Reacții la moartea lui Navalnîi: A fost asasinat în mod brutal de Kremlin. Putin e vinovat. A făcut sacrificiul suprem pentru idealurile sale

Reacții la moartea lui Navalnîi: A fost asasinat în mod brutal de Kremlin. Putin e vinovat. A făcut sacrificiul suprem pentru idealurile sale

Moartea opozantului rus Alexei Navalnîi, aflat într-o închisoare în Arctica, a stârnit numeroase reacții printre lideri din întreaga lume.

Cei mai mulți acuză că Moscova este responsabilă de decesul tragic al lui Navalnîi. Sunt și voci care afirmă că Navalnîi a fost asasinat în mod brutal de Kremlin.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că blocul comunitar consideră că regimul rus poartă „responsabilitatea exclusivă” pentru „moartea tragică” a lui Navalnîi.

Într-o postare pe X, Michel a spus că Navalnîi „a luptat pentru valorile libertății și democrației” și a făcut „sacrificiul suprem” pentru idealurile sale.

"Exprim cele mai profunde condoleanțe familiei sale. Și celor care luptă pentru democrație în întreaga lume în cele mai întunecate condiții. Luptătorii mor. Dar lupta pentru libertate nu moare niciodată", a adăugat Michel.

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a declarat că este „evident” că Vladimir Putin s-a aflat direct în spatele morții lui Alexei Navalnîi. „Este evident că Putin se află în spatele morții lui Navalnîi”, a spus Zelenski. Vorbind în Germania, liderul ucrainean a declarat că președintelui rus nu-i pasă cine moare atât timp cât poziția sa în fruntea statului este asigurată.

ADVERTISING

Ministrul francez de Externe, Stéphane Séjourné, spune că Navalnîi „a plătit cu viața” pentru „rezistența sa la opresiunea rusă”. „Moartea sa ne amintește de realitatea regimului lui Vladimir Putin”, a scris el pe X.

Din SUA, o primă reacție a venit de la consilierul în probleme de securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, care a spus că încă încearcă să confirme informația cu privire la moartea lui Navalnîi și apoi „va decide drumul de urmat”.

„În cazul în care se confirmă, este o teribilă tragedie. Având în vedere lunga şi sordida tendinţă a Guvernului rus de a le face rău opozanţilor săi, întrebări evidente se pun cu privire la ceea ce tocmai s-a întâmplat”, a spus Sullivan.

Puțin mai târziu Secretarul de Stat american Antony Blinken a acuzat mult mai ferm Rusia.

„Rusia este responsabilă de situaţia care a condus la moartea opozantului Alexei Navalnîi. Decesul său într-o închisoare rusă şi fixaţia şi frica unui singur om nu fac decât să sublinieze slăbiciunea şi corupţia din centrul sistemului pe care Putin l-a construit”, a declarat şeful diplomaţiei americane în marja Conferinţei Securităţii de la Munchen (MSC), în Germania.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

O reacție dură a transmis și preşedintele leton Edgars Rinkevics, care afirmă că Navalnîi ”tocmai a fost asasinat în mod brutal de Kremlin”.

”Indiferent de părere aveţi despre Alexei Navalnîi ca om politic, el a fost asasinat în mod brutal de către Kremlin. Acesta este un fapt şi un lucru pe care trebuie să-l ştiţi despre adevărata natură a regimului actual din Rusia”, a scris pe X şeful statului leton Edgars Rinkevics.

Premierul britanic Rishi Sunak salută „curajul incredibil” al lui Navalnîi.

„Este o veste groaznică. În calitate de cel mai înverșunat susținător al democrației ruse, Alexei Navalnîi a dat dovadă de un curaj incredibil de-a lungul vieții. Gândurile mele sunt către soția lui și poporul Rusiei”, a declarat Sunak pe X.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, spune că este „trist după vestea morții lui Navalnîi”. „Trebuie să stabilim toate faptele, iar Rusia trebuie să răspundă la toate întrebările privind circumstanțele morții sale", a declarat Stoltenberg. Secretarul general al NATO consideră că e nevoie să fie lămurite imediat cauzele morții lui Navalnîi.

ADVERTISING

Și cancelarul german Olaf Scholz spune că opozantul rus „și-a plătit curajul cu viața”.

”Celui care se angajează pentru democraţie trebuie să-i fie frică pentru viaţa sa, iar de aceea noi suntem cu toţii foarte trişti”, declară Olaf Scholz.

Iar ministrul ceh de Externe, Jan Lipavsky, a cerut lumii să „onoreze memoria” unui bărbat „închis și torturat până la moarte pentru că l-a înfruntat Putin”.

Ministrul norvegian de Externe acuză că Moscova poartă o ”grea responsabilitate” în moartea opozantului rus Alexsei Navalnîi. ”Guvernul rus poartă o grea responsabilitate”, scrie pe X ministrul Barth Eide. El se declară ”profund întristat” de această veste.

Din partea României, primul care a reacționat a fost preşedintele Senatului român, Nicolae Ciucă, care a spus că Navalnîi a fost o voce fermă pentru democraţie şi transparenţă în Rusia, iar lupta sa împotriva corupţiei şi pentru drepturile omului nu va fi uitată.

”Profund întristat de vestea decesului lui Alexei Navalnîi. O voce fermă pentru democraţie şi transparenţă în Rusia, lupta sa împotriva corupţiei şi pentru drepturile omului nu va fi uitată. Această pierdere tragică subliniază nevoia urgentă de democraţie reală în Rusia”, a transmis Ciucă, într-un mesaj pe X.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇