Prima navă cu cereale ucrainene a plecat din Odesa

Prima navă cu cereale ucrainene a plecat din Odesa

Prima navă încărcată cu cereale ucrainene a plecat luni dimineaţa din portul Odesa, în conformitate cu acordul semnat la Istanbul cu Rusia.

Nava cargo Razoni sub pavilion panamez, încărcată cu porumb, are destinaţia Liban. Vasul ar urma să ajungă la intrarea în strâmtoarea Bosfor marţi la prânz.

O serie de oficiali din cadrul administraţiei prezidenţiale ucrainene au spus că la cheiurile porturilor din Marea Neagră sunt 17 nave încărcate cu 600.000 de tone de marfă. Dintre ele, 16 nave sunt încărcate cu cereale ucrainene cu o greutate de aproximativ 580.000 de tone.

ADVERTISING

Rusia și Ucraina sunt furnizori importanți de grâu la nivel mondial, iar acordul mediat de ONU pe care l-au semnat la Istanbul săptămâna trecută este menit să atenueze criza alimentară și să reducă prețurile globale ale cerealelor.

Acordul vizează trecerea în siguranță a transporturilor de cereale din porturile ucrainene și e valabil timp de 120 de zile, respectiv patru luni, timp în care pot fi transportate cele circa 25 de milioane de tone din silozurile ucrainene înaintea strângerii noii recolte.

Navele şi încărcătura ar urma să fie inspectate la Istanbul, sub autoritatea Centrului comun de coordonare (CCC), care a fost inaugurat oficial săptămâna trecută la Istanbul.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇