Rusia a declarat-o „agent străin" pe scriitoarea Ludmila Ulițkaia

Rusia a declarat-o „agent străin" pe scriitoarea Ludmila Ulițkaia

Scriitoarea Ludmila Uliţkaia, o critică a războiului rusesc asupra Ucrainei care trăieşte în exil în Germania, a fost clasificată vineri de autorităţile ruse drept „agent al străinilor”, un simbol al represiunii care îi afectează şi pe artişti și intelectuali.

Sute de persoane – activişti pentru drepturile omului, opozanţi şi jurnalişti independenţi – au fost clasificate ca „agenţi ai ţărilor străine” în Rusia în ultimii ani, ceea ce este însoţit de constrângeri administrative stricte şi de obligaţia de a se identifica astfel în toate comunicările publice.

ADVERTISING

Ludmila Uliţkaia, în vârstă de 81 de ani, este cunoscută în Rusia pentru cărţile sale „Soniecka" - care a câştigat Prix Médicis în 1996 - şi „Cortul Verde".

Cel mai cunoscut roman al său, „Daniel Stein, traducător", bazat pe povestea reală a unui evreu care a devenit preot catolic, a câştigat premiul Big Book în 2007.

Uliţkaia a denunţat în mai multe rânduri asaltul „fără sens" al forţelor ruse în Ucraina, afirmând în 2023 că acesta ar avea „consecinţe catastrofale pentru Rusia însăşi".

Potrivit deciziei de vineri a Ministerului rus al Justiţiei, autoarea „s-a opus" conflictului din Ucraina şi, în special, „a făcut propagandă în favoarea relaţiilor LGBT".

ADVERTISING

Ea locuieşte în Germania din 2022, după ce a părăsit Rusia în urma lansării ofensivei din Ucraina, la fel ca mulţi dintre detractorii lui Vladimir Putin.

Cărţile Ludmilei Uliţkaia s-au vândut până în prezent în peste două milioane de exemplare. În 2013 i-a fost acordat distincţia Officier de la Légion d’honneur şi în 2014, Premiul de Stat al Austriei pentru Literatură Europeană.

Vă invităm să recitiți interviurile pe care Ludmila Uliţkaia le-a acordat Magdei Grădinaru înainte, dar și după declanșarea războiului în Ucraina:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇