Analiști militari: Moment crucial pentru războiul din Ucraina. Săptămânile care vin pot defini următorii ani

Analiști militari: Moment crucial pentru războiul din Ucraina. Săptămânile care vin pot defini următorii ani

După eliberarea mai multor orașe din regiunea Harkov, armata ucraineană ar putea deschide un nou front contra forțelor ruse. Analiștii militari consideră că evoluția situației de pe front are un efect în cascadă asupra armatei Rusiei și poate schimba cursul războiului.

Intrarea soldaților ucraineni în orașul Izium reprezintă mai mult decât o victorie militară. Este un semn că războul din Ucraina ar putea trece într-o nouă fază, una în care trupele ruse vor avea dificultăți în menținerea teritoriului ocupat în ultimele șase luni, arată analiștii militari consultați de CNN.

În doar cinci zile de la începerea contraofensivei ucrainene, forțele ruse au fost nevoite să se retragă din mai multe orașe din regiunea Harkov. Imaginile video și din satelit arată că operațiunea s-a bazat pe atacarea posturilor de comandă ale rușilor, a depozitelor de muniție și a stocurilor de combustibil aflate mult în spatele liniilor frontului.

ADVERTISING

Un oficial american a spus că ucrainenii au reușit să distrugă unele dintre liniile de aprovizionare ale rușilor pentru a izola trupele ruse aflate la vest de râul de Dnipro. Ofensiva rapidă de sâmbătă nu s-a încheiat la Izium și se pare că ucrainenii au deschis spre nord un nou front împotriva liniilor ruse care apără regiunile Donețk și Lugansk.

Șeful administrației militare ucrainene a regiunii Lugansk, Serhii Haidai, a anunțat că obiectivul noii ofensive este orașul Lisiciansk, ultimul oraș din regiune căzut în mâinile rușilor în luna iulie, după săptămâni de lupte intense. "Ocupanții, inclusiv colaboratorii și militarii, fug. Localnicii au înregistrări video și poze care dovedesc asta", a spus oficialul, sâmbătă, pentru CNN.

ADVERTISING

Generalul american în rezervă James Marks a declarat că progresul armatei ucrainene reprezintă un moment crucial pentru evoluția războiului, iar ceea ce se va întâmpla pe front în următoarele săptămâni va defini următorii ani. Acesta este de părere că ucrainenii ar putea elibera regiunea sudică Herson până la sfârșitul anului, ceea ce le-ar permite crearea unui culoar de legătură cu regiunile din est.

"Vedem foarte clar că ucrainenii se află într-o perioadă tactică foarte bună și au reușit să-i împingă pe ruși înapoi. În această zonă, ucrainenii au o prezență destul de bună în nordul Hersonului, așadar obiectivul clar este să încerce să o izoleze, creând un coridor care le-ar permite să susțină campania în est. Au capacitatea de a face asta", a explicat Marks pentru CNN.

ADVERTISING

Cedric Leighton, colonel în rezervă al forțelor aeriene americane, a explicat că diferențele din organizarea și modul de acțiune ale armatelor Ucrainei și Rusiei au contribuit la succesul contraofensivei, având un "efect în cascadă" asupra trupelor ruse.

"Ucrainenii au o structură de comandă foarte bine pusă la punct, mult diferită de cea a rușilor. Ei transmit și celui mai inferior eșalon ce are de făcut. Rușii nu pot să facă asta, ei încă urmează doctrina sovietică, ceea ce înseamnă că doar eșaloanele superioare sunt ținute la curent cu ceea ce se întâmplă și cu ce urmează. Iar dacă nu primești ordine de sus, nu faci nimic. Asta este foarte demoralizant pentru trupe. Așa că atunci când ucrainenii înaintează, ei pot aborda obiectivele strategice într-un mod care le permite să îndeplinească nu doar prima țintă, ci și pe următoarea", a spus el pentru CNN.

"E un efect în cascadă care a devenit foarte important în acest moment și din acest motiv ar putea fi foarte bine un punct de cotitură pentru acest război", a explicat Leighton.

Sâmbătă, Ucraina a anunțat că a recucerit orașele cheie Izium și Kupiansk. Mai ales Kupiansk e un important centru logistic pentru forţele ruse din estul Ucrainei, iar din Izium ruşii au fugit fără să apuce să își ia și armele.

Moscova a recunoscut inițial că linia sa de front a cedat în Harkov, pentru ca mai apoi Ministerul rus al Apărării să spună că Rusia își retrage intenționat forțele din Balaklia şi Izium pentru a întări forţele în jurul Doneţkului.

Forțele ruse au fost probabil luate prin surprindere de contraofensiva Ucrainei, după ce armata Kievului a pătruns 50 km în teritoriul ocupat şi a anunțat câștiguri substanţiale. Preşedintele Volodimir Zelenski spunea, vineri, că Ucraina a recucerit 30 de localități.

Oleksii Reznikov, ministrul ucrainean al Apărării, a spus că până și aliaţii Ucrainei sunt „uimiţi” de succesele recente ale armatei ţării.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇