Putin face orice ca să își finanțeze războiul: Firmele, obligate să contribuie. Muncitori puși să lucreze și noaptea, ca să repare armamentul - proiect

Putin face orice ca să își finanțeze războiul: Firmele, obligate să contribuie. Muncitori puși să lucreze și noaptea, ca să repare armamentul - proiect

Guvernul de la Kremlin vrea să oblige prin lege toate companiile din Rusia să susțină financiar invazia Ucrainei. Măsurile propuse sunt drastice și indică faptul că – deși are mari probleme logistice – Moscova se pregătește pentru un război de durată.

Institutul pentru Studiul Răzoiului – un think thank american care face analize pe probleme de apărare și afaceri externe – a anunțat, pe Twitter, că Vladimir Putin se pregătește să mobilizeze economia pentru a susține invazia Ucrainei.

Publicația AK&M din Rusia a dezvăluit, în scurt timp, mai multe detalii.

ADVERTISING

Mai exact, potrivit AK&M, Guvernul Federal al Rusiei a trimis Dumei de Stat (adică parlamentului rus – n.red.) un proiect de lege federală cu un titlu lung și complicat.

Un proiect care să introducă „amendamente la unele acte legislative ale Federației Ruse despre aprovizionarea Forțelor Armate Ruse și altor trupe și corpuri de armată pe durata operațiunilor de contra-terorism și alte operațiuni desfășurate în străinătate”.

În ciuda titlului complicat, scopul proiectului de lege e destul de simplu de enunțat: Putin vrea să dea Kremlinului puterea de a impune tuturor firmelor din Rusia să-i susțină invazia Ucrainei.

ADVERTISING

Dacă proiectul de lege va fi adoptat, Cabinetul de Miniștri din Rusia va putea impune firmelor să presteze servicii sau să livreze bunuri la cererea statului, indiferent dacă au acționariat de public sau doar privat. Iar firmele nu vor avea dreptul să refuze.

S-a putea modifica și Codul Muncii, astfel încât angajaților să le fie impus să muncească suplimentar, inclusiv noaptea, în weekenduri și pe durata sărbătorilor legale considerate zile nelucrătoare.

„În situația desfășurării de operațiuni contra-teroriste și a altor operațiuni în afara teritoriului Federației Ruse, se semnalează o nevoie sporită, pe termen scurt, de lucrări de reparații de arme și echipament militar și de furnizare de mijloace logistice.

ADVERTISING

În condițiile în care există o nevoie de a răspunde prompt acestor necesități, mai ales în contextul introducerii, de către alte țări și organizații internaționale, a unor măsuri restrictive care-i vizează pe cetățenii Federației Ruse, autoritățile cer concentarera temporară a eforturilor în unele sectoare ale economiei, cer mobilizare și reactivarea producției din industria militară și reorganizarea resurselor de apărare”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege potrivit AK&M.

Reamintim că, deși se pare că inițial a crezut că va reuși să invadeze Ucraina în numai câteva zile, Rusia s-a trezit implicată într-un război de durată, care a ajuns deja în a 129-a zi.

Iar în urmă cu 4 zile, Rusia a intrat în incapacitate de plată a datoriei sale externe pentru prima oară în ultimii 100 de ani, potrivit unei evaluări a agenției de rating Moody's. Această evaluare nu are, însă, putere juridică.

În fapt, Credit Derivatives Determinations Committee - un comitet al creditorilor Rusiei - trebuie să decidă și să comunice dacă țara lui Putin a intrat sau nu în incapacitate de plată. Iar Credit Derivatives Determinations Committee încă nu a comunicat nimic pe această temă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇