Scala din Milano i-a cerut dirijorului rus Valeri Gherghiev, apropiat al lui Putin, să-şi clarifice poziţia faţă de Ucraina

Scala din Milano i-a cerut dirijorului rus Valeri Gherghiev, apropiat al lui Putin, să-şi clarifice poziţia faţă de Ucraina

Valeri Gherghiev, celebrul şef de orchestră rus cunoscut ca un apropiat al lui Vladimir Putin, a fost rugat joi de conducerea teatrului Scala din Milano să-şi clarifice poziţia cu privire la invazia din Ucraina.

Directorul teatrului milanez, Dominique Meyer, împreună cu primarul oraşului, Giuseppe Sala, i-au trimis un mesaj maestrului rus prin care i-au solicitat să facă o declaraţie pledând pentru o „soluţie paşnică” în conflictul ruso-ucrainean, a indicat pentru AFP un purtător de cuvânt al scenei milaneze. 

ADVERTISING

În caz de refuz, prezenţa lui Valeri Gherghiev în viitoarele reprezentaţii ale spectacolului „Dama de pică”, prevăzute între 5 şi 13 martie, ar putea fi compromisă

Giuseppe Sala, care este şi preşedinte al Consiliului de administraţie de la Scala, a anunţat joi, într-o dezbatere publică la Milano, că în absenţa unui răspuns „vom găsi poate un alt maestru” pentru viitoarele reprezentaţii ale operei. 

Peste tot în lume au apărut reacții din zona societății civile împotriva invaziei conduse de Putin în Ucraina, inclusiv în Rusia, unde sute de oameni au fost arestați pentru că au protestat pe străzi.

Solidaritate cu Ucraina. Acum, în Place de la République cu mai multi colegi europeni și reprezentanți ai Ministerului francez de Externe.

Publicată de Luca Niculescu pe Joi, 24 februarie 2022

Director general al prestigiosului Teatru Mariinsky din Sankt-Petersburg, Valeri Gherghiev, 68 de ani, este unul dintre cei mai solicitaţi şefi de orchestră din lume.

ADVERTISING

Apropierea sa de Putin, pe care îl cunoaşte din 1992, declaraţiile sale despre anexarea Crimeei sau grupul Pussy Riot, concertele în Osetia de Sud bombardată şi la Palmira alături de armata siriană, l-au plasat în controverse de-a lungul ultimului deceniu. 

Întrebat de AFP la Paris în 2018, Valeri Gheroghiev a indicat că nu vrea să vorbească despre politică, dar s-a bucurat de realegerea pentru un nou mandat a lui Vladimir Putin, pe care a spus că îl întâlneşte „de cinci sau şase ori pe an”. „El a câştigat alegerile, lucru pe care lumea occidentală nu-l poate înţelege”, a declarat atunci dirijorul. 

Горжусь мэром Милана, которого я когда-то принимал в Вышке. Он призвал к тому, чтобы Валерий Гергиев публично осудил...

Publicată de Sergei Erofeev pe Joi, 24 februarie 2022

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇