Proteste în România și în lume la adresa invaziei ruse: "Opriţi această nebunie!" (Foto&Video)

Proteste în România și în lume la adresa invaziei ruse: "Opriţi această nebunie!" (Foto&Video)

Numeroşi manifestanţi au protestat joi în oraşe şi capitale din Europa – la București, Berlin, Paris, Roma, Varşovia, Madrid sau Istanbul -, dar și din Rusia sau SUA, împotriva invaziei ruse din Ucraina, transmite AFP.

citizen

În București au fost prezenți în stradă circa 200 de manifestanți, conform relatărilor de pe internet.

România, alături de Ucraina!

Publicată de Mihai Polițeanu pe Joi, 24 februarie 2022

Vreo 200 de oameni (poate, nu știu să estimez) au fost astă-seară la ambasada Ucrainei să-și arate solidaritatea, că ce...

Publicată de Alex Tocilescu pe Joi, 24 februarie 2022
citizen

Proteste au avut loc şi în Rusia, la Moscova şi la Sankt-Petersburg, în pofida interdicţiei impuse de autorităţi. Poliţia rusă a reţinut cel puţin 1.000 de oameni la protestele antirăzboi care au avut loc în 47 de oraşe din această ţară, a informat ONG-ul specializat OVD-Info, citat de Reuters. Mai bine de jumătate au fost reţinuţi la Moscova, inclusiv în piaţa Puşkin, în centrul capitalei ruse.

"Opriţi această nebunie, salvaţi viaţa, gata cu minciunile", scrie pe pancarta agitată în faţa ambasadei ruse la Berlin de către un manifestant. Numeroşi alţi protestatari arborau culorile steagului ucrainean. Printre manifestanţi, şi ruşi care au condamnat ferm operaţiunea militară lansată în zorii zilei de joi de Moscova.

citizen

"Întreaga lume trebuie să vină azi aici şi să susţină Ucraina şi să spună că războiul trebuie să înceteze. Ucrainenii şi ruşii sunt fraţi şi surori. Toţi prietenii mei şi părinţii mei sunt sub şoc şi nu vor război", a declarat pentru AFP Olga Kupricina, 32 de ani, originară din enclava rusă Kaliningrad şi care s-a instalat în Germania din octombrie trecut.

"Vrem să arătăm că suntem împotriva războiului. Suntem ruşi şi venim din Rusia. Ucraina a fost mereu o ţară prietenă şi o ţară apropiată", spune şi Ekaterina Studnitzky, 40 de ani, care trăieşte de 16 ani în Germania.

Un grup de ucraineni a participat la o altă manifestaţie, în apropiere de Poarta Brandenburg.

Preşedintele rus Vladimir "Putin mi-a furat deja casa, pentru că eu sunt din Doneţk şi a trebuit să plec împreună cu familia mea din cauza războiului", a povestit Sofia Avdeeva, studentă în vârstă de 22 de ani. "Nu vreau ca întreaga Ucraină să aibă aceeaşi soartă. Mi-am luat deja la revedere de la casa mea, dar nu vreau ca întreaga ţară să trăiască infernul pe care noi l-am trăit", a continuat ea, afirmând că preşedintele rus "ar trebui să moară". "Este un criminal de război, (...) a atacat oraşe paşnice", a acuzat ea.

Numeroase manifestaţii sunt prevăzute în marea majoritate a principalelor oraşe germane.

S-a ieșit în stradă și la Londra.

Stop Putin, stop the war." From Berlin to Beirut, protests erupted around the world to speak out against Russian...

Publicată de Newsweek pe Joi, 24 februarie 2022

La Paris, câteva sute de persoane s-au reunit în faţa ambasadei Rusiei, între care mai mulţi candidaţi la alegerile prezidenţiale din aprilie din Franţa, precum ecologistul Yannick Jadot sau fostul ministru Christiane Taubira.

O manifestaţie de proporţii a avut loc și în Piaţa Republicii, în inima Parisului.

Solidaritate cu Ucraina. Acum, în Place de la République cu mai multi colegi europeni și reprezentanți ai Ministerului francez de Externe.

Publicată de Luca Niculescu pe Joi, 24 februarie 2022

O altă manifestaţie a avut loc la Madrid, la ambasada Rusiei, la care a participat şi actorul spaniol Javier Bardem, cunoscut pentru militantismul său.

El actor Javier Bardem ha acudido a una de las manifestaciones en protesta por la situación en Ucrania: "Es una...

Publicată de RTVE pe Joi, 24 februarie 2022

Nimeni nu este la adăpost

La Varşovia, ţară învecinată cu Ucraina, un drapel rus a fost incendiat de un manifestant în faţa ambasadei ruse.

La Dublin, Haga şi Amsterdam, sute de persoane au participat joi la manifestaţii în faţa reprezentanţelor diplomatice ruse.

La Istanbul, circa 40 de persoane s-au adunat joi dimineaţa în faţa consulatului Rusiei din acest oraş turc unde au intonat imnul Ucrainei şi au afişat portrete cu preşedintele rus, cu chipul acoperit de sânge.

People hold a placard depicting Vladimir Putin during a protest against Russia’s invasion of Ukraine outside the Russian...

Publicată de Burak Kara Photography pe Joi, 24 februarie 2022

Diaspora ucraineană a chemat la un protest la Berna, unde au participat câteva sute de persoane sub sloganul "Opriţi războiul lui Putin".

La Sofia, circa o sută de manifestanţi s-au strâns în faţa ambasadei ruse. "Acest lucru se poate întâmpla în orice ţară, nimeni nu este la adăpost", a declarat preşedinta organizaţiilor ucrainenilor din Bulgaria, Olena Koţeva.

Zeci de persoane s-au strâns în faţa ambasadei ruse din Roma pentru a cere sfârşitul agresiunii, potrivit EFE. Manifestaţia a fost convocată de Partidul Democrat (PD, centru-stânga) pentru "a spune nu armelor, stop agresiunii armate a lui Putin" şi pentru a exprima solidaritatea cu Ucraina.

Strada pe care este amplasată ambasada rusă, în zona Castro Pretorio din Roma, s-a umplut de oameni care au strigat sloganuri şi au cântat împotriva războiului, fluturând steaguri ucrainene şi steagul curcubeu, simbol al păcii. Zona a fost supravegheată de poliţie, însă nu s-au înregistrat incidente sau momente de tensiune.

În această noapte, Colosseumul din Roma, simbol al Italiei în lume, precum şi alte monumente din întreaga ţară, vor fi luminate în culorile albastru şi galben ale drapelului ucrainean, a anunţat ministrul culturii Dario Franceschini.

Manifestaţii şi la New York

Sute de cetăţeni ucraineni au manifestat şi în faimoasa Times Square din New York pentru a denunţa agresiunea Rusiei împotriva ţării lor. Strânşi în jurul unui drapel uriaş al Ucrainei pe care îl susţineau circa 40 de persoane, manifestanţii, încurajaţi de new-yorkezi, au cerut un sprijin mai hotărât pentru ţara lor.

"Rusia, jos labele de pe Ucraina" şi "Putin este un asasin" au fost sloganurile ce au putut fi auzite. "Opriţi acum Rusia", "Opriţi războiul", "Ajutaţi acum Ucraina", strigau participanţii.

Protest Against Russian Invasion of Ukraine in Times Square I LIVE

We’re live in Times Square where demonstrators are protesting against Russia’s invasion of Ukraine.

Publicată de NowThis Election pe Joi, 24 februarie 2022

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇