Germania se opune interzicerii vizelor pentru ruşi: Îmi este greu să înţeleg acest fel de cereri

Germania se opune interzicerii vizelor pentru ruşi: Îmi este greu să înţeleg acest fel de cereri

Cancelarul german Olaf Scholz s-a pronunţat, joi, împotriva interzicerii vizelor turistice pentru cetăţenii ruşi, aşa cum cer Ucraina, Letonia, Estonia şi Finlanda.

El a amintit că la nivelul UE au fost adoptate sancţiuni împotriva persoanelor din jurul Kremlinului.

''Acesta este războiul lui (Vladimir) Putin. Şi îmi este greu să înţeleg acest fel de cereri'', a spus Scholz, la o conferinţă de presă axată pe criza energetică şi războiul din Ucraina.

Scholz a insistat că preşedintele rus Vladimir Putin ''este cel responsabil pentru acest război'', nu ansamblul populaţiei ruse, iar o astfel de măsură generală de interzicere a vizelor pentru cetăţenii ruşi ''ar fi îndreptată împotriva întregii populaţii, inclusiv a celor nevinovaţi''.

Ministrul de Externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a cerut miercuri statelor UE şi din G7 să nu mai emită vize pentru cetăţenii ruşi, cereri similare, cu referire la turiştii ruşi, fiind formulate anterior de şefele guvernelor eston şi finlandez, Kaja Kallas şi Sanna Marin, în timp ce Letonia, care a declarat joi Rusia stat susţinător al terorismul, a încetat deja emiterea vizelor pentru cetăţenii ruşi.

Cancelarul Scholz a promis, în schimb, sporirea ajutorului financiar şi militar destinat Ucrainei pentru ca aceasta să poată respinge agresiunea rusă.

Guvernul de la Berlin, detaşându-se de practica postbelică a Germaniei de a nu oferi ajutoare militare, a furnizat Ucrainei ''arme foarte eficiente şi vom continua să facem acest lucru în viitorul apropiat'', a asigurat cancelarul, potrivit agenţiei DPA.

Cât despre un eventual acord de pace care să pună capăt războiului din Ucraina, el a spus că în această ţară va fi pace numai dacă ea va fi mulţumită cu condiţiile unui astfel de acord.

Întrebat dacă ar accepta ca fostul cancelar Gerhard Schröder, cunoscut ca un apropiat al Kremlinului, să acţioneze ca mediator între Germania şi Rusia pentru soluţionarea disputelor generate de reducerea livrărilor de gaz rusesc, Scholz a răspuns iniţial ''nu ştiu'', adăugând apoi că o asemenea acţiune ar fi ''lăudabilă''.

Ziua 169 de război: Londra trimite Ucrainei rachete ghidate de mare precizie, care pot lovi la 80 km. Estonia îşi va închide granițele pentru ruși


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇