Sunt trei zile de alegeri în Rusia, în linişte deplină. Putin a votat din biroul său

Sunt trei zile de alegeri în Rusia, în linişte deplină. Putin a votat din biroul său

Preşedintele rus Vladimir Putin şi-a exprimat, sâmbătă, votul electronic la alegerile municipale şi regionale care au început vineri, 9 septembrie, în Rusia şi se vor încheia duminică, 11 septembrie, în timp ce Moscova îşi continuă campania militară în Ucraina.

„11 septembrie este ziua votului unit în Rusia. Dar se poate vota şi anticipat şi la distanţă. Este un sistem de vot comod şi de încredere. Cine poate şi vrea să-l folosească, le-o recomand”, a declarat Putin, într-o înregistrare video publicată de Kremlin, în care se poate vedea cum preşedintele rus votează de la computerul din biroul său.

Putin şi-a exprimat convingerea că alegătorii ruşi îşi vor exprima „poziţia activă” şi vor vota, transmite EFE.

Este pentru a doua oară când Putin votează la distanţă. Prima dată a făcut-o anul trecut, când s-a autoizolat din cauza faptului că mai mulţi angajaţi din cercul său apropiat s-au îmbolnăvit de coronavirus.

Vineri, Rusia a dat startul alegerilor municipale şi regionale, cu deschiderea a peste 38.000 de secţii de vot. Potrivit autorităţilor electorale ruse, în cadrul acestor scrutine urmează să fie aleşi peste 31.000 de deputaţi şi funcţionari în 82 de regiuni ale ţării, inclusiv 14 guvernatori, pentru care vor putea vota peste 44 de milioane de alegători din întreaga ţară.

Şefa Comisiei Electorale Centrale din Rusia, Ella Pamfilova, a calificat campania electorală drept destul de competitivă, energică şi animată, candidaţii Opoziţiei au denunţat faptul că au fost înlăturaţi sub diverse pretexte din campania electorală.

La Moscova, vor avea loc alegeri în 125 din cele 146 de municipalităţi ale capitalei, urmând să fie aleşi 1.417 deputaţi municipali dintr-un total de peste 5.700 de candidaţi.

Spre deosebire de anii precedenţi, acum practic nu pare să fi existat niciun fel de propagandă electorală şi nici nu au avut loc manifestaţii de sprijin sau proteste, înaintea acestui scrutin.

ADVERTISING

Totuşi, o mică revolta internă a existat în Rusia. Mai mulţi aleşi au cerut demiterea lui Putin şi au ajuns la poliţie.

Între timp, ziua 199 de război a adus trupele Kievului 50 km în teritoriu inamic. Un oficial rus recunoaşte că un segment al liniei de front s-a prăbușit


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇