Ultimul mesaj din închisoare al lui Navalnîi: "Vor să doboare recordul de lingușire față de Vladimir"

Ultimul mesaj din închisoare al lui Navalnîi: "Vor să doboare recordul de lingușire față de Vladimir"

Opozantul rus Alexei Navalnîi a spus în ultimul său mesaj transmis lumii înainte de a muri că șefii penitenciarului în care era încarcerat încearcă să „doboare recordul” de lingușire pe lângă Putin și că l-au trimis din nou într-o celulă de pedeapsă.

Navalnîi a transmis miercuri, în ultimul său mesaj transmis înainte de a muri, că a fost mutat într-o celulă de pedeapsă pentru încă 15 zile.

"Colonia penală Iamalia a decis să doboare recordul de lingușire față de Vladimir și mulțumire a autorităților de la Moscova. Tocmai mi-au dat 15 zile într-o celulă de pedeapsă. Asta e a patra celulă de pedeapsă în mai puțin de două luni de când sunt cu ei", a scris Navalnîi pe 14 februarie.

În acea dimineață, de Ziua Îndrăgostiților, el îi scrisese câteva cuvinte soției sale, Iulia Navalnaia: "Iubito, totul e ca într-un cântec cu tine: între noi sunt orașe, luminile de semnalizare ale aeroporturilor, furtunile albastre de zăpadă și mii de kilometri. Dar simt că ești aproape în fiecare secundă și te iubesc din ce în ce mai mult".

ADVERTISING

Alexei Navalnîi și Iulia Navalnaia erau căsătoriți din anul 2000.

La începutul lunii februarie, Navalnîi i-a îndemnat pe ruși să protesteze împotriva lui Vladimir Putin și să voteze la prânz în ziua alegerilor prezidențiale.

El a scris pe o rețea de socializare că nu este suficient ca oamenii să voteze împotriva lui Putin, deoarece Kremlinul va manipula oricum rezultatul cu ajutorul unui sistem de vot electronic care va fi folosit pentru prima dată la alegerile prezidențiale din Rusia, în schimb imaginile cu mulțimi mari care s-ar prezenta la prânz pe 17 martie va trimite un semnal puternic fără a pune pe nimeni în pericol.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

"Aceasta poate fi o demonstrație puternică a stării de spirit a țării", a transmis Navalnîi pe canalul său Telegram, controlat de echipa sa, potrivit Reuters.

Protestele în masă sunt extrem de rare în Rusia din cauza arestărilor, mai ales de la începutul războiului cu Ucraina, însă Navalnîi a spus că prin această măsură cei care i se opun lui Putin vor fi în siguranță, întrucât votul este legal și încurajat oficial.

"La ora 12:00 există deja o prezență mare la vot, sunt mulți oameni și e pur și simplu imposibil să îi observi pe cei care votează 'împotrivă', a explicat el.

ADVERTISING

Serviciul penitenciar rus a anunțat vineri că Alexei Navalnîi a murit în închisoare.

"La 16 februarie 2024, în colonia corecțională nr. 3, condamnatul A A Navalnîi s-a simțit rău după o plimbare, pierzându-și aproape imediat cunoștința. Lucrătorii medicali ai instituției au sosit imediat și a fost chemată o echipă medicală de urgență.

Au fost efectuate toate măsurile de resuscitare necesare, dar acestea nu au dat rezultate pozitive. Medicii medicali de urgență au confirmat decesul deținutului”, se arată într-un comunicat.

Agenția rusă de presă TASS a anunțat că Vladimir Putin a fost informat despre moartea lui Navalnîi.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇