Alexei Navalnîi a fost înmormântat în aplauze și numele său a răsunat pe străzile Moscovei. Mesaj sfâșietor de la soție și amenințări de la Kremlin (Foto & Video)

Alexei Navalnîi a fost înmormântat în aplauze și numele său a răsunat pe străzile Moscovei. Mesaj sfâșietor de la soție și amenințări de la Kremlin (Foto & Video)

Alexei Navalnîi a fost înmormântat, vineri, la două săptămâni de când autoritățile ruse i-au anunțat moartea.

Imaginile de la Moscova au emoționat întreaga lume. Peste 1.000 de ruși au venit să-i aducă un ultim omagiu, în ciuda amenințărilor transmise dimineață de Kremlin potrivit cărora orice adunări neautorizate în sprijinul regretatului lider al opoziţiei ruse vor încălca legea și participanții vor fi sancționați ca atare.

Coloana celor care l-au condus pe ultimul drum s-a întins pe un kilometru, oamenii au aplaudat, i-au mulțumit în cor și i-au scandat numele. În drum spre cimitir, pe străzile Moscovei a răsunat continuu scandarea „Navalnîi".

Slujba s-a desfășurat foarte rapid iar la ea au fost lăsați să participe doar aproximativ 300 de persoane, după cum a declarat echipa lui Navalnîi.

În cele din urmă, Alexei Navalnîi a fost înmormântat în acordurile melodiei „My Way", a lui Frank Sinatra.

Soția sa, Iulia Navalnaia, și copiii săi nu au putut participa la înmormântare. Navalnaia i-a adus însă un omagiu emoționant într-un mesaj postat pe rețelele de socializare.

Întreg evenimentul s-a desfășurat pașnic, însă forțele ruse au organizat măsuri excepționale.

ADVERTISING

Numeroși polițiști au ieșit pe străzi și a fost amenajat un coridor de gard metalic de la cea mai apropiată stație de metrou până la biserică.

Iată principalele evenimente de la funeraliile și înmormântarea opozantului rus Alexei Navalnîi:

15:30 - Aflată în exil, Iulia Navalnaia, soţia opozantului rus Aleksei Navalnîi, a postat pe X, imediat după ce la Moscova sicriul acestuia a fost băgat în pământ, un mesaj emoţionat, în care îşi declară dragostea eternă şi promite că îi va continua activitatea disidentă. "Lioşa, îţi mulţumesc pentru 26 de ani de fericire absolută. Da, chiar şi pentru ultimii trei ani de fericire. Pentru dragoste, pentru că m-ai susţinut mereu, pentru că m-ai făcut să râd chiar şi din închisoare, pentru că te-ai gândit mereu la mine. Nu ştiu cum să trăiesc fără tine, dar voi face tot ce pot pentru a te face acolo sus să te bucuri pentru mine şi să fii mândru de mine. Nu ştiu dacă voi reuşi sau nu, dar voi încerca. Sunt sigur că ne vom întâlni într-o zi. Am atât de multe poveşti nespuse pentru tine şi am atât de multe cântece salvate pe telefon pentru tine, cântece prosteşti şi amuzante şi, în general, sincer, groaznice, dar sunt despre noi, şi am vrut atât de mult să te las să le asculţi. Şi am vrut atât de mult să te privesc cum le asculţi, cum râzi şi apoi să mă îmbrăţişezi. Te iubesc pentru totdeauna. Odihneşte-te în pace!" - a scris Iulia Navalnaia.

15:25 - Oamenii au trecut pe rând pe lângă mormânt pentru a arunca un pumn de pământ peste sicriu, conform tradiției., apoi înmormântarea lui Alexei Navalnîi s-a încheiat. "Sicriul a fost coborât în pământ. La revedere, prietene", a scris unul dintre consilierii apropiaţi ai liderului opoziţiei, Ivan Jdanov, pe Telegram.

ADVERTISING

15:10 - Trupul lui Navalnîi a fost înmormântat în cimitirul Borisovo. Sicriul a fost așezat în mormânt pe acordurile melodiei "My Way" a lui Frank Sinatra, a anunțat fundația opozantului. La înmormântare s-a auzit și melodia din scena finală a filmului "Terminator 2", pe care Navalnîi îl considera cel mai bun.

14:40 - Nu a fost raportată până acum nicio arestare, potrivit echipei lui Navalnîi și a grupului de monitorizare a drepturilor omului OVD-Info. Cu toate acestea, cel puțin 13 persoane au fost împiedicate să-și părăsească locuințele pentru a participa la înmormântare, a informat OVD Info. CNN nu a putut verifica în mod independent aceste informații, iar autoritățile ruse nu au furnizat informații suplimentare.

14:30 - Sicriul cu trupul lui Alexei Navalnîi a ajuns la cimitir. Oamenii aruncă cu flori și strigă: ”Mulțumim, Alexei!”

14:20 - O mulțime de oameni a strigat numele lui Navalnîi în timp ce se îndrepta spre cimitir:

14:15 - Echipa lui Alexei Navalnîi a declarat că mai puțin de 300 de persoane au avut voie să intre în biserică pentru ceremonia de rămas bun, care s-a desfășurat „foarte rapid”.

ADVERTISING

14:10 - Mama lui Navalnîi, Lyudmila, a fost întâmpinată de cei prezenți în afara bisericii, la scurt timp după încheierea slujbei de înmormântare. Mai multe persoane au îmbrățișat-o și i-au spus: „Mulțumim pentru fiul tău” și „iartă-ne”.

14:02 - Slujba s-a încheiat. Oamenii au prăsit biserica din Moscova. Sicriul lui Alexei Navalnîi a fost scos și se îndreaptă spre cimitir. Aliatul său Ivan Zhdanov a încurajat oamenii să meargă spre cimitir, care se află la aproximativ 30 de minute de mers pe jos.

13:50 - Fundația lui Alexei Navalnîi a publicat o fotografie de la ceremonia de adio a regretatului lider al opoziției ruse. Cei îndoliați sunt adunați în biserică în jurul corpului său, care zace într-un sicriu deschis, acoperit cu flori, ținând în mână lumânări.

13:30 - Echipa lui Navalnîi spune că nu știe ce se întâmplă la biserică. Nu există nicio informație despre ceea ce se întâmplă în interiorul bisericii în timpul slujbei de înmormântare. Cei care fac parte din echipa lui Navalnîi au declarat că „nimeni nu a fost încă lăsat să intre” și „nu există nicio informație”. „Nu știm exact ce se întâmplă la biserică în acest moment”, spun ei.

13:20 - Părinții lui Alexei Navalnîi au sosit la biserică.

13:15 - Mulțimea adunată în jurul bisericii se întinde pe o distanță de peste un kilometru. Oamenii au în mâini flori și lumânări.

13:07 - Diplomaţii străini, printre care ambasadorii Germaniei, Franţei şi SUA, au sosit la biserică pentru a-i aduce un omagiu lui Aleksei Navalnîi. Alexander Graf Lambsdorff, Pierre Levy şi Lynne Tracy au fost fotografiaţi lângă biserică, îmbrăcaţi în negru şi purtând trandafiri roşii.

13:01 - Sicriul cu trupul lui Alexei Navalnîi a ajuns la biserica unde va avea loc slujba de înmormântare, a transmis echipa sa. Oamenii scandează numele său și aplaudă.

12:25 - Kremlinul a transmis că orice adunări neautorizate pentru comemorarea liderului opoziției ruse Alexei Navalnîi încalcă legea. Într-un dialog cu presa, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat să facă vreun comentariu despre Navalnîi și a spus că nu are nimic de transmis familiei. „Reamintesc că avem o lege care trebuie respectată. Orice adunări neautorizate vor încălca legea, iar cei care participă la ele vor fi trași la răspundere, în conformitate cu legea actuală”, a spus Peskov.

12:10 - Peste 1.000 de oameni s-au adunat deja în fața bisericii pentru a-i aduce un omagiu lui Alexei Navalnîi, a declarat unul dintre aliații săi.

11:52 - Trupul lui Alexei Navalnîi a fost predat rudelor sale și va fi în curând transportat la biserică, a declarat purtătoarea de cuvânt a acestuia.

11:46 - Kira Iarmîş a postat imagini cu mulțimile de oameni adunându-se la biserică pentru a participa la funeraliile lui Navalnîi.

11:20 - Trupul lui Alexei Navalnîi nu a fost predat încă de morgă familiei pentru ceremonia de înmormântare, a declarat purtătoarea de cuvânt a acestuia. „Rudele au ajuns la morgă la ora 10 dimineața, când trebuia să li se dea cadavrul lui Alexei. Cadrul nu a fost încă eliberat”, a scris Kira Iarmîş pe platforma X. Ea a precizat că este posibil ca ceremonia să întârzie.

11:15 - Și Reuters relatează că biserica din cartierul Mariino este înconjurată de bariere metalice de protecție, iar zeci de mașini de poliție sunt parcate în apropiere. Soția lui Navalnîi, Iulia, a spus că nu știe dacă înmormântarea va fi pașnică sau dacă poliția va aresta participanții. Ea se află în afara Rusiei.

11:06 - Mama lui Alexei Navalnîi ar putea fi singura persoană căreia i s-ar putea permite să intre în biserică pentru ceremonia de rămas bun. Dmitrii Moskovskii, coordonatorul PR pentru Societatea Democrată Rusă (RDS), care a organizat proteste față de moartea lui Navalnîi, a declarat că poliția va încerca probabil să țină majoritatea oamenilor afară. „Înăuntru, cred că va fi doar mama lu”, a spus el, potrivit Sky News. Moskovskii a subliniat că soția lui Navalnîi, Iulia, nu va participa, deoarece este plecată din țară și este „prea periculos pentru ea”.

11:00 - Autoritățile au amenajat un coridor de gard metalic de la cea mai apropiată stație de metrou până la biserică, iar poliția verifică documentele oamenilor. Există rapoarte potrivit cărora Internetul în zonă a fost oprit.

10:50 - Oamenii încep să se adune în fața bisericii pentru a-și lua rămas bun de la Alexei Navalnîi.

10:41 - Numeroase mașini de poliție și polițiști au fost dislocați în jurul bisericii și cimitirului.

10:30 - Fosta asistentă şi purtătoare de cuvânt a lui Alexei Navalnîi, Kira Iarmîş, i-a îndemnat pe ruşi să participe masiv la funeraliile opozantului rus. ”Alexei Navalnîi va fi înmormântat la Moscova. Această frază este urmată de obicei de «toţi cei care-l cunosc pe Alexei ştiau ce fel de om era, vesel, curajos şi cinstit», iar asta este bineînţeles adevărat”, a declarat fosta colaboratoare a opozantului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇