Prima reacție oficială a Rusiei la victoriile Ucrainei din ultimele zile

Prima reacție oficială a Rusiei la victoriile Ucrainei din ultimele zile

Ministerul rus al Apărării a informat sâmbătă despre o ”regrupare” a forţelor sale din estul Ucrainei pentru a le retrage din regiunea Harkov – unde armata ucraineană desfăşoară o ofensivă de succes – pe teritoriul Republicii Populare Doneţk, recunoscută de Moscova cu două zile înainte de începerea campaniei militare în Ucraina, informează AFP şi EFE, citate de Agerpres.

”Pentru a atinge obiectivele operaţiunii militare speciale, a fost luată decizia de a regrupa trupele din regiunile Balaklia şi Izium pentru a întări forţele în jurul Doneţkului”, una dintre capitalele separatiste pro-ruse, a precizat ministerul într-un comunicat.

ADVERTISING

Conform sursei citate, în ultimele trei zile forţele armate ruse ''au anihilat peste 2.000 de combatanţi ucraineni şi străini, precum şi 100 de vehicule blindate şi piese de artilerie''.

Forţele ucrainene înregistrează tot mai multe succese în contraofensiva lor împotriva trupelor ruse, potrivit presei ucrainene şi a unor surse din serviciile de informaţii britanice, transmite sâmbătă dpa.

Sâmbătă, Ucraina a anunțat că a recucerit orașele cheie Izium și Kupiansk. Mai ales Kupiansk e un important centru logistic pentru forţele ruse din estul Ucrainei, iar din Izium ruşii fug ca să nu fie prinşi în încercuire.

ADVERTISING

Moscova a recunoscut anterior că linia sa de front a cedat în Harkov şi a susținut că trimite trupe suplimentare.

Forțele ruse au fost probabil luate prin surprindere de contraofensiva Ucrainei, după ce armata Kievului a pătruns 50 km în teritoriul ocupat şi a anunțat câștiguri substanţiale. Preşedintele Volodimir Zelenski spunea aseară că Ucraina a recucerit 30 de localități.

Tot sâmbătă, Vladimir Putin a avut parte de o rară manifestaţie de disidenţă de la un grup de aleşi locali care au cerut demiterea sa de către Duma de Stat. Asta în paralel cu votul la alegerile municipale şi regionale, care se desfăşoară în linişte deplină, fără manifestaţii ale Opoziţiei.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇