- William J. Burns, 66 de ani, directorul CIA, un fost diplomat de carieră, a spus că lui Putin îi va fi foarte greu să mai câștige războiul din Ucraina.
- După cinci săptămâni de lovituri țintite ale artileriei ucrainene cu sistemele mobile HIMARS, peste 200 de ținte logistice ale forțelor Moscovei au fost distruse.
- Expert militar britanic: Ceea ce face remarcabilă planificarea strategică ucraineană din ultimele luni este că pare să înțeleagă toate slăbiciunile fundamentale ale armatei ruse, concepând și executând un plan pentru a exploata aceste slăbiciuni la potențial maxim.
- Cea mai mare temere a lui Vladimir Putin este să admită că a pierdut războiul. Gestul ar veni la pachet cu debarcarea sa de la putere cu toate consecințele și necunoscutele ce decurg de aici.
- Francis Fukuyama: Dacă ucrainenii… înving imensa armată a Rusiei și o forțează să se retragă, reverberațiile pozitive se vor simți pe tot globul.
Joi, 8 septembrie, la Washington Convention Centre, s-a desfășurat “Billington Cyber Security Summit”, un eveniment axat pe discuții și prezentări din domeniul sistemului de apărare digital.
Un bărbat cu părul alb și o mustață puțin neîngrijită, cu o frunte înaltă și ochi deschiși la culoare a fost atracția conferinței.
William J. Burns, 66 de ani, directorul CIA, un fost diplomat de carieră, secretar-adjunct al Departamentului de Stat, a urcat pe scenă și a spus că lui Vladimir Putin îi va fi foarte greu să câștige războiul din Ucraina.
"Nu numai că slăbiciunea armatei ruse a fost expusă, dar vor exista daune pe termen lung aduse economiei Rusiei și generațiilor viitoare", William J. Burns, director CIA - Foto: Wikimedia
La jumătatea săptămânii trecute, apăruseră primele semne că forțele ucrainene au străpuns frontul de est și că înaintează în regiunea Harkov.
Ce s-a întâmplat în weekend depășește imaginația și celor mai optimiști experți militari occidentali. Efectiv, forțele ucrainene au eliberat întreaga regiune și se îndreaptă spre Lugansk.
„Putin a pariat că va fi mai puternic decât ucrainenii, europenii și americanii. Eu și colegii mei de la CIA credem că se înșală la fel de mult în privința acestui pariu pe cât de mult s-a înșelat în presupunerile sale, începând cu luna februarie, în legătură cu voința și determinarea Ucrainei de a rezista”, a spus William Burns, directorul CIA.
“Această greșeală a liderului rus a avut consecințe profunde. Nu numai că slăbiciunea armatei ruse a fost expusă, dar vor exista daune pe termen lung aduse economiei Rusiei și generațiilor viitoare”, a mai adăugat oficialul american.
Armata Rusiei, în colaps
În spatele acestor cuvinte se află o serie de informații și rapoarte amănunțite despre situația de pe front, starea armatei ruse și nivelul de echipare a celei ucrainene.
Un fost diplomat de carieră și director al celei mai mari agenții de informații americane nu va spune public ceva care nu s-a întâmplat deja sau e pe cale să se întâmple.
În realitate, armata Rusiei e în colaps.
După cinci săptămâni de lovituri țintite ale artileriei ucrainene cu sistemele mobile HIMARS, avioane, depozite și centre de comandă rusești au fost distruse.
Conform rapoartelor, peste 200 de ținte logistice ale forțelor Moscovei au fost lovite în această perioadă, provocând întreruperi ale fluxului de aprovizionare cu alimente, armament și prăbușirea sistemului de comunicații.
Avansul rapid și eficient al armatei ucrainene de săptămâna trecută s-a datorat incapacității forțelor ruse de a reacționa.
Să nu-și imagineze cineva că nu au fost lupte. Sunt sute de soldați, de o parte și de alta, care au murit în aceste zile, dar confruntările au fost dezechilibrate.
Rușii dintr-o localitate, demoralizați și izolați, încercau să reziste în fața unor trupe mobile, coordonate pe întreaga lungime a frontului, bine înarmate și cu un moral excelent.
“Ceea ce face remarcabilă planificarea strategică ucraineană din ultimele luni este că pare să înțeleagă toate slăbiciunile fundamentale ale armatei ruse, concepând și executând un plan pentru a exploata aceste slăbiciuni la potențial maxim”, a explicat Philips P. O’Brien, profesor de studii strategice la Universitatea St.Andrews, Marea Britanie.
O victorie ucraineană
Dacă SUA și statele NATO au făcut ceva important pentru Ucraina, pe lângă arme și echipament militar, a fost să-i asigure un avantaj al informațiilor în fața Rusiei.
Degeaba ar fi primit Kievul sisteme de artilerie mobilă de precizie dacă nu reușea să obțină coordonatele țintelor valoroase din punct de vedere strategic.
Și la acest nivel s-a putut observa cât de rămasă în urmă e armata Rusiei. Investițiile lui Putin au fost în domeniul propagandei, când a venit vorba de modernizarea forțelor militare și dezvoltarea sistemului de informații, lucrurile s-au schimbat. Erau costuri mari, efort zilnic, disciplină, rutină pe care nu le observa nimeni și cu care nu te puteai lăuda.
Pe de altă parte, trebuie să ai și pe cine să ajuți. Ucraina a dat dovadă de receptivitate, au fost motivați și au început să-și modernizeze armata începând din 2014, atunci când Rusia a invadat Crimeea.
Pentru ucraineni a fost o problemă de supraviețuire.
“Statele NATO ar fi putut ajuta Ucraina mult mai devreme și mai eficient decât au făcut-o. De asemenea, statele NATO credeau, în cea mai mare parte, că țara va fi cucerită în câteva săptămâni. Sigur, au ajutat, dar victoria este ucraineană”, a mai susținut profesorul O’Brien.
Se reaprinde încrederea în democrație
Din punct de vedere al conflictului militar convențional, războiul e încheiat. Rusia nu are capacitatea de a reveni decât prin decizii politice și mai riscante, care nu oferă niciun fel de garanții că aduc succesul.
De exemplu, un decret de mobilizare generală, pe lângă faptul că poate produce tensiuni sociale, nu va avea un efect imediat. Trupele trebuie echipate și antrenate. Chiar și așa, trimise pe front, se vor confrunta cu o armată experimentată, care luptă de șapte luni, echipată modern și determinată să învingă.
Dacă Putin decide să folosească o lovitură nucleară tactică, așa cum sugerau câțiva bloggeri militari ruși, și ar lovi un oraș sau o localitate mai mică din Ucraina, ar provoca intervenția NATO, iar alianța va dicta termenii conflictului, având la dispoziție o serie de strategii fără a fi nevoie să dezvolte un conflict atomic.
Cel puțin în prima fază, NATO va prelua apărarea Ucrainei și va folosi mijloacele de interceptare și distrugere a unor eventuale noi lovituri ale Rusiei.
Cea mai mare temere a lui Vladimir Putin e să recunoască faptul că a pierdut războiul. Gestul ar veni la pachet cu debarcarea sa de la putere cu toate consecințele și necunoscutele ce decurg de aici.
“Dacă ucrainenii… înving imensa armată a Rusiei și o forțează să se retragă, reverberațiile pozitive se vor simți pe tot globul. Naționaliștii populiști din întreaga lume, de la Viktor Orbán la Matteo Salvini, Marine Le Pen și Donald Trump, și-au exprimat deja admirația pentru stilul de conducere al lui Putin. O înfrângere și umilire a Rusiei vor distruge această narațiune a avantajelor guvernării autoritare și ar putea reaprinde încrederea în democrație”, a scris Francis Fukuyama, într-un eseu publicat în această lună, în Jurnalul Democrației.
Într-un mesaj transmis opiniei publice din Ucraina, sâmbătă seara, Volodimir Zelenski a anunțat că în ultimele zece zile, în jur de 2.000 de kilometri pătrați de teritoriu, adică o suprafață mai mare decât are Bucureștiul plus județul Ilfov (1.750) au fost eliberați.
“În aceste zile, armata rusă demonstrează cel mai bun lucru pe care îl poate face - fuge. Și, până la urmă, este o alegere bună pentru ei să fugă. Nu există loc pentru ocupanți în Ucraina și nu va exista niciodată”, a mai spus președintele Ucrainei.
Vineri, 9 septembrie, Vladimir Putin a convocat de urgență consiliul de securitate. În acel moment, trupele ucrainene cuceriseră orașul Balaklia, un punct strategic important de pe frontul de est.
Subiectul discuțiilor din cadrul consiliului nu a fost făcut public, dar acea întâlnire nu a reușit să găsească soluții pentru a stopa avansul forțelor Kievului.
Între timp, ucrainenii au cucerit și Izium, nod de comunicații rutiere și feroviare, în jurul căruia s-au dat lupte grele în luna iulie.