Centrala nucleară de la Zaporojie a fost oprită complet. Localnicii sunt sfătuiți să părăsească zona

Centrala nucleară de la Zaporojie a fost oprită complet. Localnicii sunt sfătuiți să părăsească zona

Operaţiunile la centrala nucleară din Zaporojie, aflată sub controlul forţelor ruse, au fost oprite complet, a anunţat duminică Energoatom, operatorul ucrainean al centralei.

Energoatom a informat că ultimul reactor al centralei a fost deconectat de la rețeaua națională de energie la ora locală 3:41 și că se fac pregătiri pentru răcirea acestuia, relatează The Guardian.

Autoritățile le-au cerut locuitorilor din zonele apropiate să se evacueze pentru propria lor siguranţă.

Potrivit agenției, decizia de oprire a centralei a fost luată din rațiuni de securitate, întrucât alimentarea cu energie electrică a centralei a fost compromisă. În ultimele trei zile, al șaselea reactor a funcționat într-un mod izolat, doar pentru a fi menținut activ, după ce liniile de alimentare cu energie electrică a centralei au fost afectate de bombardamentele forțelor ruse.

ADVERTISING

Dacă liniile ar fi fost afectate în continuare, centrala ar fi funcționat doar cu ajutorul generatoarelor diesel, cu un interval de suplinire limitat din cauza resurselor tehnologice și a stocului existent de motorină, a informat Energoatom.

Sâmbătă seara, o linie de înaltă tensiune la reţeaua ucraineană a fost refăcută. S-a decis ca centrala Zaporojie să primească energie electrică prin această linie şi să fie ulterior oprit ultimul reactor în funcţiune.

Centrala nucleară de la Zaporojie a fost oprită de urgenţă și în luna august, după ce a fost afectată de bombardamente.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Rafael Grossi, directorul general al Agenției Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), a declarat vineri că bombardamentele recente au afectat o stație electrică din apropierea uzinei atomice. Situația a devenit tot mai periculoasă, întrucât alimentarea cu energie nu va putea fi reluată, ceea ce "pune în pericol siguranţa operaţiunilor" centralei, a spus acesta.

Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de bombardarea centralei, riscând un dezastru nuclear. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut demilitarizarea zonei din jurul centralei.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇