Acuzații de fraudă, după alegerile din Rusia. Cum a reușit partidul lui Putin să câștige detașat Moscova

Acuzații de fraudă, după alegerile din Rusia. Cum a reușit partidul lui Putin să câștige detașat Moscova
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În Rusia au avut loc primele alegeri regionale şi municipale de la începutul războiului, dar rezultatul voturilor la distanță a născut numeroase controverse, pentru că nu poate fi verificat.

Au fost 3 zile de vot, iar alegătorii din Moscova au avut două opțiuni: să meargă la urne sau să voteze de la distanță, online. Cei mai mulți au ales să voteze de la distanță, 1.748.616 alegători, iar la urne s-au prezentat doar 695.214 de persoane, scrie Meduza.io.

Majoritatea mandatelor de deputați municipali și guvernatori au fost câștigate de partidul lui Putin, Rusia Unită. Dar observatorii au declarat că nu pot verifica corectitudinea numărării voturilor online ale alegătorilor.

ADVERTISING

Și anul trecut au existat probleme. În septembrie 2021, Sistemul electronic de vot la distanță (DEV) de la Moscova a permis alegătorilor să voteze de mai multe ori în decurs de 24 de ore.

Autoritățile au asigurat însă că va fi luată în considerare doar ultimul vot al alegătorilor și că toate voturile anterioare nu ar afecta rezultatul final.

După numărătoarea voturilor, însă, s-a dovedit că preferințele alegătorilor care au votat online erau foarte diferite de alegerea celor care au venit la secția de votare și au primit buletinul de vot pe hârtie.

ADVERTISING

În mai multe circumscripții, candidații opoziției i-au depășit pe cei pro-guvernamentali, dar au pierdut după ce au fost anunțate rezultatele votului online. Unii experți au sugerat apoi că votul a fost manipulat printr-un sistem de revotare care ar fi permis autorităților să „rescrie” voturile exprimate pentru candidații de opoziție cu cele proguvernamentale.

Anul acesta, procedura de revotare a fost interzisă de legea federală, dar observatorii independenți au o nouă problemă: toți cei care au votat online au primit buletine de vot cu coduri diferite.

ADVERTISING

Astfel, observatorii nu mai pot verifica ce candidat a fost de fapt „bifat” pe buletinul de vot. Când un alegător a bifat pentru un anumit candidat, nu numele complet al acestui politician a fost trimis către registrul datelor, ci numărul care i-a fost atribuit în buletinul de vot.

La toate alegerile anterioare, codificarea numelui complet a fost aceeași pentru toate buletinele de vot: voturile puteau fi grupate pe numerele corespunzătoare numelui complet, iar câștigătorul putea fi desemnat conform tabelului de corespondență dintre numere și datele candidatului.

De data aceasta, fiecare buletin electronic de vot avea propriul său tabel de corespondență între număr și datele candidatului. S-a putut observa acest lucru dacă alegătorul, după vot, a ales opțiunea „Vreau să primesc dovada votului”.

Pentru ca observatorii să poată verifica onestitatea numărării voturilor, ei trebuie să aibă acces la toate tabelele cu numere și candidați pentru fiecare buletin de vot.

Unii candidați pentru un mandat de deputat municipal au remarcat deja rezultate dubioase ale alegerilor în circumscripțiile lor. Așadar, în districtul Preobrazhenskoye, patru candidați ai opoziției au câștigat după numărarea voturilor din circumscipții, dar în cele din urmă, după anunțarea rezultatului voturilor online, Opoziția a primit un singur mandat.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇