Ucraina recunoaște că mult mediatizata ofensivă din sud a fost o campanie masivă de dezinformare

Ucraina recunoaște că mult mediatizata ofensivă din sud a fost o campanie masivă de dezinformare

Mult mediatizata ofensivă din sudul Ucrainei a fost o campanie de dezinformare pentru a distrage atenţia Rusiei de la ofensiva reală, pregătită în regiunea Harkov, au declarat reprezentanţi ai forţelor speciale ale Ucrainei, citaţi de The Guardian.

Forţele ucrainene continuă să facă progrese rapide şi neaşteptate în nord-estul ţării, recâştigând peste o treime din regiunea ocupată Harkov în numai trei zile. O mare parte din câştigurile teritoriale ale Ucrainei au fost confirmate sâmbătă de Ministerul rus al Apărării.

„A fost o mare operaţiune specială de dezinformare”, a spus Taras Berezovets, un fost consilier pentru securitate naţională devenit ofiţer de presă pentru brigada Bohun a forţelor speciale ucrainene.

„Rusia s-a gândit că va fi în sud şi şi-a mutat echipamentul. Apoi, în loc de sud, ofensiva a avut loc acolo unde se aşteptau mai puţin, iar acest lucru i-a făcut să intre în panică şi să fugă”, susţine el.

Cum a funcționat dezinformarea

La 29 august, comandamentul sudic al Ucrainei a anunţat că a început ofensiva mult aşteptată din regiunea Herson. Dar soldaţii de pe linia frontului din Herson au declarat la acea vreme că nu au văzut nicio dovadă a ofensivei menţionate sau că luptele active care au avut loc au fost o reacţie la o tentativă de ofensivă a Rusiei cu câteva zile mai devreme.

În ultimele două săptămâni, forţele ucrainene din sud au ocupat mai multe sate – nu este puţin lucru, având în vedere puterea raportată a poziţiilor ruseşti. Totuşi, capturarea acestor mici sate din regiunea Herson, cu câteva mii de locuitori, a devenit dintr-o dată o mare ştire internaţională.

Natalia Humeniuk, purtătorul de cuvânt al Comandamentului de Sud al Ucrainei, a insistat asupra unui „regim al tăcerii” şi le-a interzis temporar jurnaliştilor să viziteze primele linii din Herson.

Dar Berezovets spune că agitaţia mass-media în jurul ofensivei din sud a fost o campanie coordonată de dezinformare a Ucrainei, care a vizat forţele ruse și care se construia de câteva luni.

Iar campania a avut succes, Rusia mutând echipamente şi personal pe frontul de sud, inclusiv din regiunea Harkov, a spus Berezovets.

„Între timp, soldaților ucraineni din Harkov li s-au oferit cele mai bune arme vestice, în mare parte americane”, a declarat el.

O parte a operaţiunii speciale a constat în îndepărtarea informatorilor din părţile controlate de forţele ucraineene în Harkov, pentru a-i împiedica să transmită ruşilor informaţii despre pregătirile Ucrainei, a declarat și o sursă militară care cunoaşte detaliile operaţiunii.

„[Informatorii] au fost aproape complet îndepărtaţi. Ei erau în mare parte civili ucraineni normali, dar erau nişte agenţi ruşi sub acoperire ca civili ucraineni”, a spus sursa citată, adăugând că „ruşii habar nu aveau ce se întâmplă.”

Rușii spun că fuga lor face parte din strategie

Ministerul rus al Apărării a confirmat retragerea, dar au susținut că este parte din strategia armatei ruse, care s-a retras din Izium şi oraşul Balakliia pentru a muta forțele pe fronul din Doneţk.

„A fost efectuată o operaţiune de trei zile privind retragerea şi transferul organizat al grupului de trupe Izium-Balakliia pe teritoriul Republicii Populare Doneţk”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov.

Presa de stat rusă şi bloggerii au confirmat că soldaţii ruşi au fost forţaţi să se retragă pe scară largă din Harkov.

Trupele ucrainene au îndepărtat în ultimele zile forţele ruse dintr-o serie de aşezări din regiunea pe care Moscova a ocupat-o încă din primele zile ale invaziei sale.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că forţele ucrainene au eliberat peste 30 de aşezări în regiunea Harkov.

Un localnic din Izium a spus că trupele ucrainene au intrat în oraş. Înainte de aceasta, „forţele de ocupaţie ruse s-ai retras rapid, lăsând în urmă muniţii şi echipamente”.

Recucerirea oraşului Izium de către Ucraina ar putea fi cel mai important succes al său de la începutul invaziei.

”Prin capturarea oraşului din apropiere, Kupiansk, forţele ucrainene au reuşit să întrerupă liniile de aprovizionare pentru formaţiunile ruse care controlează zona Izium”, a declarat Serghei Kuzan, expert militar la Centrul de Securitate şi Cooperare din Ucraina.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇