Comisia Europeană a detaliat marţi propunerile menite să înăsprească condiţiile de acordare a vizelor pentru cetăţenii ruşi şi de nerecunoaştere a paşapoartelor ruseşti emise în zonele ocupate ale Ucrainei.
Aceste măsuri au făcut obiectul unui acord politic al miniştrilor de Externe din statele UE la sfârşitul lunii august.
„Agresiunea militară (rusă) nu este doar o agresiune împotriva Ucrainei, este şi o ameninţare pentru securitatea noastră. Cetăţenii ruşi nu trebuie să aibă un acces facilitat în UE şi desigur că a fi turist în UE nu este un drept fundamental”, a motivat în faţa presei comisarul european pentru afaceri interne Ylva Johansson.
Astfel, costul unei vize pentru statele UE va creşte de la 35 la 80 de euro pentru toţi cetăţenii ruşi, procedura de examinare a cererilor de emitere a vizei va creşte de la 10 la 15 zile şi ar putea ajunge chiar şi la 45 de zile, va creşte numărul documentelor cerute şi vor fi de asemenea aplicate restricţii asupra vizelor cu intrări multiple.
Noul regim al vizelor pentru cetăţenii ruşi ar urma să intre în vigoare luni, dacă statele membre îl vor aproba săptămâna aceasta. Odată aprobat, Comisia Europeană le va prezenta statelor membre liniile directoare de emitere a vizelor către cetăţenii ruşi, pentru consolidarea cererilor din punctul de vedere al securităţii, prioritizarea celor care trebuie tratate rapid, cum ar fi cele pentru „motive umanitare” şi „de-prioritizarea” vizelor turistice, a indicat comisarul Johansson.
Kremlinul a reacționat încă de săptămână trecută la intențiile Bruxellesului.
„Este o decizie ridicolă care se înscrie într-o serie de absurdităţi”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Polonia şi cele trei state baltice (Estonia, Letonia şi Lituania) cer ca UE să interzică vizele pentru cetăţenii ruşi, solicitare neagreată la nivel comunitar.