Soldat rus care a fost 5 săptămâni pe front şi nu mai vrea înapoi: Eram ca nişte pisoi orbi. Sunt şocat de armata noastră!

Soldat rus care a fost 5 săptămâni pe front şi nu mai vrea înapoi: Eram ca nişte pisoi orbi. Sunt şocat de armata noastră!

Unii soldaţi ruşi refuză să se întoarcă să lupte în Ucraina, din cauza experienţelor trăite în linia întâi la începutul invaziei, potrivit avocaţilor şi activiştilor ruşi pentru drepturile omului.

„Nu vreau să mă întorc [în Ucraina] pentru a ucide şi a fi ucis”, declară, pentru BBC, un soldat rus care a petrecut cinci săptămâni luptând în Ucraina la începutul acestui an. 

El se află acum acasă, în Rusia, după ce s-a consultat cu un avocat pentru a evita să fie trimis înapoi pe linia frontului. Potrivit BBC, Serghei este doar unul dintre sutele de soldaţi ruşi despre care se ştie că au căutat astfel de sfaturi juridice. 

Serghei spune că este traumatizat de experienţa sa din Ucraina. 

"Credeam că suntem armata rusă, cea mai tare din lume", spune tânărul cu amărăciune, afirmând că se aştepta de la ei să opereze fără echipamente de bază, cum ar fi dispozitivele de vedere pe timp de noapte. 

ADVERTISING

"Eram ca nişte pisoi orbi. Sunt şocat de armata noastră. Nu ar costa mult să ne echipăm. De ce nu s-a făcut acest lucru?", a mai afirmat tânărul.  

Serghei s-a înrolat în armată în calitate de recrut, dar, după câteva luni, a luat decizia de a semna un contract profesional pe doi ani, care îi va oferi şi un salariu. 

 În ianuarie, Serghei a fost trimis în apropierea graniţei cu Ucraina pentru ceea ce i s-a spus că vor fi exerciţii militare. O lună mai târziu - 24 februarie, ziua în care Rusia şi-a lansat invazia - i s-a spus să treacă graniţa. Aproape imediat, unitatea lui s-a trezit atacată. 

În timp ce se opreau seara într-o fermă abandonată, comandantul le-a spus: "Ei bine, după cum v-aţi dat seama până acum, nu este o glumă." 

Serghei a fost complet şocat. 

Au fost bombardaţi continuu, spune el, atât atunci când se deplasau, cât şi atunci când erau staţionaţi peste noapte. În unitatea sa de 50 de persoane, 10 au fost ucise şi alte 10 au fost rănite. Aproape toţi camarazii săi aveau sub 25 de ani. 

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

 A auzit de militari ruşi atât de neexperimentaţi încât "nu ştiau să tragă şi nu puteau deosebi un capăt de mortier de altul". 

Convoiul lui - care a pătruns prin nordul Ucrainei - s-a destrămat după doar patru zile, când un pod pe care urmau să-l traverseze a explodat, ucigându-i camarazii din faţă. 

 Într-un alt incident, Serghei şi-a văzut camarazii prinşi într-un vehicul în flăcări. 

 "A fost aruncat în aer de un lansator de grenade sau altceva. A luat foc şi erau soldaţi [ruşi] înăuntru. L-am ocolit şi am mers mai departe, trăgând în timp ce mergeam. Nu m-am uitat înapoi", a mai afirmat tânărul.  

Unitatea lui a înaintat prin zona rurală ucraineană, dar a existat o lipsă clară de strategie, spune el. Întăririle nu au reuşit să ajungă, iar soldaţii erau slab echipaţi pentru sarcina de a cuceri un oraş mare. 

"Am mers fără elicoptere - doar în coloană, ca şi cum ne îndreptam spre o paradă", a adăugat el.   

ADVERTISING

Tânărul crede că comandanţii săi plănuiseră să captureze oraşe-cheie foarte repede şi calculaseră că ucrainenii se vor preda, pur şi simplu. 

 "Ne-am repezit înainte cu înnoptări scurte, fără tranşee, fără recunoaştere. Nu am lăsat pe nimeni în spate, aşa că, dacă cineva se hotăra să vină din spate şi să ne lovească, nu exista protecţie”, a mai declarat soldatul.  

"Cred că [atât de mulţi dintre] băieţii noştri au murit în mare parte din această cauză. Dacă ne-am fi deplasat treptat, dacă am fi verificat drumurile de mine, multe pierderi ar fi putut fi evitate".  

Plângerile lui Serghei cu privire la lipsa de echipament au apărut, de asemenea, în conversaţii telefonice presupuse a fi între soldaţii ruşi şi familiile lor, interceptate şi postate online de către serviciile de securitate ucrainene. 

A refuzat să se întoarcă în Ucraina

La începutul lunii aprilie, Serghei a fost trimis înapoi peste graniţă. Trupele fuseseră retrase din nordul Ucrainei şi păreau să se regrupeze pentru un asalt în est. Mai târziu, în aceeaşi lună, a primit ordinul de a se întoarce în Ucraina - dar i-a spus comandantului său că nu era pregătit să plece. 

"A spus că e alegerea mea. Nici măcar nu au [încercat] să ne descurajeze, pentru că nu eram primii", a declarat Serghei.  

Dar el era totuşi îngrijorat de reacţia superiorilor, aşa că a decis să ceară consiliere juridică. 

Un avocat i-a spus lui Serghei şi celor doi colegi care nu mai voiau să lupte să predea armele şi să se întoarcă la sediul unităţii lor, unde să depună o scrisoare în care să explice că sunt "epuizaţi moral şi psihologic" şi că nu mai pot continua. 

Lui Serghei i s-a spus că întoarcerea la unitate era importantă, deoarece simpla plecare ar putea fi interpretată drept dezertare, ceea ce poate duce la o pedeapsă de doi ani într-un batalion disciplinar. 

Comandanţii armatei încearcă să-i intimideze pe soldaţii sub contract să rămână în unităţile lor, potrivit avocatului rus pentru drepturile omului Alexei Tabalov. Dar el subliniază că legislaţia militară rusă include clauze care le permit soldaţilor să refuze să lupte. 

Activistul pentru drepturile omului Serghei Krivenko nu a aflat de vreo urmărire penală a celor care refuză să se întoarcă pe front. Asta nu înseamnă că nu se încearcă şi aşa ceva. 

Un comandant din nordul Rusiei a cerut deschiderea unui proces penal împotriva unui soldat care nu a vrut să se întoarcă în Ucraina, dar un procuror militar a refuzat să dea curs iniţiativei, potrivit unor documente consultate de BBC.  

O astfel de acţiune ar fi "prematură" fără a fi evaluat prejudiciul adus unităţii în care soldatul era implicat, a explicat procurorul. 

Soldaţi precum Serghei - reticenţi în a se întoarce pe linia frontului - nu sunt neobişnuiţi, potrivit lui Ruslan Leviev, editorul Conflict Intelligence Team, un proiect media care investighează experienţele militarilor ruşi din Ucraina, prin interviuri confidenţiale şi materiale din surse deschise. 

Leviev spune că echipa sa estimează că o parte însemnată a soldaţilor ruşi aflaţi sub contract şi trimişi în Ucraina pentru a lupta au refuzat să se mai întoarcă. 

Presa rusă independentă a raportat, de asemenea, sute de cazuri de soldaţi care au refuzat să fie trimişi din nou în Ucraina de la începutul lunii aprilie. 

Mai mulţi avocaţi şi activişti pentru drepturile omului cu care a vorbit BBC au declarat că au oferit în mod regulat sfaturi bărbaţilor care încercau să evite să se întoarcă în Ucraina. Fiecare dintre cei intervievaţi de BBC s-a ocupat de zeci de cazuri şi crede că acei soldaţi împărtăşeau, de asemenea, sfaturile juridice cu colegii lor. 

Deşi Serghei nu doreşte să se întoarcă pe linia frontului, el vrea să îşi încheie serviciul militar restant în Rusia, pentru a evita orice consecinţe neprevăzute. Dar asta înseamnă că - deşi scrisoarea sa a fost acceptată - nu există garanţii că nu va fi trimis înapoi în Ucraina în timpul perioadei de contract. 

Ziua 100 de război în Ucraina - desfăşurarea evenimentelor


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇