Ziua 195 de război. Nou atac lângă centrala Zaporojie, în ciuda raportului AIEA. Moscova îi critică pe experți

Ziua 195 de război. Nou atac lângă centrala Zaporojie, în ciuda raportului AIEA. Moscova îi critică pe experți
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a prezentat, azi, în ziua 195 de război, un prim raport cu privire la situaţia de la centrala nucleară ucraineană Zaporojie, ocupată de forţele ruse. Experții spun că e nevoie de măsuri urgente pentru a evita o catastrofă nucleară, în timp ce Rusia se declară dezamăgită că raportul nu i-a indicat pe ucraineni responsabili de atacuri.

În schimb, Volodimir Zelenski spunecă Rusia trebuie să fie recunoscută în mod oficial “ca stat terorist” şi să primească sancţiuni mai dure.

Pe de altă parte, Comisia Europeană propune suspendarea totală a acordului de facilitare a eliberării vizelor cu Rusia.

Iar procurorul general al Ucrainei a estimat la peste 46.000 numărul crimelor de război comise de Rusia de la începutul invaziei şi a insistat asupra creării unui tribunal internaţional special pentru anchetarea şi tragerea la răspundere a celor responsabili.

Între timp, atacurile trupelor ruse continuă. Au plasat echipamente militare în bisericile și grădinițele din regiunea Herson şi au bombardat un bloc de apartamente din Harkov. Nici ucrainenii nu se lasă și își mențin contraatacurile.

ADVERTISING

Vezi cele mai recente evoluţii despre războiul din Ucraina

Mișcări pe front:

  • Muniție în biserici și grădinițe - Statul Major al Forțelor Armate din Ucraina afirmă că rușii au plasat echipamente militare în bisericile și grădinițele din regiunea Herson.
  • Atac în Donețk - Trupele ruse își continuă eforturile de a stabili controlul deplin asupra regiunii Donețk. Noaptea trecută au lansat mai multe rachete asupra a două orașe, au anunțat ucrainenii.
  • Bombardamente la Nikopol şi Harkov - Forțele ruse au bombardat orașul Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk. Un bloc de apartamente din mijlocul oraşului Harkov a fost distrus de rachete ruseşti marți dimineața.
  • Contraatacul Ucrainei - Amânarea referendumurilor în teritoriile ocupate de ruși din sudul Ucrainei ar putea confirma progresul contraofensivei Ucrainei, afirmă Institutul pentru Studierea Războiului. „Forțele ucrainene intenționează să distrugă încet capacitățile tactice și operaționale ale Rusiei din regiunea Herson și, în acest sens, atacurile vor avea probabil un impact semnificativ”, a precizat ISW.
  • Rusia cumpără muniție din Coreea de Nord - Rusia cumpără muniţie de artilerie de la Coreea de Nord, conform serviciilor de informaţii americane. Oficiali ai administraţiei SUA au declarat pentru New York Times că aceste achiziţii arată că sancţiunile internaţionale încep să-şi facă efectul şi să limiteze capacitatea Rusiei de a-şi susţine invazia din Ucraina.
  • Crime de război - Procurorul general al Ucrainei a estimat la peste 46.000 numărul crimelor de război comise de Rusia de la începutul invaziei şi a insistat asupra creării unui tribunal internaţional special pentru anchetarea şi tragerea la răspundere a celor responsabili. "Până în prezent, am documentat peste 46.000 de crime de război comise în contextul agresiunii ruse. Acestea au dus la moartea a 7.000 de persoane, între care 382 de copii", a indicat procurorul ucrainean, care a precizat că bilanţul nu ia în considerare zecile de mii de morţi în teritoriile ocupate, ca Mariupol.
  • Ruşi păcăliţi de hackeri - Hackerii ucraineni au creat conturi false ale unor femei atrăgătoare pentru a păcăli soldații ruși să le trimită fotografii prin care să-și dezvăluie poziția.
ADVERTISING

Situația de la Zaporojie

  • Raport AIEA - Agenția Internațională pentru Energie Atomică a publicat raportul său privind centrala nucleară Zaporojie, după inspecția de săptămâna trecută. În evaluarea sa, Agenția a constatat că există o „nevoie urgentă" de măsuri provizorii pentru a preveni un accident nuclear la centrală. Detalii AICI.
  • Dezamăgire la Moscova - Ambasadorul Rusiei la ONU şi-a exprimat regretul, marţi, în cadrul unei şedinţe a Consiliului de Securitate, că raportul AIEA nu indică responsabilitatea Ucrainei pentru atacuri: „Regretăm că în raportul dumneavoastră (...) sursa acestor bombardamente nu este direct numită”, a declarat Vassili Nebenzia, considerând că acest raport prezentat de la distanţă de şeful AIEA în faţa Consiliului a fost o „confirmare că singura ameninţare la adresa instalaţiei a venit după bombardarea şi sabotajul forţelor armate ucrainene”.
  • Zelenski vrea sancțiuni - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că Rusia trebuie să fie recunoscută în mod oficial “ca stat terorist” şi să primească sancţiuni mai dure. El a precizat că ruşilor nu le pasă de ce spune AIEA despre riscurile bombardării zonei în care este centrala nucleară Zaporojie.
  • Explozie puternică - O explozie puternică în orașul Energodar, care este adiacent centralei nucleare Zaporojie, a întrerupt alimentarea cu apă și electricitate, potrivit primarului Dmitro Orlov. Autoritățile regionale susținute de Rusia au declarat că o linie electrică spre oraș a fost avariată de bombardamentele ucrainene.
  • Noi atacuri pe seară - Noi atacuri asupra Energodarului, marți seară. Din nou, rușii îi acuză pe ucraineni, în timp ce aștia din urmă spun că ruși fabrică provocări.
ADVERTISING

Despre banii şi vizele ruşilor

  • Rusia profită de criză - Moscova a obţinut venituri de 158 de miliarde de euro din exporturile de combustibili fosili în şase luni de război, profitând de preţurile ridicate, potrivit raportului unui centru independent de cercetare publicat marţi, care îndeamnă la sancţiuni mai eficiente.
  • Rusia, în recesiune - Moscova s-ar putea confrunta cu o recesiune mai lungă și mai gravă, pe măsură ce impactul sancțiunilor impuse de SUA și Europa se extinde, punând în pericol sectoarele pe care țara s-a bazat ani de zile pentru a-și susține economia, se arată într-un raport intern al Kremlinului. Economia își va reveni abia prin 2030. Detalii aici
  • Pleacă rușii din țară - Aproape 419.000 de persoane au părăsit Rusia în prima jumătate a acestui an, de două ori mai multe decât anul precedent. Datele relevă în premieră în istoria recentă că emigraţia a fost mai mare decât imigraţia în Rusia.
  • Zelenski, invitație la investiții - Pe de altă parte, Zelenski a „sunat" marți, de la distanță, clopoțelul de deschidere la bursa de la New York. Traderii s-au exprimat zgomotos, în timp ce pe un banner a fost scris mesajul: „Suntem liberi. Suntem puternici. Suntem deschiși pentru afaceri". „Ucraina este povestea unei victorii viitoare și o șansă pentru voi de a investi acum în proiecte în valoare de sute de miliarde de dolari pentru a împărți victoria cu noi", a declarat președintele ucrainean.
  • Fără vize şi paşapoarte - Comisia Europeană propune să suspende integral Acordul UE de facilitare a eliberării vizelor cu Rusia. Aceasta înseamnă că cetățenii ruși nu se vor mai bucura de un acces privilegiat în UE și vor avea de urmat un proces mai lung, mai scump și mai dificil de solicitare a vizelor. De asemenea, CE prezintă o propunere privind nerecunoașterea pașapoartelor rusești eliberate în zonele ocupate din Ucraina.
  • Turcia susţine Rusia - Președintele Turcei, Recep Tayyip Erdogan, pune criza energetică din Europa pe seama sancțiunilor impuse Rusiei, preluând astfel retorica Moscovei.
  • Joburi garantate pentru soldaţi - Vladimir Putin le cere angajatorilor să garanteze locurile de muncă bărbaților care se oferă "voluntari" pentru a lupta în Ucraina, în contextul deficitului de trupe pe care îl are armata.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇