Alexei Navalnîi a murit în închisoare

Alexei Navalnîi a murit în închisoare

Opozantul rus aflat în detenţie Alexei Navalnîi a murit, a anunțat vineri serviciul penitenciar rus.

„La 16 februarie 2024, în colonia corecțională nr. 3, condamnatul A A Navalnîi s-a simțit rău după o plimbare, pierzându-și aproape imediat cunoștința. Lucrătorii medicali ai instituției au sosit imediat și a fost chemată o echipă medicală de urgență.

Au fost efectuate toate măsurile de resuscitare necesare, dar acestea nu au dat rezultate pozitive. Medicii de urgență au confirmat decesul deținutului”, se arată într-un comunicat citat de Sky News.

ADVERTISING

Potrivit agenției ruse de știri Interfax, medicii au încercat 30 de minute să-l resusciteze pe Alexei Navalnîi.

„Medicii de pe ambulanță au ajuns la fața locului în mai puțin de șapte minute și au continuat măsurile de resuscitare pe care lucrătorii medicali ai penitenicarului le-au efecutuat deja. Au continuat manevrele o jumătate de oră și, totuși, pacientul a murit”, au declarat oficialii citați de Interfax.

Moscova spune că nu are informații despre cauza morții criticului Putin. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a declarat că serviciul federal al închisorii face toate verificările necesare cu privire la moartea lui.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Site-ul mass-media de stat rus TASS relatează că Vladimir Putin a fost informat despre moartea lui Navalnîi.

Ulterior, Comisia de anchetă a Rusiei a declarat că a deschis un dosar cu privire la moartea lui Alexei Navalnîi.

„Departamentul de Investigații al Rusiei a organizat un control procedural privind moartea lui Alexei Navalnîi în colonia corecțională nr. 3. În conformitate cu procedura stabilită de lege, se efectuează mai multe investigații care vizează stabilirea tuturor împrejurărilor producerii incidentului”, se arată într-un comunicat.

ADVERTISING

Dar Guvernele internaționale și ONG-urile spun că această comisie de investigație rusă primește ordine de la Kremlin.

Leonid Volkov, un consilier important al politicianului rus de opoziţie, a declarat că nu a primit nicio confirmare că Navalnîi a murit.

El a precizat că declarația serviciului închisorii ar putea fi interpretată ca o „mărturisire” că l-au ucis în mod deliberat pe opozant.

Și Dmitri Muratov, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a declarat că moartea lui Navalnîi, a fost de fapt o „crimă”. Potrivit lui Muratov, condițiile din închisoare au dus la decesul lui.

Era încarcerat la "Lupul polar"

Militantul de 47 de ani, inamicul numărul unu al preşedintelui rus, ispăşea o pedeapsă de 19 ani de închisoare pentru "extremism".

Navalnîi, care nu mai fusese văzut din 6 decembrie, a fost găsit de echipa sa în 12 decembrie într-o colonie penitenciară dincolo de Cercul Polar arctic. Este vorba de o colonie penală din Siberia. Colonia supranumită "Lupul polar" este o clădire moştenită de la Gulagul sovietic.

În luna ianuarie, Navalnîi anunța că a fost plasat din nou la izolare pentru o săptămână, pentru că nu s-a identificat corect.

Susţinătorii săi au declarat că autorităţile ruse caută să-l izoleze şi mai mult, odată cu apropierea alegerilor prezidenţiale din martie, la finalul cărora victoria lui Vladimir Putin pare asigurată.

În ţările occidentale, condiţiile sale de detenţie şi mai ales consecinţele lor asupra stării sale fizice, au fost denunţate cu fermitate.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇