Unul dintre cei mai populari scriitori ruși face apel la Occident: O revoluție e inevitabilă

Unul dintre cei mai populari scriitori ruși face apel la Occident: O revoluție e inevitabilă

La Festivalul Internațional de Literatură de la Berlin, unul dintre cei mai populari scriitori ruși face apel la Occident să nu uite de societatea rusă și să pună capăt regimului Putin.

Biletele pentru discuția cu scriitorii Boris Akunin și Serghei Lebedev, care locuiește la Potsdam, s-au epuizat cu rapiditate. Reuniunea s-a desfășurat în cadrul celei de-a 22-a ediții a Festivalului Internațional de Literatură de la Berlin. Totuși, în cadrul evenimentului intitulat ”Russia: Toxic Homeland” (în limba română ”Rusia, patria toxică” – n.red.), literatura s-a aflat în centrul atenției preț de vreo oră. Ulterior, Akunin și Lebedev s-au aplecat asupra altor teme, ca divizarea societății rusești, rolul populației în politică și termenul ”patrie”. 

Boris Akunin (Grigori Șhartișvili) s-a născut în 1956 la Zestaponi, în Georgia de astăzi. Începând din 1998, sub pseudonimul său, a publicat romane polițiste istorice, devenind rapid unul dintre cei mai citiți autori din Rusia. Cărțile sale au fost traduse în peste 40 de limbi.

ADVERTISING

Ca răspuns la războiul împotriva Ucrainei declanșat de regimul Putin, filologul, criticul, eseistul și traducătorul a fondat în 2022, alături de actorul Mihail Barîșnikov și de economistul Serghei Guriev, asociația "Adevărata Rusie".

Menirea ei este să ajute victimele războiului și să militeze pentru democrație în Rusia. În prezent, Akunin locuiește la Londra.

"Regim dictatorial agresiv"

Vorbind la Berlin despre eliminarea facilitării vizelor între UE și Federația Rusă, Akunin i-a criticat pe politicienii occidentali care pun semnul de egalitate între conducerea rusă și cetățenii țării.

"Rusia a adus mult rău în lume, dar și mult bine. Nu vreau să renunț la lucrurile bune pe care le-a adus Rusia. Nu vreau să le las pe mâna lui Vladimir Putin. Că Putin întruchipează Rusia este realmente insuportabil pentru noi", a spus scriitorul.

În opinia sa, principala problemă a statului rus este centralizarea excesivă, imperialismul și faptul că această țară imensă a fost întotdeauna ținută laolaltă doar prin forță. "În istorie, statul a început întotdeauna să se dezintegreze atunci când sistemul de violență a slăbit", constată Akunin.

ADVERTISING

În cazul în care Rusia nu-și va schimba fundamentele existenței sale și nu va deveni o federație adevărată, va avea loc o altă revoluție pro-democratică. Numai că acest lucru ar fi urmat de o alunecare în autoritarism, avertizează autorul. 

Akunin este convins că războiul împotriva Ucrainei amenință întreaga lume. "Situația nu este defel comparabilă cu invazia irakiană în Kuweit. Aici avem de-a face cu un regim dictatorial, agresiv, care deține arme nucleare și care a amenințat în mod repetat că le va utiliza. Câtă vreme acest regim va conduce Rusia, pace nu va exista. Menirea noastră este să punem capăt acestui regim", spune el.

Boris Akunin a părăsit Rusia în 2014, din cauza anexării Crimeii. Într-un interviu acordat DW, el a promis că se va întoarce "de îndată ce Rusia se va scutura de hainele dictaturii". Aceasta nu se poate face decât printr-o revoluție, iar ea trebuie să vină din partea cetățenilor ruși, spune scriitorul.

ADVERTISING

Sancțiunile împotriva populației nu determină o prăbușire a regimului. Dimpotrivă, ele ar consolida poziția lui Putin. Prin urmare, oamenii politici occidentali ar trebui să se declare fără echivoc adversari ai regimului, dar, în același timp, prieteni ai poporului rus.

"Occidentul nu trebuie să-i separe pe ruși de el însuși, ci trebuie să-i separe de Putin", a spus Akunin, primind aplauze la Berlin.

Scriitorul a continuat: "Într-adevăr, nu există o stare de spirit revoluționară în Rusia în acest moment. Și totuși o revoluție este inevitabilă. Singura întrebare este când va izbucni ea și câte vieți vor fi sacrificate până atunci."

"E o rușine să fii indiferent"

În dialog cu DW la festivalul literar, Akunin a relatat că ziua de 24 februarie 2022, când a început atacul rusesc în Ucraina, l-a răpit "într-o altă realitate''. Însă această "cealaltă realitate" a fost mult mai tragică pentru ucraineni, a spus el.

"Toți, chiar și cei care sunt departe de război, ar trebui să-și reconsidere viața", afirmă Akunin. Este rușinos și imoral să stai deoparte de evenimentele de acolo, să fii indiferent, ori să fugi de această problemă, spune el.

"Această problemă a intrat în viața noastră. Pentru ucraineni este o tragedie, dar poziția lor este clară: ei își apără patria. Pentru ruși este mult mai complicat. Societatea rusă se confruntă cu o divizare colosală. Mulți dintre ei susțin statul lui Putin, dar există și numeroși oameni care i se opun, iar eu sunt, desigur, unul dintre ei." 

Ce facem de acum înainte?

La veșnica întrebare rusească, Akunin răspunde: "În primul rând, nu trebuie să ne pierdem curajul. În al doilea rând, trebuie să uităm diferențele mărunte și să ne unim forțele. În al treilea rând, trebuie să vorbim cu poporul rus, să îl convingem, să îi oferim informații. Nu trebuie să îi insultăm pe ruși, ci să găsim o cale de a vorbi cu ei. Să nu uităm că felul în care va arăta Rusia de mâine depinde în primul rând de oamenii care trăiesc în Rusia de astăzi."

În ceea ce privește interzicerea literaturii ruse în Ucraina, Akunin a declarat: "Cred că este complet de înțeles că ucrainenii s-au săturat de tot ceea ce are legătură cu Rusia și cu "rusismul". Îmi pare rău mai ales pentru numeroșii scriitori și poeți ucraineni talentați, a căror limbă maternă este rusa. Nu știu cum pot rezolva această problemă. Nu vreau ca limba rusă să fie considerată proprietatea personală a lui Vladimir Putin. Ea nu îi aparține lui Putin, ci lui Pușkin, Cehov, nouă tuturor."

Boris Akunin a anunțat că va publica, în curând, "o poveste distopică" despre Rusia anului 2023. Ea începe după prăbușirea actualului regim politic, moment care nu va aduce însă nimic bun, a divulgat scriitorul. "Aceasta este o poveste teribilă. În ea arăt că nici măcar căderea regimului nu înseamnă victoria forțelor binelui", a mai afirmat Akunin.

Vladimir Esipov


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇