Putin le dă facilități și bani celor care pleacă din Ucraina și se duc în Rusia. Cu niște condiții bizare

Putin le dă facilități și bani celor care pleacă din Ucraina și se duc în Rusia. Cu niște condiții bizare

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat un decret ce simplifică şederea şi dreptul de muncă a sute de mii de persoane care au părăsit Ucraina ducându-se în Rusia după declanşarea intervenţiei militare a Kremlinului în ţara vecină, relatează France Presse.

Potrivit acestor noi „măsuri temporare”, publicate sâmbătă, deţinătorii unui paşaport ucrainean, precum şi locuitorii teritoriilor separatiste proruse Doneţk şi Lugansk, din estul Ucrainei, vor putea rămâne în Rusia „pe timp nelimitat”.

Până în prezent, ei nu puteau locui oficial în Rusia decât 90 de zile într-o perioadă de 180 de zile. Pentru o şedere mai îndelungată, ei trebuiau să obţină un permis de muncă sau o autorizaţie specială.

ADVERTISING

Persoanele vizate au de acum "dreptul de a desfăşura o activitate profesională în Rusia fără permis de muncă", precizează decretul.

Totuşi, pentru a profita de această măsură, ele vor trebui să se supună unei prelevări de amprente digitale, fotografierii pentru identificare şi unui examen medical pentru o eventuală depistare de droguri şi de maladii infecţioase.

Textul interzice de asemenea expulzarea din Rusia a cetăţenilor ucraineni, în afara persoanelor eliberate din închisoare sau considerate periculoase pentru securitatea Rusiei.

ADVERTISING

Într-un decret separat, Vladimir Putin a ordonat livrarea unor ajutoare sociale persoanelor vulnerabile (pensionari, persoane cu dizabilităţi şi femei însărcinate) care au trebuit să părăsească Ucraina şi teritoriile separatiste.

Potrivit Moscovei, 3,6 milioane de persoane, între care 587.000 de copii, ar fi plecat din Ucraina în Rusia după declanşarea ofensivei pe scară largă a Kremlinului împotriva Kievului la sfârşitul lunii februarie. Autorităţile ruse încurajează aceste deplasări şi au deschis centre de cazare în toată ţara, notează AFP.

ADVERTISING

O parte dintre aceşti refugiaţi, adeseori ajutaţi de activişti, au reuşit totuşi să părăsească Rusia spre Uniunea Europeană.

În luna iulie, Kremlinul a facilitat obţinerea cetăţeniei ruse pentru ucraineni, măsură denunţată de Kiev ca fiind un mijloc de a spori influenţa Moscovei în teritoriile cucerite.

Potrivit ONU, până la 2 milioane de refugiaţi din teritoriile ocupate ale Ucrainei s-ar putea afla în Rusia, informează agenţia de presă ucraineană Unian. Dar cifre exacte în acest sens nu există, pentru că armata rusă blochează posibilitatea intrării în zonele controlate de autorităţile ucrainene.

Vicepremierul ucrainean pentru reintegrarea teritoriilor ocupate temporar, Irina Vereşciuk, declarase încă din 20 iunie că 1,2 milioane de ucraineni, inclusiv 240.000 de copii, au fost deportaţi forţat în Rusia de la începutul războiului, conform Unian.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇