200 de zile de război în Ucraina: Mii de kilometri pătrați au fost eliberați. Trupele ucrainene se apropie de Rusia. Blinken spune că războiul intră într-o fază critică

200 de zile de război în Ucraina: Mii de kilometri pătrați au fost eliberați. Trupele ucrainene se apropie de Rusia. Blinken spune că războiul intră într-o fază critică

Peste 2.000 de kilometri pătraţi (Zelenski a zis peste 2.000 kmp, comandantul Forţelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnîi, peste 3.000 kmp) din teritoriul ucrainean au fost eliberaţi în cadrul contraofensivei începută de armata ucraineană în luna septembrie.

Iar strategia a inclus și o campanie masivă de dezinformare, care i-a păcălit pe ruși și i-a făcut să își mute trupele și echipamentele în sud, după care au fost atacați acolo unde se așteptau mai puțin.

În ziua 200 de război, operaţiunile la centrala nucleară ucraineană Zaporojie, aflată sub controlul forţelor ruse, au fost oprite complet, iar Volodimir Zelenski a anunțat încă o localitate eliberată și a avertizat că urmează cea mai grea iarnă pentru întreaga lume.

De asemenea, în pofida succeselor armatei ucraineane, secretarul de stat american Antony Blinken a avertizat că războiul intră într-o etapă critică.

ADVERTISING

Într-o discuție telefonică, Putin l-a avertizat pe Macron despre "consecinţe catastrofale" ale unor atacuri ucrainene asupra centralei nucleare de la Zaporojie.

Tot ce s-a întâmplat important în ziua 199 de război, când Ucraina a cucerit două oraşe cheie, Rusia a zis că se retrage intenționat, iar analiștii s-au declarat uimiți de viteza cu care avansează ucrainenii.

Evoluții pe front

  • Volodimir Zelenski a transmis, sâmbătă seara, într-un mesaj video pe Facebook, informații despre ofensiva armatei ucrainene: în acest moment, aproximativ 2.000 de kilometri pătraţi din teritoriul ucrainean au fost eliberaţi în cadrul acţiunilor active de la începutul lunii septembrie. ”Mişcarea soldaţilor noştri în diferite direcţii ale frontului continuă”, a mai spus Zelenski.
  • Mult mediatizata ofensivă din sudul Ucrainei a fost o campanie de dezinformare pentru a distrage atenţia Rusiei de la ofensiva reală, pregătită în regiunea Harkov, au declarat reprezentanţi ai forţelor speciale ale Ucrainei, citaţi de The Guardian. Mai multe detalii despre cum a funcționat campania masivă de dezinformare.
  • Forţele ucrainene continuă să facă progrese rapide şi neaşteptate în nord-estul ţării, recâştigând în numai trei zile peste o treime din regiunea ocupată Harkov, inclusiv orașele Balaklia, Kupiansk și Izium. O mare parte din câştigurile teritoriale ale Ucrainei au fost confirmate sâmbătă de Ministerul rus al Apărării.
  • Forţele ucrainene sunt pe cale duminică să preia din nou controlul asupra localităţilor din jurul oraşului Izium. "Eliberarea unor porţiuni de teritoriu în districtele Kupiansk şi Izium din regiunea Harkov este în curs", a anunţat Statul Major ucrainean, citat de AFP.
  • Trupele ucrainene au avansat spre nord de Harkov până la 48 de kilometri de granița cu Rusia și presează în sudul și estul regiunii, a anunțat duminică comandantul armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi, citat de The Guardian.
  • Comandantul Forţelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnîi, spune, citat de CNN, că peste 3.000 de kilometri pătraţi de teritoriu au fost recuceriţi de armata ţării de la începutul lunii septembrie. Forţele ucrainene au început să avanseze nu numai spre sud şi est în regiunea Harkov, ci şi spre nord, a spus Zalujnîi. De asemenea, el a precizat că ”mai sunt 50 de kilometri până la graniţa statului”.
  • Forțele ucrainene au eliberat așezarea Chkalovske din regiunea Harkov, a declarat duminică președintele Volodimir Zelenski, pe Telegram: „Încă o așezare eliberată! Datorită brigăzii mecanizate separate 14, care poartă numele prințului Roman cel Mare, steagul ucrainean a revenit la Chkalovske, regiunea Harkov”.
  • Într-un comunicat difuzat duminică, statul major al armatei ucrainene a afirmat că forţele ruse au abandonat oraşul Svatove din regiunea Lugansk, un oraş care până sâmbătă se afla încă la 40 de kilometri dincolo de linia frontului cunoscută a avansării ucrainene, transmite CNN.
  • Vladimir Putin l-a avertizat pe omologul său francez, Emmanuel Macron, cu privire la potenţialele "consecinţe catastrofale" ale unor atacuri ucrainene asupra centralei nucleare de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, care rămâne sub control rusesc.
  • Multe zone din al doilea oraş ca mărime din Ucraina, Harkov, în estul ţării, se confruntă cu o pană de curent în urma unei lovituri ruseşti, a declarat duminică primarul oraşului, potrivit CNN.
  • Forțele ruse au lovit duminică infrastructura energetică din regiunea centrală ucraineană Dnipropetrovsk, întrerupând alimentarea cu energie electrică a mai multor orașe, a declarat guvernatorul regiunii, conform Reuters: "Unele orașe și comunități au rămas fără energie electrică. Rușii au lovit infrastructura energetică. Ei nu se pot împăca cu înfrângerile de pe câmpul de luptă. Ne vom descurca. Toate serviciile sunt în funcțiune. Vom restabili totul cât mai repede posibil".
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Alte informații relevante:

  • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că negocierile cu Federația Rusă pentru a se pune capăt războiului sunt în prezent „imposibile”. Și recunoaște că va fi cea mai grea iarnă din din întreaga lume. „Vrem să punem capăt războiului, dar spațiul și oportunitățile s-au schimbat. Societatea nu vrea să discute cu teroriștii. (...) Rușii nu sunt pregătiți să recunoască faptul că au ocupat țara noastră. (...) Pentru ca noi să deschidem un coridor diplomatic cu [Rusia], ei trebuie să dea dovadă de voință politică, să arate că sunt gata să dea înapoi pământul străin”.
  • Operaţiunile la centrala nucleară ucraineană Zaporojie, aflată sub controlul forţelor ruse, au fost oprite complet, a anunţat duminică Energoatom, operatorul ucrainean al centralei (ZNPP), transmite Reuters. Autoritățile au cerut locuitorilor din zonele adiacente să se evacueze pentru propria lor siguranţă. Detalii despre motivele pentru care a fost oprită centrala.
  • În pofida succeselor armatei ucraineane, secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că războiul intră într-o etapă critică și a făcut apel la aliații occidentali să-și mențină sprijinul ridicat, întrucât ar putea urma o iarnă grea.
  • Volodimir Zelenski a avertizat într-un discurs, sâmbătă, că urmează ”cea mai grea iarnă din întreaga lume” şi că acesta va fi un test nu doar pentru Ucraina. „90 de zile care vor fi mai cruciale decât toţi anii de existenţă a Uniunii Europene. Iarna ne va determina viitorul şi riscurile”, a spus președintele Ucrainei.
  • Succesul contraofensivei împotriva Rusiei arată că Ucraina poate învinge Moscova, dar Kievul are nevoie de mai multe arme de la partenerii săi, a spus într-o conferință de presă ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba, citat de Reuters.
ADVERTISING


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇