De ce fac Covid persoane care au reuşit să evite boala timp de 2 ani şi s-au vaccinat

De ce fac Covid persoane care au reuşit să evite boala timp de 2 ani şi s-au vaccinat

Vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, medicul Emilian Popovici, explică de ce se infectează cu coronavirus persoane care au reuşit să evite boala timp de 2 ani şi chiar s-au vaccinat.

Astfel, el precizează că variantele de SARS-CoV-2 care circulă în prezent sunt extrem de transmisibile. La subvariantele BA 4 şi BA 5, un infectat confirmat infectează alte 16 persoane.

”Cum vedem în jurul nostru, tot mai mulţi dintre cei care au evitat infecţia timp de mai bine de doi ani şi care într-o măsură importantă s-au şi vaccinat, ajung să se infecteze în perioada actuală. De ce se întâmplă aşa? Se întâmplă pentru că variantele de SARS-CoV-2 care circulă în prezent sunt extrem de transmisibile”, a scris, sâmbătă, pe Facebook, medicul Emilian Popovici.

Potrivit acestuia, variantei Wuhan îi corespundea un R0 de 3 (un infectat confirmat infecta alte 3 persoane în jurul lui).

”Subvariantelor BA 4 şi BA 5 le corespunde un R0 de 16 (adică un infectat confirmat infectează alte 16 persoane în jurul lui) şi asta cred că explică tot!În fine, alte variante circulante ca BA 1 cu un R0 de 8 şi BA 2 cu un R0 de 12, completează tabloul prezentat anterior”, mai afirmă medicul.

Acesta apreciază că cele 3 doze de vaccin previn în continuare într-o măsură importantă formele grave de boală, dar face apel la respectarea măsurilor individuale de protecţie.

Anterior, medicul a făcut apel la respectarea distanţei sociale, la purtarea măştii de protecţie, mai ales în zonele aglomerate şi în spaţiile închise şi la respectarea normelor de igienă a mâinilor.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇