, după ce acesta a fost suspendat de Federația Internațională de Șah pentru că a susținut public invazia Moscovei în Ucraina. Putin i-a acordat tânărului de 32 de ani o medalie a ordinului "Pentru Meritul față de Patrie", o distincție acordată rușilor care au avut realizări remarcabile în domeniile lor.

8:03 - OPEC şi aliaţii săi producători de petrol, între care se află şi Rusia, au convenit să crească producţia în iulie şi august, cu o cantitate mai mare decât erau aşteptările, deoarece războiul face ravagii pe pieţele energetice globale. OPEC+ va creşte producţia cu 648.000 de barili pe zi atât în ​​iulie, cât şi în august, anticipând sfârşitul reducerilor istorice de producţie implementate în timpul pandemiei.

7:44 - Peste 5,3 milioane de ucraineni s-au refugiat în UE, începând cu 24 februarie.  

Potrivit Frontex, în ultima vreme s-au întors în Ucraina mai multe persoane decât cele care au părăsit ţara.  În perioada 25-31 mai, aproape 260.000 de ucraineni au părăsit ţările UE. În total, 2,3 milioane de ucraineni s-au întors în Ucraina de la începutul războiului.  

7:26 - Producătorul elveţian de medicamente Novartis îşi reia activitatea în Ucraina. ”După ce am studiat protocoalele de siguranţă actuale din ţară şi pe baza recomandărilor pe care le vom revizui în mod regulat, am început să reluăm operaţiunile de afaceri de la distanţă, pentru a ajuta ţara distrusă de război să restabilească unele procese de afaceri de bază de importanţă majoră”, a anunţat Novartis.

7:08 - Flota rusă din Pacific a lansat o serie de exerciţii, la care participă peste 40 de nave şi până la 20 de avioane, au anunţat agenţiile de presă ruseşti, citând Ministerul Apărării.

Exerciţiile, care vor avea loc în perioada 3-10 iunie, vor implica, printre altele, "grupuri de nave împreună cu aviaţia navală care vor lua parte la operaţiuni de căutare a submarinelor (inamice)".

6:57 - ISW: Forțele ruse se chinuie să obţină „controlul permanent al societăţii” în teritoriile ocupate din Ucraina. Grupul de reflecție american arată cum forțele ruse sunt „incapabile să controleze populațiile locale, să impună utilizarea rublei sau să desfășoare procese birocratice”.

Mobilizarea forțată din Rusia este, de asemenea, „foarte puțin probabil să genereze o putere de luptă semnificativă”, servind doar la agravarea problemelor de moral și a disciplinei slabe în rândul trupelor Moscovei.

Unii soldaţi ruşi refuză să se întoarcă să lupte în Ucraina din cauza experienţelor trăite în linia întâi la începutul invaziei, potrivit avocaţilor şi activiştilor ruşi pentru drepturile omului. Un astfel de soldat a declarat, pentru BBC, că nu vrea să se întoarcă pentru a ”ucide şi a fi ucis”.

6:50 - Lovită puternic de sancţiuni, Rusia a restricţionat exporturile de gaze nobile, cum ar fi neonul, un ingredient cheie pentru fabricarea cipurilor, până la sfârşitul anului 2022, pentru a-şi consolida poziţia pe piaţă, a anunţat Ministerul rus al Comerţului. Limitarea exporturilor Rusiei ar putea înrăutăţi criza ofertei pe piaţa globală a semiconductorilor.

6:41 - Forţele ucrainene susţin că au făcut progrese semnificative în timpul unei ofensive împotriva poziţiilor ruseşti din regiunea sudică ocupată Herson. "În regiunea Herson, forţele armate au eliberat 8 kilometri (aproximativ 5 mile) de teritoriu ocupat", a postat pe Telegram unitatea de apărare teritorială AZOV Dnipro. 

6:33 - Ţările occidentale trebuie să se pregătească ”pentru un război de uzură” pe ”termen lung” în Ucraina, a avertizat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, după întâlnirea sa cu preşedintele american Joe Biden.

6:26 - Situația din Lisichansk este foarte dificilă, 60% din infrastructura orașului fiind distrusă. Aproximativ 20.000 de locuitori rămân în oraș, nu există lumină, gaz, apă, telefonie și acces la Internet, spune Alexander Zaika, șeful administrației militare a orașului.

6:12 - Zelenski anunţă că armata a avut ”unele succese” în luptele din Severodoneţk”, unde situaţia este cea mai grea. ”Multe oraşe se confruntă cu un puternic atac rusesc”, afirmă Zelenski, precizând că întregul teritoriu ocupat temporar ”este acum o zonă de catastrofă totală”.

Preşedintele ucrainean apreciază că, cu cât războiul durează mai mult, ”cu atât mai multe lucruri josnice, ruşinoase şi cinice pe care Rusia le înscrie pentru totdeauna în istoria sa”.

În plus, el a vorbit despre sistemele HIMARS pe care Ucraina le va primi de la SUA.

"Aceste arme vor ajuta cu adevărat la salvarea vieţilor poporului nostru şi la protejarea pământului nostru. Sunt recunoscător preşedintelui Biden, tuturor prietenilor noştri americani şi poporului Statelor Unite pentru sprijinul acordat. Aşteptăm cu nerăbdare”, a mai afirmat Zelenski, adâugând că aşteaptă ”veşti bune despre furnizarea de arme de la alţi parteneri”.

5:55 - Zelenski anunţă că 50 de ambasade își reiau operațiunile la Kiev. Președintele crede că este o știre importantă la nivel simbolic: „Fiecare nouă ambasadă care se întoarce în capitala noastră este o dovadă a credinței noastre în victoria noastră”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇