În ziua 199 de război, Ucraina pare să fi recucerit orașele cheie Izium și Kupiansk. Mai ales Kupiansk e un important centru logistic pentru forţele ruse din estul Ucrainei, iar din Izium ruşii au fugit fără să apuce să își ia și armele.
Moscova a recunoscut inițial că linia sa de front a cedat în Harkov, pentru ca mai apoi Ministerul rus al Apărării să spună că Rusia își retrage intenționat forțele din Balaklia şi Izium pentru a întări forţele în jurul Doneţkului.
Forțele ruse au fost probabil luate prin surprindere de contraofensiva Ucrainei, după ce armata Kievului a pătruns 50 km în teritoriul ocupat şi a anunțat câștiguri substanţiale. Preşedintele Volodimir Zelenski spunea aseară că Ucraina a recucerit 30 de localități.
Oleksiy Reznikov, ministrul ucrainean al Apărării, spune că până și aliaţii Ucrainei sunt „uimiţi” de succesele recente ale armatei ţării.
Acasă Vladimir Putin are parte de o rară manifestaţie de disidenţă, când un grup de aleşi locali a cerut demiterea sa de către Duma de Stat. Asta în paralel cu votul la alegerile municipale şi regionale, care se desfăşoară în linişte deplină, fără manifestaţii ale Opoziţiei.
Mişcările pe front
- Ucrainenii au cucerit orașul Kupiansk, unde converg liniile de cale ferată care leagă Rusia de estul Ucrainei, principala rută logistică a Moscovei, ceea ce ar putea duce la căderea în capcană a mii de soldați ruși.
- Tocmai pentru a evita asta, armata rusă a primit ordinul de retragere din Izium, principalul punct de comandă de pe frontul de est (regiunea Harkov). Reprezentantul republicii din Donețk confirmă retragerea trupelor din Izium.
- Serviciile britanice de informaţii spun că forțele ruse au fost probabil „luate prin surprindere” de contraofensiva Ucrainei, care acum a avansat cu 50 km în teritoriul deținut anterior de Rusia. Ministerul Apărării din UK confirmă că ucrainenii au capturat sau înconjurat mai multe orașe.
- Forţele ucrainene au intrat în Izium după ce au forţat trupele ruse să se retragă, a declarat sâmbătă pentru CNN un ofiţer implicat în operaţiunea de eliberare a oraşului strategic din est. "Tocmai am început să curăţăm oraşul. Primele unităţi militare au intrat", a declarat ofiţerul pentru CNN.
- Inițial, Rusia a recunoscut că un segment al liniei sale de front s-a prăbușit. Vitali Ganchev, șeful administrației de ocupaţie din regiunea Harkov, a declarat la televiziunea de stat: "Inamicul a fost întârziat pe cât posibil, dar mai multe localităţi au intrat deja sub controlul armate ucrainene".
- Apoi, Rusia a recunoscut oficial că se retrage, dar spune că o face intenționat. Ministerul rus al Apărării a informat sâmbătă despre o ”regrupare” a forţelor sale din estul Ucrainei, informează AFP şi EFE. ''Pentru a atinge obiectivele operaţiunii militare speciale, a fost luată decizia de a regrupa trupele din regiunile Balaklia şi Izium pentru a întări forţele în jurul Doneţkului'', a precizat ministerul într-un comunicat.
- Președintele Volodimir Zelenski a declarat că ucrainenii au eliberat peste 30 de așezări în regiunea Harkov.
- Analiștii militari sunt uimiți de rapiditatea cu care trupele Kievului înaintează. În trei zile, apărarea rusă pare că s-ar fi prăbușit în mai multe direcții, în timp ce ucrainenii deschid noi axe de atac.
- Armata Ucrainei a anunțat că “Regimentul 237 de Gardă și Asalt Aerian al Armatei Ruse pur și simplu a încetat să mai existe, fiind acum un alt regiment motorizat abandonat de comandanți, în căutarea unei șanse de a se preda”. Imagini cu tancuri care fug sau sunt capturate au devenit viral.
- “Avem o problemă cu spațiile de detenție a prizonierilor de război”, susţine Aleksei Arestovici, consilier al preşedintelui Zelenski.
- Volodimir Zelenski a transmis, sâmbătă seara, un mesaj video pe Facebook: ”Mişcarea soldaţilor noştri în diferite direcţii ale frontului continuă. În acest moment, aproximativ 2.000 de kilometri din teritoriul nostru au fost eliberaţi în cadrul acţiunilor active de la începutul lunii septembrie. Armata rusă în aceste zile demonstrează tot ce poate, îşi arată spatele”.
Vize, bani şi gaze
- Comisia Europeană a cerut statelor UE să reevalueze condițiile în care acordă vizele călătorilor ruși și să elimine solicitanții care reprezintă o amenințare pentru securitate. „Nu ar trebui să fim naivi, scopul lui Putin este să distrugă UE și ar dori să ne atace acolo unde suntem cei mai slabi”, a declarat comisarul UE pentru afaceri interne, Ylva Johansson.
- Miniștrii de Finanțe din UE au aprobat un împrumut de 5 miliarde de euro pentru Ucraina, pentru a ajuta școlile şi spitalele. Împrumutul va fi susținut de garanții ale statelor membre și face parte dintr-un pachet de 9 miliarde de euro anunțat în mai.
- Comisia Europeană s-a angajat să elaboreze măsuri fără precedent în zilele următoare pentru a atenua șocul de pe piaţa energiei, inclusiv prin introducerea unui plafon controversat al prețului gazelor care ar putea enerva și mai mult Kremlinul.
- Miniștrii europeni ai Energiei au însărcinat Comisia Europeană să lucreze în acest weekend pentru a elabora texte legale care vor include finanțare de urgență pentru consumatorii care se luptă să-și permită facturile în creștere.
- Ungaria nu susţine sub nicio formă plafonarea preţului gazelor naturale în UE, deoarece aceasta ar fi o măsură de sancţiune camuflată, care va duce la creşterea preţurilor la energie şi la provocări serioase în privinţa aprovizionării. Ministrul ungar de Externe spune că au existat alte opt state membre UE care s-au opus şi ele plafonării sau au avut rezerve.
- Ministrul de Externe german Annalena Baerbock a sosit la Kiev, în a doua vizită în Ucraina de la declanşarea invaziei. Prezenţa ei are ca scop să arate că "vom continua să fim alături de Ucraina atât timp cât este nevoie - cu livrarea de arme, dar şi de ajutor umanitar şi financiar", a declarat sâmbătă Annalena Baerbock. Vizita vine în contextul în care secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a criticat vineri argumentele Berlinului împotriva livrării de mari cantităţi de arme din dotarea forţelor armate către Ucraina.
Putin are probleme acasă
- Mai mulţi oficiali aleşi din Rusia au fost convocați de poliţie, după ce au cerut demiterea preşedintelui Vladimir Putin. Într-o manifestare rară de disidenţă, deputaţii locali din municipalitatea Smolninskoye din zona Sankt-Petersburg au făcut apel la Duma de Stat să-l destituie pe preşedinte, pentru ceea ce ei au numit ”crime de înaltă trădare”. Deocamdată toţi urmează să primească amenzi.
- Putin şi-a exprimat, sâmbătă, votul electronic la alegerile municipale şi regionale din Rusia. Spre deosebire de anii precedenţi, acum practic nu pare să fi existat niciun fel de propagandă electorală şi nici nu au avut loc manifestaţii de sprijin sau proteste.