Trei partide cer ca România să nu mai acorde vize turistice cetățenilor ruși

Trei partide cer ca România să nu mai acorde vize turistice cetățenilor ruși
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, împreună cu Ludovic Orban, preşedintele “Forţa Dreptei”, şi Eugen Tomac, preşedintele PMP, i-au solicitat premierului Nicolae Ciucă, printr-o scrisoare deschisă, să refuze acordarea de vize turistice cetăţenilor ruşi şi să susţină o astfel de măsură şi la nivelul UE.

”Domnule Prim-ministru, cât timp agresiunea nejustificată a Rusiei în Ucraina nu încetează, iar consecinţele acestui război sunt resimţite de fiecare român, este inacceptabil ca cetăţenii ruşi să continue să primească vize turistice în România sau pe teritoriul Uniunii Europene, ca în timpurile de pace. Vă solicităm să interziceţi de urgenţă acordarea vizelor turistice pentru cetăţenii ruşi pe teritoriul României şi, în egală măsură, să coordonaţi eforturi diplomatice sporite împreună cu celelalte state ale Uniunii Europene pentru interzicerea totală a prezenţei turiştilor ruşi în UE”, afirmă cei trei lideri de partid în scrisoarea citată de News.ro.

Ei argumentează că este momentul ca România să sprijine Finlanda şi statele baltice care au implementat deja această măsură şi să iniţieze discuţii la cel mai înalt nivel în acest sens.

”România trebuie să demonstreze mai multă fermitate diplomatică în faţa regimului criminal al lui Vladimir Putin. Cu excepţia vizelor umanitare pentru sprijinirea reprezentanţilor societăţii civile, a opoziţiei politice şi a persoanelor persecutate pe nedrept în Rusia, cetăţenii ruşi nu ar trebui să fie bineveniţi în România sau în Uniunea Europeană în actualul context al invaziei militare brutale din Ucraina. Aveţi ocazia de a arăta, domnule prim-ministru, că România poate fi lider în politica europeană. Dacă veţi face alegerea corectă, vom sprijini decizia la nivel naţional şi european”, conchid liderii celor USR, Forţa Dreptei şi PMP.

Cât de fezabilă este interzicerea emiterilor de vize pentru cetățenii ruși la nivelul UE?

O astfel de măsură a stârnit dezbateri la nivel european, după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a pus-o pe masa negocierilor la începutul acestei luni.

Cei care susțin impunerea acestei sancțiuni consideră că rușii trebuie să fie trași la răspundere pentru acțiunile guvernului lor, în timp ce oponenții mișcării au pus la îndoială validitatea politicilor bazate pe ideea de responsabilitate colectivă.

Finlanda se află în fruntea țărilor care vor interzicerea emiterii vizelor pentru cetățenii ruși, alături de Lituania, Estonia și Letonia. De asemenea, și Republica Cehă, care deține președinția rotativă a UE, este în favoarea impunerii unei astfel de măsuri.

În ceea ce-l priveşte, cancelarul german Olaf Scholz s-a declarat împotriva unei interdicţii de intrare în UE pentru cetăţenii ruşi. ''Nicio decizie pe care o luăm nu trebuie să complice găsirea libertăţii şi fuga de dictatorul din Rusia. Nu este războiul poporului rus, este războiul lui Putin'', a subliniat Scholz de curând.

Şefa guvernului danez Mette Frederiksen a afirmat că ideea trebuie să fie dezbătută. ''Este de înţeles că unii europeni, poate în special ucrainenii, găsesc puţin ciudat faptul că Rusia a atacat o ţară europeană şi în acelaşi timp noi primim turişti dintr-o ţară care a atacat o altă ţară'', a afirmat ea.

Omoloaga sa suedeză, Magdalena Andersson, a menţionat că guvernul său nu şi-a structurat deocamdată o opinie pe acest subiect. ''Există argumente solide de ambele părţi'', a spus Andersson.

Premierul norvegian Jonas Gahr Store, a cărui ţară nu este membră a UE, a dat asigurări că Norvegia va sprijini orice acţiune comună.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇