Un deținut din colonia în care era încarcerat Navalnîi a povestit ce s-a întâmplat în ziua în care a murit opozantul rus: Totul a început cu o agitație de neînțeles

Un deținut din colonia în care era încarcerat Navalnîi a povestit ce s-a întâmplat în ziua în care a murit opozantul rus: Totul a început cu o agitație de neînțeles

Un deținut de la colonia penală „Lupul polar” în care era încarcerat Alexei Navalnîi a povestit ce s-a întâmplat în ziua în care opozantul rus a murit, dar și cu o seară înainte.

Novaya Gazeta scrie că că în ziua morții lui Alexei Navalnîi, comunicarea cu IK-3, Serviciul Federal al Penitenciarelor din Rusia, a devenit și mai dificilă.

Dar redactorii publicației independente ruse au reușit să ia legătura cu unul dintre prizonieri, iar acesta a spus că „a început o agitație de neînțeles în colonia penală în seara zilei de 15 februarie”.

„Totul a început cu faptul că verificarea de seară, care are loc între orele 20:00 și 20:30, a fost mult mai rapidă decât de obicei”, a declarat prizonierul.

ADVERTISING

„Acest lucru se întâmplă adesea în ajunul sărbătorilor, când paznicii se grăbesc să ajungă la masă, dar acum nu a fost nicio sărbătoare. Apoi am fost închiși în celule, iar securitatea a fost întărită. Am auzit mașini care au trecut prin zonă de trei ori seara târziu și noaptea, dar nu puteam vedea nimic pe fereastră”, a mai spus deținutul.

Potrivit acestuia, dimineața zilei de 16 februarie a început cu o percheziție totală a coloniei. Personalul a confiscat mai multe telefoane mobile și SIM-uri. Din spusele gardienilor, prizonierii au ajuns la concluzia că se așteaptă o inspecție în colonie.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„De obicei, atât administrația coloniei, cât și prizonierii află despre astfel de controale nu cu o zi sau două înainte, ci cu aproximativ o lună”, a declarat o sursă pentru Novaya Gazeta.

Potrivit prizonierului, moartea lui Alexei Navalnîi în colonie a fost cunoscută în jurul orei 10:00 (08:00 ora Moscovei). EPKT (o cameră care servește adesea în colonii drept celulă de pedeapsă), unde se afla Navalnîi, se află departe de cazarmă.

„Nu existau ambulanțe în colonie în dimineața zilei de 16 februarie. Au apărut abia după ce s-a aflat că Navalnîi era deja mort. Cred că Navalnîi a murit mult mai devreme decât ora anunțată. Cel mai probabil, aseară (joi seara - n.red.). Altfel, de ce a fost necesar să ne închidă în celule și să organizeze o percheziție dimineața?”, a spus deținutul.

ADVERTISING

După-amiaza, pe la ora 15:00 (13:00 ora Moscovei), mai multe mașini au intrat în colonie, a mai declarat el.

O comisie de la biroul central al Serviciul Federal al Penitenciarelor a sosit în colonie aproximativ la aceeași oră la care s-a spus că a murit Navalnîi. Deținutul spune că este încă o dovadă că opozantul rus a murit mult mai devreme decât se anunțase.

Dar totuși, deținuții sunt siguri că nici șeful coloniei și nici subalternii săi nu au o legătură directă cu moartea lui Navalnîi. Deși nu abandonează complet presupunerea că au fost nevoiți să execute un ordin pe care nu doreau să-l îndeplinească.

„Momentul exact al morții este determinat de examinarea inițială a cadavrului”, comentează medicul Irina Sitnova pentru Novaya Gazeta.

Întrucât familia și apropiații se îndoiesc de cauza decesului declarată de autorități, vor insista asupra unei examinări independente, care cu o probabilitate de 99% va putea stabili cauza exactă a morții.

Dacă Navalnîi a murit cu adevărat de tromboembolism, așa cum susțin autoritățile, atunci acest lucru va fi clar vizibil la autopsie și o examinare ulterioară va putea confirma acest lucru. Dar o examinare ulterioară, cel mai probabil, nu va putea stabili și ora exactă a morții.

Iar expertul criminalist Igor S. spune că ora exactă a morții este necesară pentru a stabili evenimentele care au precedat morții lui Navalnîi.

Opozantul rus aflat în detenţie Alexei Navalnîi a murit vineri. Militantul de 47 de ani, inamicul numărul unu al preşedintelui rus, ispăşea o pedeapsă de 19 ani de închisoare pentru "extremism" și se afla încarcerat într-o colonie penitenciară dincolo de Cercul Polar arctic.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇