Acord în UE pe vizele pentru ruși. A fost găsită o formulă de compromis

Acord în UE pe vizele pentru ruși. A fost găsită o formulă de compromis

Miniştrii de Externe ai statelor din cadrul Uniunii Europene au ajuns la o soluție de compromis în ce privește vizele de turism pentru ruși.

Astfel, chiar dacă a fost respinsă interzicerea generalizată a călătoriilor cetăţenilor ruşi pe teritoriul UE, s-a decis în schimb suspendarea unui acord care facilitează acordarea vizelor pentru perioade scurte.

„Am observat o creştere substanţială a tranzitului prin punctele vamale din Rusia spre statele vecine. Acesta devine un risc de securitate. Prin urmare, am acceptat astăzi cu miniştrii de Externe din statele UE suspendarea totală a Acordului de facilitare a vizelor UE-Rusia", a declarat Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.

ADVERTISING

Semnat în 2007, acest acord cu Rusia prevede facilitarea acordării vizelor pentru călătorii de scurtă durată pentru cetăţenii ruşi. Imediat după iniţierea invaziei militare ruse în Ucraina, Uniunea Europeană suspendase deja acordarea vizelor pentru oficialii ruşi şi rudele acestora. Decizia de acum va face mai dificile procedurile de acordare a vizelor cetăţenilor ruşi, iar Moscova probabil va aplica măsuri simetrice pentru cetăţenii europeni.

Opțiunea interzicerii totale a vizelor a fost însă respinsă: „Nu va exista o interdicţie generală de acordare a vizelor pentru ruşi. Reprezentanţii mai multor state s-au pronunţat împotrivă, inclusiv eu", a declarat Peter Szijjarto, ministrul ungar de Externe, citat de cotidianul Le Monde.

ADVERTISING

Ungaria, Austria şi Luxemburgul semnalaseră că se opun interzicerii generalizate a vizelor de călătorie pentru cetăţenii ruşi.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇