Primele concluzii ale AIEA la Zaporojie: E nevoie de măsuri urgente pentru a preveni un accident nuclear

Primele concluzii ale AIEA la Zaporojie: E nevoie de măsuri urgente pentru a preveni un accident nuclear

Agenția Internațională pentru Energie Atomică a publicat marți raportul său privind centrala nucleară Zaporojie, după inspecția de săptămâna trecută.

În evaluarea sa, Agenția a constatat că există o „nevoie urgentă” de măsuri provizorii pentru a preveni un accident nuclear la centrală.

În document, specialiștii AIEA solicită crearea unei zone de protecție în jurul instalației și își exprimă temerile cu privire la deteriorarea fizică a instalațiilor nucleare din cauza bombardamentelor.

Echipa a declarat că a văzut la fața locului pagube la suprafața drumului, la pereții și ferestrele diferitelor clădiri, precum și la pasajul suprateran care leagă unitățile reactorului.

ADVERTISING

Bombardamentele ar fi putut provoca „lovituri semnificative asupra siguranței, pierderi de vieți omenești și răniri ale personalului", se arată în raport.

Acesta a avertizat că situația a reprezentat o „amenințare constantă la adresa siguranței și securității nucleare", deoarece funcțiile critice ar putea fi afectate. Cu toate acestea, nivelul de radiații din zonă este normal.

Rusia a ocupat centrala la începutul războiului și a fost acuzată că a depozitat echipamente militare în interiorul instalației.

ADVERTISING

De asemenea, atât Rusia, cât și Ucraina s-au acuzat reciproc în ceea ce privește bombardamentele care au avariat centrala în ultimele săptămâni.

Ziua 195 de război. Comisia Europeană propune suspendarea totală a acordului de facilitare a eliberării vizelor cu Rusia


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇