Putin l-a avertizat pe Macron despre "consecinţe catastrofale" ale unor atacuri ucrainene asupra centralei nucleare de la Zaporojie

Putin l-a avertizat pe Macron despre "consecinţe catastrofale" ale unor atacuri ucrainene asupra centralei nucleare de la Zaporojie

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi preşedintele rus Vladimir Putin au discutat duminică despre situaţia de la centrala nucleară Zaporojie. Preşedintele francez a cerut forţelor ruseşti să îşi retragă armele grele şi uşoare de pe amplasament. Putin l-a avertizat pe omologul său francez cu privire la potenţialele „consecinţe catastrofale” ale unor atacuri ucrainene asupra centralei nucleare.

În conversaţia telefonică cu Vladimir Putin, Emmanuel Macron a subliniat necesitatea de a asigura securitatea centralei nucleare din Zaporojie şi a cerut forţelor ruseşti să îşi retragă armele grele şi uşoare de pe amplasament, a precizat Palatul Elysée.

ADVERTISING

Preşedintele francez "a reamintit că ocupaţia rusă a fost cauza riscurilor care apasă astăzi asupra integrităţii centralei Zaporojie" şi a cerut "să se dea curs recomandărilor AIEA pentru a asigura securitatea sitului", a adăugat preşedinţia franceză într-un comunicat.

Preşedintele rus şi omologul său francez au discutat despre situaţia de securitate de la centrala nucleară din Ucraina, a anunţat și Kremlinul.

Cei doi lideri şi-au exprimat disponibilitatea de a purta discuţii "nepolitizate" pe această temă, cu participarea Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) a ONU, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul Kremlinului.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Putin l-a avertizat pe omologul său francez cu privire la potenţialele "consecinţe catastrofale" ale unor atacuri ucrainene asupra centralei nucleare de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, care rămâne sub control rusesc

Ultimul reactor a fost oprit şi va fi transferat într-o "stare rece", a declarat mai devreme în cursul zilei operatorul de energie atomică din Ucraina, adăugând că aceasta este "cea mai sigură stare" pentru centrală.

Pe frontul de luptă, armata ucraineană susţine că a recâştigat controlul asupra teritoriului din jurul oraşului Izium, în urma unui progres militar în est.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇