Rusia a cumpărat milioane de obuze de artilerie şi rachete din Coreea de Nord

Rusia a cumpărat milioane de obuze de artilerie şi rachete din Coreea de Nord

Regimul rus a importat armament din Coreea de Nord pentru a-şi acoperi deficitul de muniție, potrivit spionajului american, citat de New York Times (NYT).

Informaţiile declasificate nu detaliază armamentul furnizat şi nici data achiziţiei.

Vezi cele mai recente evoluţii despre războiul din Ucraina

Sancţiunile impuse de Occident Rusiei au limitat lanţurile de aprovizionare ale Kremlinului şi l-au obligat să se îndrepte către ţări sancţionate de ONU.

Conform spionajului american, armata rusă a primit şi drone din Iran.

ADVERTISING

Cumpărarea de armament din Coreea de Nord, care alocă 20-25% cheltuielilor militare, pare să arate slăbiciunea complexului militaro-industrial rus, a declarat pentru NYT un expert militar de la American Enterprise Institute, Frederick W. Kagan. "Acesta este foarte probabil un indiciu al unui eşec masiv al complexului militaro-industrial rus, care are probabil rădăcini adânci şi implicaţii foarte grave pentru forţele armate ruse", a spus el.

"Kremlinul ar trebui să se alarmeze că trebuie să ceară ceva de la Coreea de Nord", a declarat Mason Clark de la Institute Studies of War.

ADVERTISING

Sancţiunile occidentale nu au oprit maşina de război rusă, însă par să aibă impact asupra capacităţii acesteia de reechipare.

"Singurul motiv din cauza căruia Kremlinul este nevoit să cumpere obuze de artilerie sau rachete din Coreea de Nord sau de oriunde altundeva este că Putin nu a vrut sau nu a putut să mobilizeze economia rusă pentru război nici măcar la cel mai elementar nivel", apreciază Frederick W. Kagan.

Ziua 195 de război. AIEA prezintă raportul despre centrala Zaporojie, rușii pun echipamente militare în biserici și grădinițe


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇